Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Το έγκλημα με τον ΦΠΑ στην εστίαση


 

Η καλή είδηση της εβδομάδας είναι όντως ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει πως υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία να... ξαναζήσει μετά την περικοπή του χρέους της. Αρκεί αυτό το συγκεκριμένο ένοχο και ταυτοχρόνως παρανοϊκό πολιτικό σύστημα να μη συνεχίζει να εγκληματεί εις βάρος της χώρας του. Μαζί και η ανεκδιήγητη τρόικα που σιγά-σιγά οδηγείται σε απολογία και απόσυρση για τα καταστροφικά λάθη της προηγούμενης διετίας στην ελληνική οικονομία. Αν η περίπτωση των φαρμάκων και των νοσοκομειακών προμηθειών ήταν μια κλασική υπόθεση διαφθοράς και διαπλοκής στην Ελλάδα, το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι άλλο ένα παράδειγμα απίθανης αλλά συγχρόνως εγκληματικής βλακείας του κ. Τόμσεν και της παρέας του.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, που αυξήθηκε ο συντελεστής από το 13% στο 23%, στα εστιατόρια ο τζίρος μειώθηκε περί το 35%, έκλεισαν μερικές χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις, κυρίως χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας και φυσικά μερικά εκατομμύρια ευρώ κρατικά έσοδα. Οσοι μπορούν απλά κλέβουν το κράτος -και μπορούν πολλοί ακόμα- εκδίδοντας μικρότερες ή καθόλου αποδείξεις και μάλιστα έχουν βρει πλέον και... ιδεολογικό υπόβαθρο. Αφού ο ΦΠΑ είναι πανάκριβος, δεν κόβω απόδειξη και πουλάω και φθηνότερα στους πελάτες μου. Από δω και στο εξής, αν δεν ξανακατέβει ο ΦΠΑ στα εστιατόρια, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, γιατί η ύφεση, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Οχι 7,5% του ΑΕΠ, αλλά... 17,5% θα πάει του χρόνου με τις ασύλληπτες βλακείες της κυβέρνησης και της τρόικας όχι μόνο στην εστίαση, αλλά παντού: στην οικοδομή, στα αυτοκίνητα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα έκτακτα χαράτσια. Και η χαριστική βολή θα έρθει το καλοκαίρι που οι μάλλον λιγότεροι τουρίστες από πέρυσι που θα έρθουν θα διαπιστώσουν ότι η Ελλάδα της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας είναι ταυτοχρόνως και μια πανάκριβη χώρα ακόμα και στη ρετσίνα, στο σουβλάκι και τη χωριάτικη. Στην ανταγωνιστική Ισπανία ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 8%, στην Πορτογαλία 13%, στην Ιταλία 10% και στη Γαλλία 5,5%. Στην Ελλάδα διπλάσιος και τριπλάσιος. Ελεος πια, πότε θα σταματήσουν να κάνουν τόσο κακό σε μια χώρα και έναν λαό τόσοι ηλίθιοι μαζεμένοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου