Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του Εν Ολύμπω.

Ιστορική Μονή Αγίου Διονυσίου δεσπόζει στην «καρδιά» του Ολύμπου

 
Της Μ.Κουζινοπούλου / Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η γοητεία του Ολύμπου, της κατοικίας των 12 Ολύμπιων θεών, παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές για να γνωρίσουν αρχάριοι και προχωρημένοι πεζοπόροι τις ομορφιές του βόρειου τμήματος του Ολύμπου είναι αυτή που ξεκινάει από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θέση "Πριόνια". Η διαδρομή ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Το μονοπάτι ξεκινά από το Γιβραλτάρ, διασχίζει την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και αφού εισέλθει στην Ελλάδα και διασχίσει μονοπάτια μήκους 1.600 χιλιομέτρων, καταλήγει στην Κάτω Ζάκρο της Κρήτης.
Η διαδρομή από το Λιτόχωρο ως τα "Πριόνια" γίνεται δια μέσου του φαραγγιού του Ενιπέα. Πυκνή βλάστηση, βραχώδεις σχηματισμοί, καταρράκτες, λιμνούλες και όμορφες ξύλινες γέφυρες δημιουργούν μοναδικές εικόνες.
Από τα "Πριόνια" η διαδρομή συνεχίζει ως το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" (ή καταφύγιο Α', στα 2.100 μέτρα υψόμετρο), διαδρομή ιδιαίτερα αγαπητή για τους προπονημένους πεζοπόρους. Στη συνέχεια δια μέσου της κορυφής "Σκάλα" το μονοπάτι οδηγεί στο Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.
Η Μονή του Αγίου Διονυσίου
Οι πιο δημοφιλές στάσεις ανάπαυσης των πεζοπόρων της διαδρομής Λιτόχωρο- Πριόνια γίνονται στο Άγιο Σπήλαιο, όπου κατά την παράδοση ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος, και στη συνέχεια στην παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου.
Το όνομα της παλιάς Μονής Αγίου Διονυσίου εμφανίζεται για πρώτη φορά σε γραπτό κείμενο στα μέσα του 16ου αιώνα, όπου περιγράφεται η έκταση που παραχωρήθηκε στο μοναχό Διονύσιο για το χτίσιμό της.
Χτισμένη με τοπική πέτρα και ξύλο και σε υψόμετρο 850 μέτρων, η Μονή κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο. Το κτίριο της Μονής είναι χτισμένο σαν φρούριο σε ένα φυσικά οχυρό πλάτωμα της πλαγιάς. Στα νότια βρίσκεται το φαράγγι του Ενιπέα, στα ανατολικά και στα δυτικά δύο ρέματα που τροφοδοτούν τον Ενιπέα, ενώ στα βόρεια η Μονή διέθετε οχυρωματικό περίβολο και δύο πύργους δίπλα στην κύρια είσοδο. Ο πύργος αριστερά της εισόδου είναι γκρεμισμένος από το 1818, οπότε τα στρατεύματα του Αλή πασά των Ιωαννίνων κατέλαβαν τη Μονή έπειτα από μάχη τριών ημερών.
Το Καθολικό είναι σταυροειδής ναός αθωνικού τύπου, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Γύρω από το ναό ήταν τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι των μοναχών. Περιβάλλεται από τέσσερα παρεκκλήσια, από τα οποία το βορειοδυτικό φιλοξενεί τον τάφο του Άγιου Διονύσιου. Στα βορειοδυτικά υπάρχει και κρήνη με τρεχούμενο νερό.
Στο ισόγειο της βόρειας πτέρυγας στεγαζόταν η τράπεζα που από το 1943 ως το 1996 λειτουργούσε σαν ναός γιατί είχε γκρεμιστεί το Καθολικό.
Στην κατεστραμμένη τριώροφη δυτική πτέρυγα υπήρχαν κελιά των μοναχών και στη νοτιοδυτική γωνία το μισογκρεμισμένο πλέον κωδωνοστάσιο. Η νότια πτέρυγα έχει δύο ορόφους με κελιά μοναχών και υπόγειους χώρους.
Η Μονή βίωσε μελανές στιγμές στην Ιστορία της. Το 1818 κατελήφθη από τα στρατεύματα του Αλή Πασά. Έπειτα από τριήμερη πολιορκία, ο γιος του πασά, Βελής δίνει διαταγή να τη λεηλατήσουν και να την πυρπολήσουν. Αργότερα η Μονή διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, ως κρησφύγετο αγωνιστών μέχρι και τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Εξάλλου, η Μονή βομβαρδίστηκε και στη συνέχεια πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1943, καθώς φιλοξενούσε αντάρτες. Σήμερα, το Καθολικό έχει αποκατασταθεί σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, ενώ γίνεται προσπάθεια για πλήρη αναστήλωση του κτιρίου.
 

Η γενιά του ξεβολέματος



1981. Ο λαός στην εξουσία. Μία ήταν η ουσία, τα λεφτά στην εξουσία. Μικρομεσαίοι. Νέα τάξη. Νέα ήθη, νέα έθιμα. Νέα πολιτικά αναστήματα. Μέτρια. Μικρομεσαία. Κομπαρσιλίκια υπό τους ήχους της «Κάρμινα Μπουράνα». Δώσε και μας Μπουράνα μου, Λαμογιομάνα μου. Ιστορία μου, αμαρτία μου.
Το ανήθικο έγινε ηθικό. Πράσινος ήλιος. «Η κόρη μου η καθαρίστρια». Σήμερα η πράσινη κόρη καθαρίστρια είναι προϊσταμένη. Πήρε αξία το απολυτήριο δημοτικού, αφού «ο μικρός βασιλιάς», η απόλυτη τσέπη του Κινήματος, δεν είχε ούτε απολυτήριο Λυκείου. «Ψωμί, παιδεία, κοψ’ τη μαλακία». Ζήτω το Δημόσιο!
Γράψου στο κόμμα, ζήτα από το κόμμα, άσε το κόμμα να κλέψει, θα ρίξει και σε σένα ξεροκόμματο. Πάμπερς κι άλλα πάμπερς. Δίκες κι άλλες δίκες. Πηδάει ο βηματοδότης; Πηδάει! Ευημερία! Εξαφανίστηκαν οι φτωχοί. Οι μικρομεσαίοι έγιναν μεσαιομεγάλοι. Δεύτερο αμάξι, δεύτερο σπίτι, δεύτερη ευκαιρία, Δευτέρα και Τρίτη παρουσία για τον ήλιο που εξακολουθούσε να είναι πράσινος. Μεγάλωνε το Δημόσιο. Μετά την εγγραφή στο κόμμα, έπαιρνες καρέκλα Δημοσίου. Πέθανε η ύπαιθρος. Κανείς στα χωράφια. Τρακτέρ στους δρόμους και επιδόματα. Ανέβηκαν τα κατά κεφαλήν μπουζούκια. Αντε, «να γαμήσει κι ο φτωχός».
Επίδομα βαμβακιού. Το μισό στα μπουζούκια, το άλλο μισό στις πουτάνες. Γέμισε η χώρα στριπτιζάδικα. Πράσινη ανάπτυξη, ροζ ανάπτυξη, ροζ βίλες. Παντού Μερσεντές και αγροτικά 4Χ4. Κιλελέρ στο Κολωνάκι. Κι επειδή οι Ελληνες δεν έπρεπε να είμαστε «γκαρσόνια της Ευρώπης», βυθίσαμε το «Χόρα», τον τουρισμό και τρώγαμε τα έτοιμα. «Γιατί τα πεντοχίλιαρα να γίνουν πετσετάκια», το ευρώ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Το ευρώ έγινε σκατό.
Γέρασαν οι πρασινοφρουροί, τα παιδιά τους έμειναν με το χέρι απλωμένο «ό,τι έχετε την ευχαρίστηση», η δεξιά πάχυνε επικίνδυνα, «Ιστορία μου, μαφία μου». Ανοιξαν τα σύνορα. Ελλάς η χώρα του κίτρινου ήλιου.
«Ανάθεμα την ώρα – Κατάρ και Αστακοί λεφτά στην Ελβετία – κανένας φυλακή». Ο θεός της Ελλάδος βαρέθηκε. Πατήρ, υιός καθόλου πνεύμα. Ο υιός. Και είχε πει ο Πατήρ. «Γενηθήτω μικρομεσαία τάξη». Και είπεν ο υιός «Σας γαμώ τα Λύκεια». Χάθηκε η τάξη, σβήσε με απ’ το χάρτη. Να περάσει η κυρία με τη γομολάστιχα!

Είκοσι «ένοχοι» ζητούν… καθαριότητα


Ποια προϊόντα καθαρισμού κάνουν ακριβώς την αντίθετη δουλειά από αυτήν για την οποία είναι προορισμένα; Ποιο εξάρτημα του υπολογιστή σας έχει περισσότερα μικρόβια από την λεκάνη της τουαλέτας σας; Πολλά από τα αντικείμενα που περνούν άφοβα από τα χέρια μας καθημερινά δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν, αν δεν προσέξουμε κάποιους κανόνες υγιεινής.


- Χρήματα
Συχνά μιλάμε για «βρόμικο χρήμα» και «ξέπλυμα» χρήματος. Αγνοούμε, όμως, πως και στην κυριολεξία, τα χαρτονομίσματα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους φορείς μικροβίων. Αλλάζουν εκατοντάδες χέρια και κυκλοφορούν από τσέπη σε τσέπη και από πορτοφόλι σε πορτοφόλι για πολύ καιρό πριν φτάσουν στην κατοχή μας. Γι’ αυτό, τα χαρτονομίσματα είναι μια βολική για τους μικροοργανισμούς (όπως η σαλμονέλα και το βακτήριο E.coli) επιφάνεια. Ακόμη και τα χαρτονομίσματα που φαίνονται σχετικά καινούρια, αποτελούν «φορείς». Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας μετά από κάθε χρηματική συναλλαγή μας.

- Το χερούλι της πόρτας
Το να σου «ανοίγουν πολλές πόρτες» είναι κάτι θετικό. Το να πιάνετε εσείς το χερούλι της πόρτας για να την ανοίξετε εγκυμονεί «βρόμικους κινδύνους», καθώς τα πόμολα, όπως και οι χειρολαβές φιλοξενούν τους μικροοργανισμούς εκατοντάδων χεριών που τα έχουν αγγίξει. Επομένως, στο σπίτι μας, όταν καθαρίζουμε, φροντίζουμε να περνάμε «ένα χέρι» και από τα χερούλια κάθε πόρτας.

- Πληκτρολόγιο
Το πληκτρολόγιό σας, όπως και το ποντίκι που χρησιμοποιείτε, συγκρατούν πάνω τους ό,τι έχει περάσει από το χέρι σας πριν στρωθείτε στο PC σας. Σε ένα τεστ που έκανε βρετανικό περιοδικό τεχνολογίας σε ένα γραφείο με υπολογιστές, τα περισσότερα πληκτρολόγια βρέθηκαν να έχουν 150 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό επίπεδο βακτηρίων και πάνω από 200 είδη μικροβίων, που σημαίνει ότι είναι πέντε φορές πιο βρόμικα από την λεκάνη της τουαλέτας. Η λύση; Αφενός, απολυμαίνετε τακτικά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας (όταν δεν είναι σε λειτουργία ασφαλώς) και αφετέρου, τα αντικαθιστάτε ανά εξάμηνο περίπου, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

- Στρώμα
Αγαπάμε πολύ το μαλακό μας κρεβάτι, αλλά αν βλέπαμε το πάρτι μικροοργανισμών στο στρώμα μας, θα το ξανασκεφτόμασταν. Μούχλα, βακτήρια και «νιφάδες» από το δέρμα μας, τις οποίες αποβάλλει το σώμα μας καθημερινά κατασκηνώνουν για να ξεκουραστούν στο ίδιο μέρος με εμάς. Γι’ αυτό, μία φορά το μήνα, πρέπει να καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα και τις δύο πλευρές του στρώματος, ενώ μπορούμε να ρίξουμε και αντιβακτηριδιακό spray, βγάζοντας το στρώμα στον ήλιο για μερικές ώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι μικροοργανισμοί.

- Σφουγγάρια
Το σφουγγάρι για το πλύσιμο των πιάτων, είναι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος της εκπομπής Mythbusters, το πιο επικίνδυνο από άποψη βρομιάς, αντικείμενο μέσα σε ένα σπίτι. Το σπογγώδες υλικό και η υγρασία που διατηρεί το κάνουν ιδανικό για ανάπτυξη αποικιών μικροβίων. Το ίδιο συμβαίνει με το σφουγγάρι του μπάνιου σας. Αλλάξτε τα σφουγγάρια σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, για να ξεφορτωθείτε τα καθαριστικά προϊόντα που τελικά, κάθε άλλο παρά καθαρίζουν.

- Πετσέτες μπάνιου
Αν χρησιμοποιείτε την ίδια πετσέτα με την υπόλοιπη οικογένεια ή τον συγκάτοικό σας, κάνετε μεγάλο λάθος. Η ανταλλαγή μικροοργανισμών στην οποία επιδίδεστε πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες μόλυνσης. Χρησιμοποιήστε ο καθένας την δική του πετσέτα, αλλάξτε την συχνά, και πλύνετέ την στους 40 βαθμούς. Το φυσικό στέγνωμα και το σιδέρωμα βοηθούν επίσης στην διατήρηση της υγιεινής τους.

- Κουμπιά
Όχι αυτά του πουκαμίσου σας, αλλά όσα πατάμε καθημερινά: Από το ασανσέρ, για να ανεβούμε στο σπίτι μας, μέχρι το ΑΤΜ για να κάνουμε μια απλή ανάληψη. Πλύσιμο χεριών για άλλη μια φορά είναι η απάντηση.

- Τηλέφωνο
Όταν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο που δεν είναι δικό σας (π.χ. καρτοτηλέφωνο, κινητό ενός φίλου σας κλπ), πρέπει να γνωρίζετε πως το κάτω μέρος του ακουστικού, εκεί δηλαδή που τοποθετείτε το στόμα σας, κουβαλά μικρόβια από το σάλιο προηγούμενων χρηστών. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ξένες συσκευές ή σκουπίστε τις με ένα πανί πριν τις μεταχειριστείτε.

- Στυλό/Μολύβια
Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, που δεν ενδιαφέρονται πολύ για την υγιεινή της «κασετίνας» τους ή της μολυβοθήκης, αλλά μόνο για την δημιουργική τους χρήση, τα μολύβια και τα στιλό, κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως είπαμε, ό,τι περνάει συχνά από χέρια, συγκρατεί μικρόβια. Γι’ αυτό, οι γονείς οφείλουν να καθαρίζουν την γραφική ύλη των παιδιών τους.

- Ψύκτης
Σε καταστήματα ή δημόσιες υπηρεσίες, όταν η δίψα χτυπάει κόκκινο, ο ψύκτης με το «σιντριβάνι» νερού μοιάζει δελεαστικός. Για να πιείτε νερό, όμως, έρχεστε σε επαφή με μικρόβια των προηγούμενων «διψασμένων». Οι μετρήσεις μιλούν για διπλάσια ποσότητα ακαθαρσίας σε σχέση με μια τουαλέτα. Αν μάλιστα, λάβουμε υπόψη πως όσοι είναι άρρωστοι, πρέπει να πίνουν συχνά νερό, οι ιοί που καραδοκούν σε μια τέτοια πηγή νερού πολλαπλασιάζονται.

- Καροτσάκια supermarket

Χιλιάδες πελάτες τα χρησιμοποίησαν πριν από εσάς. Μικρά παιδιά έπαιζαν με αυτά, τρέχοντας στους διαδρόμους, ενώ βρόμικα χέρια παρέλασαν από τις λαβές τους. Πάντα σκουπίστε την λαβή από το καρότσι στο supermarket, ή πλύνετε τα χέρια σας όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας, για να αποφύγετε τα βακτήρια τους.

- Μενού εστιατορίου
Η σκληρή επιφάνειά τους ενθαρρύνει την παραμονή των μικροβίων, που αυξάνονται όσο αυξάνεται και η πελατεία του εστιατορίου. Αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να καθαρίζουν συχνά τους καταλόγους τους, όταν έρθει το σερβίτσιο σας, φροντίστε να μην έρθει σε επαφή με το μενού. Αφού παραγγείλετε, χρησιμοποιήστε την τουαλέτα για να πλύνετε τα χέρια σας.

- Θήκη σαπουνιού σε δημόσιες τουαλέτες
Αφού λοιπόν, παραγγείλατε και ακολουθήσατε την συμβουλή μας να πλύνετε τα χέρια σας, προσοχή: στις τουαλέτες εστιατορίων ή άλλων δημόσιων χώρων, η λαβή της συσκευασίας σαπουνιού έχει δεχτεί τις «πιέσεις» πολλών χεριών πριν πλυθούν. Αφού πάρετε σαπούνι, φροντίστε να τρίψετε αρκετά τα χέρια σας, ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια που μόλις αποκτήσατε.

- Πλυντήριο

Η οικιακή συσκευή που φροντίζει για την καθαριότητα των ρούχων σας μπορεί να στραφεί εναντίον σας αν δεν την διαχειρίζεστε σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτό συγκεντρώνονται τα βακτήρια των βρόμικων ρούχων σας, και, αν δεν τα πλύνετε με πολύ ζεστό νερό, επιζούν και μετατρέπουν το πλυντήριο σε φωλιά ακαθαρσίας. Η λύση: Πλύνετε τα πολύ βρόμικα ρούχα σας σε υψηλές θερμοκρασίες και καθαρίζετε τακτικά το πλυντήριό σας.

- Παιδικά παιχνίδια

Σε ένα παιδικό δωμάτιο, το πάτωμα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο πολύχρωμα παιχνίδια. Ωστόσο, οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν, πως, είτε εξαιτίας των τροφίμων που συχνά παραμένουν πάνω τους, είτε λόγω ιώσεων ή ακαθαρσιών στα δραστήρια χέρια των παιδιών, τα παιχνίδια πρέπει να καθαρίζονται πολύ συχνά. Προτιμότερο είναι να πλένονται με νερό και σαπούνι, ή και στο πλυντήριο, αν είναι δυνατόν.

- Ψυγείο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τα μικρόβια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του ψυγείου σας εβδομαδιαίως και να μην αφήνετε υπολείμματα τροφών χωρίς να τα αφαιρείτε. Διαφορετικά, θα το βρείτε… στο πιάτο σας.

- Πιατοθήκη

Το μέρος όπου στεγνώνουν τα πλυμένα πιάτα σας, λόγω της υγρασίας, προσφέρεται για την ανάπτυξη μούχλας. Επομένως, μόλις πλένετε τα πιάτα σας, αυτά μολύνονται και πάλι με νέα μικρόβια. Γι’ αυτό, καθάρισμα και απολύμανση της πιατοθήκης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι επιβεβλημένα.

- Τσάντες
Όταν πρέπει να αφήσετε κάπου την τσάντα σας, φροντίστε αυτό το μέρος να μην είναι το πάτωμα του χώρου στον οποίο βρίσκεστε, έστω και αν πρόκειται για λίγα δευτερόλεπτα. Η σκόνη και οι μικροοργανισμοί από την επιφάνεια του πατώματος θα σας ακολουθούν στην συνέχεια, μεταφερόμενα στα ρούχα και το σώμα σας. Καθαρίστε την τσάντα και το πορτοφόλι σας συχνά, καθώς η καθαριότητα είναι… του χεριού σας.

- Διακόπτης φωτός
Για άλλη μια φορά, μία κίνηση που κάνουμε μηχανικά πολλές φορές κάθε μέρα στοιχίζει από άποψη υγιεινής. Οι διακόπτες του φωτός πιέζονται κάθε μέρα από πολλούς ανθρώπους, όταν πρόκειται για παράδειγμα για τον χώρο της δουλειάς σας, ή ακόμη και μέσα στο σπίτι σας. Φροντίστε λοιπόν, να μην ξεχνάτε τους διακόπτες, όταν ξεσκονίζετε ή κάνετε γενική καθαριότητα στο σπίτι σας.

- Τηλεκοντρόλ

Πήρε την πρωτιά ως ο μεγαλύτερος φορέας μικροβίων σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Στις ταξιδιωτικές αποδράσεις σας, λοιπόν, καθαρίστε με ένα πανάκι το remote control της τηλεόρασης, ή ακόμη καλύτερα, μην το χρησιμοποιείτε καθόλου. Δεν πήγατε ταξίδι για να δείτε τηλεόραση!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Το μέλλον και η Πυθία

...είπα να το παίξω λίγο Πυθία! Είπα να τολμήσω να κάνω προβλέψεις για το μέλλον! Για το Μέλλον το δικό μας, για το Μέλλον της Ελλάδας! Αλλωστε οι προβλέψεις είναι εύκολες πια στις ημέρες μας...


...αρκεί να βλέπεις τους τίτλους ειδήσεων! Φαντάζομαι πως θα δούμε πολλά ακόμα στις ειδήσεις, ακόμα περισσότερο τρόμο! Είμαι σίγουρος πως θα μας πείσουν πως είμαστε εκτός από φτωχοί και λαμόγια, πως πια δεν θέλουν να μας δώσουν δανεικά εκτός... εκτός και αν είμαστε καλά παιδιά! Καλά παιδιά που δεν έχουμε πρόβλημα σε τίποτα! Να μάθουμε απλά να σκύβουμε όσο γίνεται πιο βαθιά, να δούμε πως το βαρέλι έχει πολλούς πάτους και εκεί που λέμε πιάσαμε πάτο, θα βρίσκουμε νέο πιο βαθύ πάτο...

...είδα πως για να πάρουμε δάνεια θα πρέπει να δεχτούμε να μη παίρνουμε καθόλου δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας κλπ και στον ιδιωτικό τομέα! Καλά, μα αν το καλοσκεφτούμε τί πειράζει το ΔΝΤ ο ιδιωτικός τομέας? Δεν ξέρει πως με τα "δώρα" κερδίζει το κράτος? Φυσικά και πειράζει, γιατί όπως ξέρουμε το ΔΝΤ είναι ιδιωτική επιχείρηση και σαν ιδιωτική επιχείρηση κερδίζει όσα μπορεί! Δεν είναι τυχαίο πως τον ΟΤΕ, τον ALPHA, τον έχουν ξένοι! Δεν είναι τυχαίο πως τον ΗΛΣΑΠ και τον ΟΣΕ τον θέλουν πάλι ξένοι και ας είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις, κάτι ξέρουν! Τα ίδια που ήξεραν όταν πούλησαν την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ! Μετά από χρόνια παραδέχτηκαν οι Άγγλοι πως έκαναν λάθος που πούλησαν σε ιδιώτες το μετρό τους, εμείς ακόμα πουλάμε...

...είδα στο Μέλλον της Ελλάδας, πως οι Τούρκοι με τους Έλληνες θα είναι ιδιοκτήτες (στα χαρτιά όμως) του πλούσιου υπεδάφους τους Αιγαίου! Στη πράξη θα τα ελέγχουν οι φίλοι σύμμαχοι με τους Αμερικάνους! Δεν θα μας πειράζει όμως, γιατί απλά δεν έχουμε ακόμα δώσει σημασία ποιός στη πράξη τα έχει, φτάνει να έχουμε βενζίνη για το αυτοκίνητό μας. Δεν πειράζει που ο Έλληνες μεταναστεύει για να ζήσει, δεν πειράζει που πια δεν έχουμε Εθνική Κυριαρχία, μας φτάνει να έχουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο..

...είδα στο Μέλλον της Ελλάδας πως τα σύνορά μας τα έχουν πια αναλάβει οι ξένες συμμαχικές δυνάμεις όπως η Frontex αλλά με την ενίσχυση των φίλων αμερικάνων που έχουμε ευχαριστήσει και θέλουν κομμάτι από τη πίτα, ενώ η επόμενη γενιά της Σχολής Ευελπίδων θα είναι με τη λογική του δημοσίου υπαλλήλου, "μη με ενοχλείτε", δεν "σας ενοχλώ και yes mister" και απλά θα συμπληρώνουν χαρτιά! Με μισθό τρεις και εξήντα και για να τσοντάρουν στο μισθό τους θα πρέπει να πηγαίνουν μισθοφορικά σε πολέμους που στήνουν κάποιοι και θα πηγαίνουν σαν στρατός κατοχής, βλέπε Ιράκ. Το θέμα Κύπρου θα τελειώσει με διχοτόμηση και να είμαστε ευχαριστημένοι, όσο για το θέμα Σκοπίων, δεν το συζητάμε, το χάσαμε το όνομα...

...είδα στο Μέλλον της Ελλάδας όποιος τολμά να αντιστέκεται να τον ποινικοποιούν τα κανάλια και να τους βουρδουλιζόσουν τα ΜΑΤ! Ισως κι όλας να φτιάξουν νέα νησιά εξορίας για όσους είναι "τρομοκράτες" και επικίνδυνοι για τη Κοινωνική Γαλήνη! Το έχουμε δει, γιατί να μη το ξαναδούμε άλλωστε? Πιστεύω πως πολλοί ανάμεσά μας θα χάνονται και καμία Νικολούλη δεν θα βρίσκει ίχνη του, θα του φορούν μαύρη κουκούλα και θα χάνονται τα ίχνη του, τόσο εύκολα. Θα βλέπουμε πως κάθε αγαθό θα κοστολογείται και θα δίνεται με το αντίστοιχο αντίτιμο, χωρίς να σκεφτεί κανένας πως αγαθό είναι, γιατί να το πληρώσεις? Το πληρώνεις όμως...

...είδα ανθρώπους να κοιμούνται σε χάρτινα κουτιά, να κοιμούνται σε διαλυμένα σπίτια! Να πεθαίνουν από τη πείνα και την αδιαφορία! Οταν ήμουν μικρός είδα μία φορά άστεγο και ακόμα δεν τον ξέχασα, η νέα γενιά θεωρεί δεδομένο πια το να υπάρχουν άστεγοι και άνθρωποι που πεινάνε! Οταν λοιπόν φύγει η γενιά μου με τις εικόνες που είχα, θα δυσκολέψουν κι άλλο το θέμα, μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Ανθρωποι που ζουν στη χλιδή και άνθρωποι που ζουν σε σκουπίδια ή κάτω από τη γη...

...είδα ανθρώπους να σκοτώνουν για 20 ευρώ! Τόσο κοστολογούν τη ζωή πια! Αρκεί να πάρει κάποιος 20 ευρώ μπορεί κάποιος να σκοτώσει! Είδα ανθρώπους να τρώνε τις σάρκες τους για να παίξουν σε tv reality απλά για τα 15 λεπτά του Γουόρχολ! Είδα ανθρώπους που πια δεν έχουν κανένα όριο για να πετύχουν το σκοπό τους, το εύκολο κέρδος! Το κέρδος όμως που όταν παίζεις με το διάβολο ποτέ δεν κερδίζεις τη ψυχή σου! Πια ποτέ δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος! Να χαμογελούν εκεί που έπρεπε να φτύσουν και φτύνουν εκεί που έπρεπε να χαμογελούν μόνο και μόνο επειδή η τηλεόραση θα τους κάνει αρεστούς στο κοινό και έτσι θα παραμείνουν περισσότερο στο παιχνίδι! Δεν είναι όμως παιχνίδι, είναι πείραμα! Είναι πείραμα που θέλουν να δουν πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει κάποιος για έκανα κόκκαλο και μετά θα το πράξουν και δημόσια...

...είδα ανθρώπους χωρίς πατρίδα, χωρίς ιστορία! Πώς είναι ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα και ιστορία? Οπως ένας γέρος που έχει πάθει νόσο Alzheimer! Χαμένος να περιφέρεται από εδώ και από εκεί, ότι του λένε να το πιστεύει και να ζει απρόθυμος και χωρίς συναισθήματα! Εύκολα να ξεχνάει και να κοιτάει με αφηρημένο βλέμμα, να περιφέρεται σέρνοντας τα πόδια του και να περιφέρει το σαρκοκούβαρό του χωρίς να θυμάται το γιατί...

...είδα ανθρώπους που χωρίζονται επιμελώς σε κατηγορίες! Κατηγορίες που έφτιαξαν για να χωριζόμαστε σε ομάδες και μεταξύ μας να τρωγόμαστε! Να μας εθίζουν με διάφορα και μετά να μας λένε πως η θεραπεία κοστίζει, αλλά από την άλλη να μας έχουν βάλει να τσακωθούμε με την άλλη εθισμένη ομάδα πρώτα! Να μας φαίνεται λογικό να κατακρίνουμε τα πάντα και να κρατάμε την αλήθεια που μας βολεύει! Δεν καταλάβαμε ποτέ αν την αλήθεια τη βρήκαμε ή μας την έδωσαν σαν δικαιολογία για να τρωγόμαστε μεταξύ μας, μας φτάνει που βρήκαμε μία δικαιολογία για να φάμε το διπλανό μας λες και δεν είναι άνθρωπος...

...είδα ανθρώπους που σε σκοτώνουν αλλά με χαμόγελο! Είδα από την άλλη γκρίζα ανθρωπάκια που ξέχασαν να χαμογελούν! Τώρα πια το χαμόγελο κοστίζει, ή εκπαιδεύεσαι να το φοράς! Είναι υποχρεωτικό ο υπάλληλος που θα δουλεύει για 400 ευρώ να χαμογελάει στη θείτσα που θα είναι με το στιλ "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" και εύκολα μπορεί να στείλει στην ανεργία γιατί δεν του άρεσε το χαμόγελο του υπαλλήλου! Του υπαλλήλου που πρέπει να χαμογελάει, που πρέπει να είναι ντυμένος στη τρίχα, που είναι χτενισμένος, που έχει κάνει μανικιούρ, πεντικιούρ, που δεν βρωμάει να βρωμάει το στόμα του από τη πείνα, που θα πρέπει να δουλεύει "όσο", χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα και όλα επάνω του να είναι νούμερα μετρήσιμα! Πόσο δούλεψε, πόσο καλύτερα από χθες, πόσο πιο νωρίς ήρθε, πόσο καλά ψέματα λέει για να πουλάει αλλά όλα αυτά για 400 ολόκληρα ευρώ...

...είδα ανθρώπους μόνους να ζουν σε τρώγλες! Μόνοι γιατί χώρισαν, γιατί δεν τους πήγε η ζωή όπως έπρεπε, γιατί δεν έχουν κάποιον άλλο να μιλήσουν! Προσπαθούν όμως τα ΜΜΕ για να γεμίσουν τις ειδήσεις τους ή τα προγράμματά τους με φτηνές παραγωγές να κάνουν οικονομία με το πόνο! Αλλωστε το έχουμε ξαναπεί, πως ο πόνος πουλάει! Μετά τις γιορτές κλείνουν τα φώτα για αυτές τις ζωές και συνεχίζουμε να ζούμε σαν να μην υπάρχουν!

...είδα ανθρώπους που επειδή δεν αντέχουν άλλο τη μοναξιά ή την αδιαφορία, το πόνο, το κρύο να αυτοκτονούν! Οχι ένας, όχι δύο αλλά πολλοί! Γιατί είχαν αυτοσεβασμό κάποτε και τώρα δεν μπορούν χωρίς! Που δεν μπορούν να ζήσουν με ζητιανιά και δεν μπορούν να προσφέρουν στα σπίτια τους! Που βλέπουν πως μία ασφάλεια ζωής ίσως να βγάλει την οικογένειά τους από την αφάνεια και ίσως με την αποζημίωση να έχουν να φάνε τα παιδιά του! 'Η απλά έσπασε τόσο πολύ που δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα της ζωής, γιατί όπως και να το κάνουμε η ζωή είναι αγώνας και τα Χριστούγεννα έρχονται, θα δείτε πόσοι θα προτιμήσουν την αυτοκτονία από τη καθημερινή ντροπή...

...είδα όπως παλιά που η κοπέλα έπρεπε για να είναι όμορφη, όμορφη για το Τσιφλικά της περιοχής, όπως όταν όλες οι κοπελιές από το Ανατολικό μπλοκ ήρθαν στην Ελλάδα για να χουφτώνει ο κάθε πεινάλας στα μπαράκια! Κάπως έτσι και στο μέλλον θα πρέπει να είναι όμορφη για να χαίρονται οι Τσιφλικάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού! Η "σωστή" εκπαίδευση από τα ΜΜΕ έπεσε, θα φυτρώσουν οι σπόροι που βλέπουμε αδιάφορα και χαιρόμαστε! Οι άντρες θα είναι όπως παλιά για το όργωμα στα χωράφια! Η ζωή κύκλους κάνει, μάλλον έρχεται και η ώρα που το χέρι θα το τρώνε και οι κόρες μας! Καλά περάσαμε αλλά ο τροχός γυρίζει...

...απλά θα ήθελα να ήξερα, πες πως σπάει ο διάβολος το ποδάρι του και πέσω μέσα σε όσα έγραψα, τί έκανε ο καθένας μας για να μη συμβούν? Δεν το παίζω έξυπνος και δεν είμαι εδώ για να γράφω μετά "σας το είπα"! Στη πράξη δεν είπα τίποτα νέο, συμβαίνει τώρα αν το προσέξουμε λίγο περισσότερο! Προσπαθώ να δω αν υπάρχουν εγκεφαλικά κύτταρα ανάμεσά μας που λειτουργούν όπως τα δικά μου! Δεν μπορεί να τα βλέπω μόνο εγώ, όλο και κάποιοι άλλοι θα το βλέπουν αλλά δεν βλέπω και πολλά να κάνουμε για να τα αλλάξουμε! Και να μη τα λουστούμε εμείς, τα παιδιά μας όμως γιατί να τα λουστούν όλα αυτά? Και ένα από αυτά που "μαντεύω" να συμβούν, γιατί το ρισκάρουμε? Πώς μπορούμε να εθελοτυφλούμε για το μέλλον των παιδιών μας? Αυτό δεν το καταλαβαίνω...

Μαρκεζίνης:Ο γκουρού και οι αλήθειες




Στα αυτιά ακόμα και του ανίδεου, τα λόγια του φαντάζουν τόσο αυτονόητα! Ακούγοντας τον γκουρού της …
 
Μαρκεζίνης:Ο γκουρού και οι αλήθειες
οικονομικής γεωπολιτικής, σερ Bασίλη Μαρκεζίνη, δεν μπορείς παρά να σκεφτείς: «Μα καλά, δεν υπάρχει κανένας πολιτικός που να μπορεί να τα σκεφτεί όλα αυτά;».

Ο σερ Basil, ο διεθνούς κύρους ακαδημαϊκός, λέει «δύσκολα» πράγματα με τον πλέον κατανοητό τρόπο. Μιλάει στην καρδιά του ακροατή, που απέναντι του έχει έναν δεινό ρήτορα και ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί του, έχει την ανάγκη να τον ακούσει για να μάθει.

Και μετά πώς να μην «πουλάνε» τα βιβλία του- το τελευταίο «Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη πραγματικά σκίζει- σε όλο τον κόσμο; Να μη γεμίζουν ασφυκτικά οι πανεπιστημιακές αίθουσες; Και να μην κάνουν ουρά για να τον ακούσουν, άνθρωποι διαφορετικής μόρφωσης και οικονομικής επιφάνειας;

Έχει πει για την κρίση…

Μόλις ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού για το 2011, η διαπίστωση του ότι ακόμα δεν πιάσαμε πάτο στην οικονομία και πως οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας, επαληθεύεται τόσο εκκωφαντικά!

Και δεν έχει μείνει μόνο σε αυτή. Αποδίδει την υπάρχουσα οικονομική κρίση, που έχει κάνει τη ζωή του μέσου Έλληνα κόλαση, μεταξύ άλλων στο ελληνικό κομματικό σύστημα ανεξαρτήτως χρώματος που έμεινε αδρανές στα χρόνια προβλήματα, στην υπονόμευση του Συμφώνου Σταθερότητας με τις υπέρμετρες δαπάνες και δανεισμούς και υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η λήψη επώδυνων μέτρων.

Κι αν το λέει αυτό ένας άνθρωπος που έχει διδάξει σε 25 πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει πάνω από τριάντα βιβλία-bestseller, περισσότερα από 130 νομικά άρθρα και χαίρει εκτίμησης για την υπερεπάρκεια της γνώσης του από συναδέλφους του σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ίσως κάτι ξέρει περισσότερο.

Βέβαια, ο σερ Μαρκεζίνης είχε από νωρίς διατυπώσει την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που πάντα επιβάλλει τη λήψη σκληρότερων  μέτρων. Προφανώς κανείς δεν τον είχε ακούσει τότε. Γιατί εάν τον είχε ακούσει, θα θυμόταν ότι μίλησε για προστασία των κατωτέρων και των μεσαίων στρωμάτων.

Τι πρέπει να κάνουμε

Ίσως όμως είναι η ώρα να ακούσουμε εκείνα που έχει πει πολλές φορές και με κάθε τρόπο: η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα στόχου, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ταχύτατες ενέργειες στον οικονομικό τομέα και τερματισμό των διενέξεων μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων.

Είναι φανερό ότι ο άλλοτε νομικός σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, του Χέλμουτ Κολ και του Ζακ Σιράκ ξέρει καλά τους κανόνες του «παιχνιδιού» στη διεθνή σκακιέρα. Και πως θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα, σήμερα που δίνει μια από τις σκληρότερες μάχες των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι τυχαίο που κάποιοι, παρόλο που ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει, θεωρούν επιτακτική ανάγκη την είσοδο του στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας και μάλιστα στον πρωθυπουργικό θώκο; Δεν νομίζω…

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΙΕΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που για το 2010 υπέστη τόσο μεγάλη μείωση των αποδοχών του. Φορτώθηκε το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στην Ευρώπη ενώ έζησε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο «εταίρο» στην Ε.Ε. την έννοια της ύφεσης. Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ' επιταγήν της τρόικας.
1 Με τον προϋπολογισμό του 2011, οι έλληνες καταναλωτές φορτώθηκαν τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα γίνει το ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.
2 Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.
3 Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των «27».
4 Από τις υψηλότερες είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για να πάρουν (τελικώς) μικρότερη σύνταξη.
5 Κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει πλέον στις μέρες μας με τον υψηλότερο ρυθμό (5,2%) στην Κοινότητα.
6 Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενώ δεν αποκλείεται να... κερδίσουμε και άλλες θέσεις, καθώς το 2011 θα εκτοξευτεί στο 14,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.
7 Υφεση της τάξεως του 4,5% σε επίπεδο τριμήνου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα ενώ η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει στο τέταρτο τρίμηνο.
8 Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε μείωση αποδοχών. Μόνο οι Ελληνες είδαν το 2010 τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8%.
9 Κατήφεια προκαλούν και τα δημόσια οικονομικά: είμαστε πρωταθλητές τόσο σε έλλειμμα όσο και σε χρέος που θα ανέβει στο 160% του ΑΕΠ.
10 Στην κατεξοχήν άδικη φορολογία (τους έμμεσους φόρους) που πλήττουν όλους το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάναμε ρεκόρ δεκαετιών καθώς στα 10 ευρώ φόρων, τα έξι προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

Ο χορός του Ζαλόγγου ή της Βροχής

Ο κ. Άκερμαν παρενέβη για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του στην πολιτική Μέρκελ. Το αφεντικό της Deutsche Bank φοβάται -και σωστά- ότι αν η Γερμανία γυρίσει τις πλάτες της στην Ιρλανδία, τη νύφη θα πληρώσουν οι γερμανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιρλανδικά ομόλογα αξίας 183 δισ.  ευρώ. Κι έπειτα λέγανε ότι εμείς ήμασταν το πρόβλημα. Ψίχουλα είναι τα δικά μας!

Τα δοχεία επικοινωνούν το ένα με το άλλο και όποιος νομίζει ότι μπορεί να πάρει το βαλιτσάκι του και να φύγει, αυταπατάται. Με άλλα λόγια, θέλοντας και μη, αυτό το χορό θα τον χορέψουμε όλοι μαζί. Τώρα, αν θα είναι ο χορός του Ζαλόγγου ή ο χορός της βροχής, αυτό μένει να το αποδείξει η ιστορία.

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι και μέσα στη Γερμανία υπάρχουν ισχυρές φωνές που λένε τα αυτονόητα, κόντρα στην εθνικιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυρίας Μέρκελ. Παρ΄ όλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και τη λογική. Κι αυτό διότι οι στρατηγικές επιλογές δεν γίνονται στο πόδι και συνήθως ακολουθούνται πιστά μέχρι το τέλος. Μπορεί να υπάρξει κάποια κίνηση τακτικής και να διαφανεί μία οπισθοχώρηση, αλλά ας μην γελιόμαστε. Μία ομάδα ανθρώπων στη Γερμανία έχει αποφασίσει να χαράξει μία άλλη πορεία για την Ευρώπη, επειδή πιστεύει ότι αυτό είναι το συμφέρον της χώρας τους.

Απέναντί τους βλέπουν με δέος τον αμερικανικό δάκτυλο και το ΔΝΤ. Φοβούνται ότι θα συνθλιβούν από τα συσσωρευμένα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ και τρομοκρατούνται από την προοπτική να μείνουν αύριο απούλητα τα ακριβά γερμανικά προϊόντα.

Βλέπουν ότι το καράβι, η Ευρώπη, βουλιάζει και σπεύδουν να το εγκαταλείψουν πρώτοι. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Αυτό που τρομάζει εμάς περισσότερο δεν είναι το ενδεχόμενο να κάνουν λάθος, αλλά το τι έχουν δει και έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ.

Για την Ελλάδα τα πράγματα ήταν δύσκολα και εξακολουθούν να είναι. Η διαφορά σε σχέση με πριν μερικούς μήνες είναι ότι δεν είμαστε πλέον οι... μοναδικοί τεμπέληδες που δήθεν ορμήσαμε να φάμε τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων. Την θέση μας έχουν πάρει σήμερα οι Ιρλανδοί και πιθανότατα αύριο θα παραχωρήσουν την θέση τους στους Πορτογάλους. Ένα απλοϊκό ερώτημα σε όσους αρέσκονται να αποδίδονται στο άθλημα της πρόκλησης σωματικών πληγών στο σώμα τους μαστιγώνοντας το με τα ίδια τα χεράκια τους: καλά, εμείς είμαστε τεμπέληδες. Οι Ιρλανδοί; Οι Πορτογάλοι; Οι Ισπανοί; Κι αυτοί τεμπέληδες είναι και οι μοναδικοί δουλευταράδες είναι οι Γερμανοί;

Τα λέμε αυτά διότι μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει ότι έχουμε στραφεί εναντίον της κυρίας Μέρκελ διότι, δήθεν, θέλουμε οι Γερμανοί να πληρώσουν τα δικά μας χρέη. Όχι! Έχουμε στραφεί εναντίον της κυρίας Μέρκελ επειδή η πολιτική της είναι καταστροφική για την Ευρώπη. Πολύ απλά, με τη στάση αυτή της Γερμανίας είναι θέμα χρόνου η διάλυση της Ευρώπης, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα. Προφανώς η κυρία Μέρκελ έχει στο μυαλό της μία άλλη Ευρώπη.

Όσο για τους «τεμπέληδες». Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε ζοριστεί λίγο για να πληρώσουμε τους τόκους στην κυρία Μέρκελ. Βλέπετε, το δάνειο δεν δόθηκε στη λογική της αλληλεγγύης. Η Γερμανία κερδίζει και από την κρίση. Ή αλλιώς, μονά – ζυγά δικά τους.


Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νοσηλεία του Πεθερού του Κ. Πάγκαλου στο 251 ΓΝΑ

Ο κατά τα αλλα λαλίστατος Κ. Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως ο οποίος χαρακτήρισε του Στρατιωτικούς αντιπαραγωγικούς νοσηλεύει τον πεθερό του στο 251 ΓΝΑ και μάλιστα σε VIP δωμάτιο.

Μπορεί κάποιος εκ του Γενικού Επιτελείου να μας ενημερώσει με ποιά ιδιότητα νοσηλεύεται σε Στρατιωτικό νοσοκομείο και μάλιστα οταν σε αυτό υπηρετούν γιατροί οι οποίοι ειναι αντιπαραγωγικοί ;


Πώς του χορηγήθηκε δωμάτιο VIP και δεν φοβάται μήπως οι αντιπαραγωγικοί ιατροί κάνουν κανένα λάθος με το νυστέρι στο χέρι τους  ;;;;;;

Γιατί παραιτήθηκα!

..έκλαιγα σαν μικρό παιδί επί εβδομάδες γιατί μου άρεσε και πίστευα αυτό που κάνω!

Υπέβαλα την αίτηση της αποστρατείας μου και εκτός από τον άμεσο προϊστάμενό μου κανένας δε ρώτησε για τους λόγους που με οδήγησαν στην έξοδο (και αυτός για το τυπικό μέρος της υποθέσεως).δεν είχα καμία σκέψη να προβώ σε αυτή την ενέργεια μέχρι πρίν 1 χρόνο και όταν αναγκάστηκα να το κάνω έκλαιγα σαν μικρό παιδί επί εβδομάδες γιατί μου άρεσε και πίστευα αυτό που κάνω, συνοπτικά οι λόγοι που μας οδηγούν στην αποστρατεία είναι:
α. Η κάθετη πτώση του τελευταίου έτους της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων.
β. Η παντελής έλλειψη μέριμνας προσωπικού ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
γ. Η κυριάρχηση των ηλιθίων, ανίκανων γλειφτών σε όλα τα επίπεδα.
δ. Γιατί αποφασίζουν ως " ελέου θεού μονάρχες'' με ότι αυτό συνεπάγετε τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό, οι ανώτατες ηγεσίες. απαξιώνοντας όλους τους υφισταμένους και διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.
ε. Διότι μας αντιμετωπίζουν ως ηλίθιους.
στ. Η καταστρατήγηση διαταγών, νόμων προς ίδιο όφελος και αντιλαμβάνονται οσοι διαβάζουν τη εννοώ. Έχει απαξιωθεί παντελώς κάθε αίσθηση δικαίου....ακόμα και σε αναφορές παραπόνων μας βγάζουν τον κόσμο τρελό...παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο.
ζ. Η εκδικητικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το προσωπικό,
η. Και τέλος η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει και κανένας δε δίνει σημασία, υπάρχουν στρατιωτικοί που αναγκάζονται να διατηρούν έως και 3 σπίτια (δικό τους, παιδιών που σπουδάζουν σε διαφορετικά μέρη, αυξημένο κόστος ζωής λόγω μετεθέσεων σε τόπους μη συμφερόντων κ.λ.π) και τα μέτρα που ελήφθησαν από την ηγεσία είναι επιεικώς αχαρακτήριστα (ρωτήστε κυριοι ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ το προσωπικό να σας το πεί)
Κai τέλος γιατί μας δουλεύουν. Μου κόβουν το δώρο και μου δίνουν 400 Ευρώ. Αν εχεις ''μπαλάκια'' δώσε μου το δώρο που μου εδινες τόσα χρόνια. Αν δεν μπορείς κόψτο μου. Τι είμαι ; ξεφτίλας και μου δίνεις 400 Ευρώ. Κράτα τα . Οι Αξκοί και οι Υπξκοί δεν ειναι ξεφτιλισμένοι σαν και εσάς.

Μ.Τ.Σ .Πληρώνουμε και ειναι αβέβαιο αν θα πάρουμε μέρισμα. Τότε γιατί να πληρώνουμε ;
Σου φαινόμαστε για μαλ..ες ;         Επειδή δεν μιλάμε ;

ΝΤΡΟΠΗ  ΣΤΗΝ  ΗΓΕΣΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ;

ΑΥΤΟΣ ΕΙΜΑΙ !


Είμαι αυτός που στα 18 μου με πανελλήνιες εξετάσεις επέλεξα και μπήκα σε μία Στρατιωτική Σχολή !

Είμαι αυτός που τελείωσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα !

Είμαι αυτός που βγαίνοντας από την σχολή πήρα πρώτο μισθό 800€ μικτά !

Είμαι αυτός που ανέλαβα να προσέχω στρατιώτες , παιδιά στην ίδια ηλικία με μένα ή και μεγαλύτερους και όπως μου τους χρέωσαν έτσι τους παρέδωσα , χωρίς να ανοίξει ρουθούνι !

Είμαι αυτός που στα 22 μου έριχνα με πυροβόλο , έκανα πτώση με αλεξίπτωτο , έκανα κατάδυση οδηγούσα άρμα , ελικόπτερο, φρεγάτα , τζετ, τζιπ , πυροσβεστικά οχήματα, ειδικά οχήματα και ήμουν υπεύθυνος όχι μόνο για εμένα αλλά και για άλλους !

Είμαι αυτός που κάθε 2-3-4-5-6 χρόνια …… «όπου γης και πατρίς» !!!!!

Είμαι αυτός που ποτέ δεν σταμάτησε να δουλεύει !

Είμαι αυτός που ΠΟΤΕ δεν ζήτησε αύξηση !

Είμαι αυτός που όταν βγει σε πρόωρη σύνταξη –μπας και προλάβω να ζήσω μερικά φυσιολογικά χρόνια πριν πεθάνω από καρδιά ή καρκίνο και ότι έχει δημιουργηθεί μετά από χρόνια επαφής με τοξικά υλικά – με βρίζεις!

Είμαι αυτός που ήμουν μόνος μου σε μια βραχονησίδα με μόνη ασπίδα την πατρίδα που εσύ ποτέ δεν σκέφτηκες και πάλι με έβριζες!

Είμαι αυτός που όταν έκανες πίσω γιατί δεν είχες το θάρρος πάλι εμένα έβριζες και πάλι σε μένα έριξες το φταίξιμο , γιατί εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω αφού δεν ήμουν βλέπεις πολιτικός !

Είμαι αυτός που «τραβάει» 9g και διαλύει μέση ,αυχένα και σπονδυλική στήλη ,που πέφτει από τα 1200 πόδια και μετά από 800 άλματα δεν έχει γόνατα , που ανεβαίνει 12000 πόδια για να επισκευάσει το πεπαλαιωμένο ελικόπτερο που του έχουν πει πως πρέπει να πετάει , που έχει χάσει την ακοή του μετά από 500 βολές στο άρμα ,μετά από χιλιάδες δοκιμές κινητήρα στα μαχητικά αεροσκάφη, που ανεβαίνει στις κορυφές των βουνών κάτω από αντίξοες συνθήκες για να επισκευάσει το RADAR και τις τηλεπικοινωνίες ,που καταδύεται σε ένα κομμάτι σίδερο στα 800 πόδια , που ταξιδεύει με οποιεσδήποτε συνθήκες στο Αιγαίο, που τα χέρια του έχουν καεί από χημικά και καύσιμα γιατί ΕΣΥ δεν προέβλεψες για την ασφάλειά του!

Είμαι αυτός που δεν παίρνει υπερωρίες !

Είμαι αυτός που δεν πληρώνεται τις 4-5-6-7 και τώρα τελευταία και 8-9 υπηρεσίες το μήνα !

Είμαι αυτός που δεν πληρώνεται τις υπηρεσίες του Πάσχα, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Καθαρής Δευτέρας !

Είμαι αυτός που κατηγορείς για μισθοφόρο επειδή ζητάω να ΜΗΝ μου κόψουν το μισθό και αφού …..με κοροϊδεύεις ότι κάνω λειτούργημα με αντιμετωπίζεις σαν δημόσιο υπάλληλο όταν πρόκειται για την ασφάλισή μου !

Είμαι αυτός που αφού πλήρωνε τόσα χρόνια εισφορές , τώρα του λένε πως το ταμείο του δεν έχει λεφτά !

Είμαι αυτός που δεν έχει ωράριο!

Είμαι αυτός που βρίζεις και λες «καραβανά» , που μου χρεώνεις ακόμα και την χούντα –κι ας μην είχα γεννηθεί – μετά από 43 χρόνια , που δεν με θέλεις αλλά θα είμαι εκεί όταν με χρειαστείς . Σε αεροδιακομιδές , φωτιές, θεομηνίες, σεισμούς, πλημύρες , ειρηνευτικές αποστολές χωρίς να με ρωτήσεις ή σε πόλεμο!

Είμαι αυτός που μου ζητάς να κάτσω 40 χρόνια σε μία δουλειά που δεν υπάρχει όμοιά της !

Είμαι αυτός που πάντα του έκοβες και δεν με ρώταγες !

Είμαι αυτός που μόνο προσφέρει!

Είμαι αυτός που έχω σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας κυνηγώντας τον «φίλο» προσπαθώντας να εφαρμόσω αυτά που εσύ έχεις διατάξει αλλά δεν εφαρμόζεις !

Είμαι αυτός που εδώ και χρόνια κοσμείς με επίθετα όπως «καραβανάς», «βολεψάκιας», «κηφήνας» και εγώ ΔΕΝ σου απαντώ!

Είμαι αυτός που όταν κάνει λάθος ΔΕΝ διορθώνεται αλλά σκοτώνεται κόσμος , άρα δεν υπάρχει περιθώριο λάθους !

Είμαι αυτός που στην πλάτη του έχουν παιχτεί τα μεγαλύτερα πολιτικά παιχνίδια !

Είμαι αυτός που στην πλάτη του ξοδεύονται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς αλλά εγώ εργάζομαι σε συνθήκες σκλάβου και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό!

Είμαι αυτός που διέταξες να βγει στους δρόμους και να σε εφοδιάσει με καύσιμα για να πας διακοπές ,γιατί κάποιοι άλλοι διεκδικούσαν τα κεκτημένα . Κι εγώ ;

Είμαι αυτός που πληρώνω από την τσέπη μου εργαλεία, καρέκλες, γραφική ύλη , είδη καθαρισμού, για να έχω υποτυπώδες συνθήκες υγιεινής αλλά και ασφάλειας στο χώρο εργασίας !

Είμαι αυτός που πασχίζει τα παιδιά του και η γυναίκα του να έχουν φυσιολογική ζωή με κάθε τρείς και λίγο μετακινήσεων!

Είμαι αυτός που φοράει την σημαία στο μπράτσο , που τη σηκώνει σε μέρη μακρινά , για να μπορείς εσύ να κοιμάσαι ήσυχος , κα απολαμβάνεις τις διακοπές σου, να κάνεις τα μπάνια σου και εσύ την πατάς και της βάζεις φωτιά !

Είμαι αυτός που χθες σε καιρό ειρήνης σκοτώθηκε κάνοντας δοκιμαστική πτήση με ένα Απάτσι !

Είμαι αυτός που εσύ πληρώνεις και γι αυτό σου δίνω τα καλύτερά μου χρόνια ,ακόμα και την ίδια μου τη ζωή!

Είμαι μάνα, πατέρας , γιός , κόρη , αδελφός και αδελφή σου !

Αυτός είμαι………………..!!!

«ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ»

Ό τ ι κ ι α ν λ ε ς ε σ ύ………!!!!!!

Και όλα αυτά γιατί το χρωστάω σ’ αυτούς τους συναδέλφους μου από όλα τα σώματα των Ε.Δ. που χάθηκαν επάνω στο καθήκον και γι αυτούς που φυλάνε και θα συνεχίσουν να φυλάνε Θερμοπύλες ότι κι αν γίνει !!!!!! Γιατί πρέπει κι εγώ να παλέψω !!!!

Γιατί πρέπει να απαντήσω ….. κάτι στα παιδιά μου !!!!

Γιατί είμαι κι εγώ εργαζόμενος !!!!

Γιατί ελπίζω ….να μην χρειαστεί να δουλέψω ΠΟΤΕ !!!!

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Τα 12 μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση



  • Πάγωμα επιστροφών φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις και εξοπλιστικά προγράμματα.
  • Αύξηση-σοκ στη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 0,45 ευρώ το λίτρο από τη 1-1-2011.
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο από τη 1-1-2011. Οι τιμές λιανικής πώλησης του καυσίμου θα αυξηθούν κατά 0,25 ευρώ το λίτρο.
  • Αυξήσεις-φωτιά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από 1-1-2011. Οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 30%, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες αυξήσεις από τη 1-7-2011.
  • Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των οινοπνευματωδών ποτών και των προϊόντων καπνού. Οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 10%-20%.
  • Αυξήσεις στους χαμηλούς συντελεστές του ΦΠΑ και μετάταξη ορισμένων προϊόντων από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  • Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 και στα φορολογικά τέλη που επιβαρύνουν τα κινητά τηλέφωνα.
  • Περικοπές επιδομάτων σε 610.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του στενού δημόσιου τομέα και μειώσεις αποδοχών σε 150.000 εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς από τη 1-1-2011. Αποτέλεσμα θα είναι οι συνολικές αποδοχές των εργαζομένων να μειωθούν κατά 0,5%-7%.
  • Απολύσεις δεκάδων έως και εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
  • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική προστασία, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις φορέων του δημοσίου.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ....

Είναι η ιστορία 2 φίλων που περπατούν στην έρημο. Κάποια στιγμή τσακώθηκαν..
και ο ένας από τους δύο έδωσε ένα χαστούκι στον άλλο... Αυτός ο τελευταίος, πονεμένος, αλλά χωρίς να πει τίποτα, έγραψε στην άμμο:
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ.
Συνέχισαν να περπατούν μέχρι που βρήκαν μια όαση όπου αποφάσισαν να κάνουν μπάνιο.
Αλλά αυτός που είχε φάει το χαστούκι παραλίγο να πνιγεί και ο φίλος του τον έσωσε. Όταν συνήλθε, έγραψε πάνω σε μια πέτρα:
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ.
Αυτός που τον είχε χαστουκίσει και στη συνέχεια του έσωσε τη ζωή, τον ρώτησε: όταν σε χτύπησα, έγραψες πάνω στην άμμο, και τώρα έγραψες πάνω στην πέτρα. Γιατί?
Ο άλλος φίλος απάντησε : «όταν κάποιος μας πληγώνει, πρέπει να το γράφουμε στην άμμο όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν. Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, πρέπει να το χαράζουμε στην πέτρα, όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί να το σβήσει».
ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αυξάνεται τελικά το πετρέλαιο θέρμανσης

Θα το ανακοινώσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση παίρνει πίσω τη δέσμευσή της και θα το εξισώσει με το πετρέλαιο κίνησης από 1.1. 2011.

Ακριβότερο και το φυσικό αέριο με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Google Adsense Center

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com


Μυστικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που θα... φανερωθεί μετά τις εκλογές, προβλέπει την επίσπευση κατά 9,5 μήνες της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.
Ακριβότερα κατά 45 λεπτά το λίτρο θα πληρώνουν τη θέρμανσή τους εκατομμύρια νοικοκυριά από τον Iανουάριο του 2011, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει 9,5 μήνες νωρίτερα -από τη 1/1/2011 αντί από τις 15/10/2011- το σχέδιο που προβλέπει την υπέρμετρη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.
Το σχέδιο για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο επισπεύδεται, σε μία προσπάθεια να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της νέας “μαύρης τρύπας” των 4,3-4,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να καταγραφεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 λόγω των υστερήσεων στα έσοδα και των υπερβάσεων στις δαπάνες του φετινού τακτικού προϋπολογισμού, αλλά και εξαιτίας των αναθεωρήσεων επί το δυσμενέστερον στις οποίες αναμένεται να προβεί η Eurostat στα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί από τη 1-1-2011 η
εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης απετέλεσε αντικείμενο μυστικών συσκέψεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το σχέδιο στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
  • Κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανερχόταν σε μόλις 0,021 ευρώ το λίτρο κάθε “χειμερινή” περίοδο (από 15/10 έως 30/4). Από τη 1-1-2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο, συνεπώς τυχόν εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει αυτόματα πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογιστεί και ο αναλογών ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο!
  • Μικρή μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Προκειμένου η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών να μη φτάσει στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο, αλλά να περιορισθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έχει αποφασιστεί ταυτόχρονη, μικρή μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κάτω από τα 0,412 ευρώ το λίτρο, κατά 5%, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο, ενώ η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ + ΦΠΑ 23%) θα ανέλθει στα 0,45 ευρώ το λίτρο.

Χαράτσι και στο φυσικό αέριο
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που συνεπάγεται σημαντική αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης και σε αυτό το καύσιμο. Ως γνωστόν, η λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου συνδέεται σταθερά με τη λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης: ισούται με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μειωμένη κατά 20%. Με την αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης από τα 0,021 στα 0,37 ευρώ το λίτρο τη 1-1-2011 οι λιανικές τιμές του φυσικού αερίου αντί να παραμείνουν μεταξύ 0,52 και 0,60 ευρώ το λίτρο (20% χαμηλότερα από τα 0,65-0,75 ευρώ το λίτρο) θα εκτιναχθούν σε επίπεδα από 0,88 έως 0,96 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 0,33-0,36 ευρώ ακριβότερα! Πληροφορίες αναφέρουν ότι, για να περιοριστεί η αύξηση της λιανικής τιμής του φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί από 20% σε 30% το ποσοστό μείωσης της τιμής του αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι λιανικές τιμές πώλησης του φυσικού αερίου να διαμορφωθούν τελικά μεταξύ 0,77 και 0,84 ευρώ το λίτρο, αντί 0,88-0,96 ευρώ το λίτρο, που θα διαμορφώνονταν αν το ποσοστό μείωσης παρέμενε στο 20%. Και πάλι όμως θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τα επίπεδα των 0,52-0,60 ευρώ το λίτρο, που θα διαμορφώνονταν εάν δεν καταργούνταν ο μειωμένος ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης
  • Καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και σε ανέργους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν για την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης ή να οριστεί ως γενικό ανώτατο εισοδηματικό όριο για κάθε άτομο το σημερινό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του επιδόματος θα διαφοροποιείται και με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

  • Πόσο θα κοστίζουν
  • Πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης: 1,10 - 1,20 το λίτρο, με τον ενιαίο ΕΦΚ στα 0,39 ευρώ το λίτρο
  • Φυσικό αέριο: 0,88 έως 0,96 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 0,33-0,36 ευρώ ακριβότερα από την τρέχουσα τιμή

  • Η επιβάρυνση:
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Επιπλέον 900 ευρώ στα 2.000 λίτρα
  • Φυσικό αέριο: Επιπλέον 460-500 ευρώ για τα 2.000 λίτρα

To αλφαβητάρι της οικονομίας



Tι σημαίνει spread, «κούρεμα» ομολόγων, επαναδιαπραγμάτευση χρέους...

Τι είναι το spread

Το Spread ουσιαστικά μετράει την διαφορά μεταξύ δύο πραγμάτων ή δύο τιμών. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας και της τρέχουσας επικαιρότητας, το Spread (αυτό που ανεβοκατεβαίνει καθημερινώς) αναφέρεται στην διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τον δικό της δανεισμό.

Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους;


Η Ελλάδα στην πάροδο των ετών έχει δανεισθεί από τις αγορές τους διεθνείς επενδυτές κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων.
Συνολικά οι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα 250 δις ευρώ.
Από αυτούς η Γαλλία 75 δις , η Ελβετία 4 δις, η Γερμανία 43 δις οι ΗΠΑ 16 δις η Βρετανία 12 δις κ.α.
Μεταξύ των δανειστών είναι και οι ελληνικές τράπεζες καθώς κατέχουν ομόλογα 48 δις ευρώ.
Επαναδιαπραγμάτευση χρέους σημαίνει ότι το κράτος εξετάζει να βρει μια φόρμουλα ώστε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους δανεισμού των παλαιών δανείων.

Ποιος είναι ο σορτάκιας;


Ο παίκτης του χρηματιστηρίου ο οποίος επιδίδεται στο «σορτ σέλινγκ», δηλαδή δανείζεται μετοχές σε μια τιμή πληρώνοντας κάποια προμήθεια, τις πουλάει ακριβότερα, τις γυρίζει πίσω, κρατάει την διαφορά.


Τι είναι το δημόσιο έλλειμμα;



Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά ανάμεσα στα ετήσια έσοδα του κράτους και στις δαπάνες που κάνει.

Τι είναι το ομόλογο;

Ένα ομόλογο είναι ένα χρεόγραφο, στο οποίο ο εκδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει, στην λήξη της σύμβασης, την ονομαστική αξία αυτής και σε τακτά προκαθορισμένα διαστήματα ποσό χρημάτων (το κουπόνι). Τα ομόλογα εκδίδονται γενικά για ένα καθορισμένης διάρκειας χρονικό διάστημα (η ωριμότητα) μεγαλύτερο ενός έτους.
Χρεόγραφα με μια ωριμότητα μικρότερη ενός έτος είναι είτε γραμμάτια ή συναλλαγματικές, και θεωρούνται όργανα της αγοράς χρημάτων.


Πώς γίνεται το… κούρεμα (haircut) ομολόγων


Το «κούρεμα» σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από όσα θα λάμβαναν εάν κατέθεταν ομόλογα άλλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ο Αγιος Νεκτάριος

Τρίτη, 09 Νοέμβριος 2010 11:28
ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ, ΑΙΓΙΝΗΣΓιορτάζουμε σήμερα 9 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτη Πενταπόλεως Αιγύπτου "Του Αιγίνης", ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης το 1846. Γονείς του ήταν ο Δήμος και η Βασιλική Κεφαλά. Ήταν το πέμπτο παιδί της οικογένειας και όταν τον βάφτισαν του έδωσαν το όνομα Αναστάσιος. Στην Σηλυβρία διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα, αλλά επειδή η οικογένειά του ήταν φτωχή, αποφάσισε να πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συνέχιζε τις σπουδές του, ενώ ταυτόχρονα θα εργαζόταν.
Πράγματι, σε ηλικία 14 ετών, πήγε στη Βασιλεύουσα όπου άρχισε να εργάζεται στο καπνεργοστάσιο ενός συγγενή του. Παρόλο που εργαζόταν, δεν τον πλήρωναν για την εργασία του κι έτσι ο Άγιος δυσκολευόταν να βρει ακόμα και να φάει.

Οι δυσκολίες της ζωής, δεν τον εμπόδισαν, όμως, τα βράδια του να τα αφιερώνει στη μάθηση και να τα περνούσε διαβάζοντας βιβλία και εκκλησιαστικές μελέτες. Όταν συμπλήρωσε το 20 έτος της ηλικίας του, πήγε στο χωριό Λιθί της Χίου. Εκεί δίδαξε γράμματα στα παιδιά του χωριού, επί 7 συνεχή έτη. Η επιθυμία του Αγίου ήταν να γίνει μοναχός. Κάνοντας πράξη την επιθυμία του, χρίστηκε μοναχός στη Νέα Μονή της Χίου. Στη Νέα Μονή μελέτησε περισσότερο τα συγγράμματα που βρίσκονταν στην βιβλιοθήκη της Μονής. Το 1877 χειροτονήθηκε Διάκονος στο ναό του Αγίου Μηνά και έλαβε το όνομα Νεκτάριος.
Με τη βοήθεια του Ιωάννη Χωρέμη (ενός ντόπιου ευκατάστατου Χιώτη) και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιου, ο Άγιος τελείωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς τους Αγίους Τόπους, ξέσπασε μεγάλη θαλασσοταραχή και κινδύνεψε το πλοίο να βυθιστεί. Ο Άγιος Νεκτάριος βύθισε στη θάλασσα το Σταυρό, που κουβαλούσε πάντα μαζί του, και η θάλασσα αμέσως ημέρεψε. Ο Σταυρός όμως χάθηκε και ο Άγιος λυπήθηκε πολύ. Όταν το πλοίο, όμως, έφτασε σώο στον προορισμό του, ο Σταυρός βρέθηκε κολλημένος στα ύφαλα του πλοίου. Αυτό ήταν ένα από τα θαύματα που έκανε ο Άγιος Νεκτάριος εν ζωή.
Αφού πήρε το πτυχίο του το 1885, πήγε στην Αλεξάνδρεια, όπου χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και εργάστηκε ως γραμματέας του Πατριαρχείου και ως Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάϊρο. Το έτος 1889 χειροτονήθηκε στο Κάϊρο, Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Ο Άγιος Νεκτάριος ασκούσε τα καθήκοντά του με ζήλο και αρετή. Η προσωπικότητά του όμως και οι δραστηριότητές του, προκάλεσαν το μίσος σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Πατριάρχη Σωφρόνιου. Αυτοί συκοφάντησαν τον Άγιο Νεκτάριο ότι εποφθαλμιούσε το αξίωμα του Πατριάρχη και κατάφεραν να εκδιωχθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ο Άγιος ήρθε στην Αθήνα, όπου για ένα έτος δεν έβρισκε εργασία και στερούνταν συχνά και το ίδιο το φαγητό. Ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να τον διορίσει Ιεροκήρυκα όπου θεωρούσε το Υπουργείο σωστό. Τελικά διορίστηκε Ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα. Κατά τη διάρκεια της διακονίας του εκεί, αποκαλύφθηκε η συκοφαντία που είχε υποστεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Το 1894 ο Άγιος Νεκτάριος διορίστηκε Διευθυντής της Ριζαρίου Σχολής. Άγιος διεύθυνε τη Σχολή με υποδειγματικό τρόπο και απεριόριστη αγάπη για τους σπουδαστές της. Όσο ήταν ακόμη διευθυντής στη Σχολή, αγόρασε ένα μικρό και παλαιό μοναστήρι στην Αίγινα. Με πολλούς κόπους κατάφερε να αναστηλώσει και να μεγαλώσει το μοναστήρι αυτό. Το 1908, και αφού είχε διευθύνει την Ριζάριο σχολή για 14 συνεχή έτη, παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή για λόγους υγείας. Ο Άγιος Νεκτάριος συνέχισε τον βίο του στο μοναστήρι της Αίγινας. Ταπεινός και απλός όπως ήταν, λάμβανε μέρος σε κάθε εργασία που γινόταν στο μοναστήρι, βοηθώντας ακόμη και τους εργάτες. Παράλληλα με τις ασχολίες του αυτές, μελετούσε βιβλία και συνέγραφε. Το συγγραφικό του έργο είναι μεγάλο, έχει γράψει 30 Τριαδικούς ύμνους, 154 ύμνους για την Θεοτόκο καθώς και πολλούς εκκλησιαστικούς λόγους.
Στη μονή έζησε ο Άγιος Νεκτάριος ως το 1920 που του δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στον προστάτη του και αρρώστησε. Υποφέροντας από φρικτούς πόνους μεταφέρθηκε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στις 9 Νοεμβρίου του 1920 σε ηλικία 74 ετών, παρέδωσε την Αγία του ψυχή στον Κύριο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του όπως και μετά το πέρας αυτής, ο Άγιος έκανε πολλά θαύματα. Είναι ο νεότερος Άγιος της Εκκλησίας μας.

Στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Συλληβρίας τον γόνον και Αιγίνης τον έφορον, τον εσχάτοις χρόνοις, φανέντα, αρετής, φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ως ένθεον θεράποντα Χριστού. Αναβλύζει γαρ ιάσεις παντοδαπάς τοις ευλαβώς κραυγάζουσι: Δόξα Τω Σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα Τω Σε θαυματώσαντι, δόξα Τω ενεργούντι δια Σου πάσιν ιάματα.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος υπήρξε στην αρχή σπουδαίος αρματωλός και στη συνέχεια κατέστη κορυφαίος στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Το επίθετό του είναι μάλλον υποκοριστικό του Καραΐσκος όπου απαντάται ως οικογενειακό επώνυμο στις επαρχίες Βάλτου, Καρπενησίου, Φαρσάλων, Καρδίτσας, Βόνιτσας κ.α. Το δε επώνυμο Καραΐσκος είναι σύνθετο από τη τουρκική λέξη "καρά" και Ίσκος. Πιο συγκεκριμένα το κανονικό του επίθετο όπως και του αρματολού πατέρα του ήταν Ίσκος αλλά λόγω της περήφανης και σκληρής προσωπικότητας που διαμόρφωσε στα δύσκολα και δυστυχισμένα παιδικά του χρόνια, προσδόθηκε - από όλους - σαν αντάξιο προσωνύμιο μπροστά από το επίθετο του, το λήμα "Καρα" που σημαίνει μεγάλος και φοβερός. Το τελικό του επίθετο Καραϊσκάκης διαμορφώθηκε από το γεγονός ότι λόγω της Τουρκικής σκλαβιάς αναγκάστηκε από παιδί να γίνει κλέφτης στα βουνά.

Γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας ή στη Σκουληκαριά Άρτας τo 1782 και ήταν νόθος γιος του αρματολού του Βάλτου Δημήτρη Ίσκου ή Καραΐσκου, από τη Δούνιστα (σημερινός Σταθάς Αιτωλοακαρνανίας) και της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά Αρτας, ανιψιάς του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα. Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μαυροματιώτη, που ήταν ο πρώτος σύζυγός της, έγινε καλόγρια. Ερωτεύτηκε όμως τον Καραΐσκο, και από τον κρυφό αυτόν δεσμό γεννήθηκε ο Καραΐσκάκης. Γι' αυτό και του έμεινε το παρατσούκλι «γιος της καλογριάς».
Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα λόγω του οικογενειακού του ιστορικού αλλά και επειδή αναγκάστηκε να ζει μόνος χωρίς την υποστήριξη των γονέων του. Μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική πίεση δέχθηκε λόγω του προηγούμενου. Ήταν φιλόνικος, βλάσφημος και βωμολόχος, χαρακτηριστικά που απέκτησε από αυτά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Από την παιδική του ηλικία ήδη, κάνει τα πρώτα βήματά του σαν Κλέφτης. Ο Καραϊσκάκης γίνεται περισσότερο γνωστός μετά την ενηλικίωσή του. Νεαρός έπεσε στα χέρια του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, όπου και φυλακίσθηκε για παράνομες πράξεις, εκεί όμως έμαθε και κάποια γράμματα. Έτσι αρχικά υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά και τον ακολούθησε στην εκστρατεία του κατά του περίφημου Πασβάνογλου, του φίλου του Ρήγα Φεραίου. Στη εκστρατεία εκείνη ο Καραϊσκάκης αιχμαλωτίσθηκε από τις δυνάμεις του Πασβάνογλου και κρατήθηκε για κάποιο χρόνο. Στη συνέχεια επέστρεψε στην αυλή του Αλή Πασά.
Η πιο σκοτεινή περίοδος της ιστορίας του Καραϊσκάκη θεωρείται η παραμονή του στην αυλή του Αλή Πασά, μέχρι που λιποτάχτησε και πήγε στον Κατσαντώνη, όπως σημειώνει ο Γιάννης Βλαχογιάννης. Λέγεται πως όταν ο Αλή Πασάς ρώτησε κάποτε τον Καραϊσκάκη τι θα ήθελε να του προσφέρει, εκείνος του απάντησε:
"Αν με γνωρίζεις άξιο για αφέντη, κάνε με αφέντη, αν για δούλο, κάνε με δούλο".
Κατά την πρώτη παραμονή του στην αυλή του Πασά παντρεύτηκε τη Γκόλφω από την οικογένεια των Ψαρογιαννέων από το χωριό Σίντου και απέκτησε την πρωτότοκη θυγατέρα του Πηνελόπη, κατόπιν σύζυγο του Ανδρέα Νοταρά υπουργού του Όθωνα. Στη δεύτερη διαμονή του ασχολήθηκε με το εμπόριο σφαγίων. Τα καλοκαίρια διέμενε οικογενειακά κοντά στην Καλαμπάκα. Από μικρός όμως υπέφερε από φυματίωση και τακτικά μετέρχονταν με γιατροσόφους αλλά και Έλληνες και ξένους γιατρούς. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης πήγε στα Επτάνησα για να συμβουλευθεί γιατρούς. Νοσοκόμα του ήταν η περίφημη Μαριώ, νεοφώτιστη τουρκοκόρη που ακολουθούσε το στρατηγό σε όλες του τις μετακινήσεις και επιχειρήσεις και θεωρήθηκε ερωμένη του, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική έρευνα.
 Δράση πριν το 1821
Όταν το καλοκαίρι του 1820 πολιορκήθηκε ο Αλή Πασάς από τα Σουλτανικά στρατεύματα, ο Καραϊσκάκης παρέμεινε μαζί του και αγωνίσθηκε υπέρ αυτού. Αργότερα όμως προσχώρησε στους πολιορκητές, αλλά γρήγορα απομακρύνθηκε και απ' αυτούς. Κατάφερε δε τότε να αποσύρει από τα πολιορκούμενα Ιωάννινα την οικογένειά του και να τη στείλει στη νήσο Κάλαμο που τότε θεωρούνταν ασφαλές μέρος για τους Έλληνες αμάχους. Κατά τους πρώτους μήνες του 1821 προσπάθησε να εξεγείρει σε επανάσταση κατά των Τούρκων την περιοχή της Βόνιτσας, στην αρχή ανεπιτυχώς διότι οι προύχοντες της περιοχής θεωρούσαν πως δεν ήταν ακόμη κατάλληλος ο καιρός. Στη συνέχεια πήγε στα Τζουμέρκα όπου εκεί ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, η οποία διαδόθηκε πολύ γρήγορα στις όμορες επαρχίες και από εκεί στο Μακρυνόρος όπου και συμμετείχε ο ίδιος στις γενόμενες εκεί συμπλοκές.
Δράση 1821 - 1823

Μόλις ξέσπασε η Επανάσταση ο Γώγος Μπακόλας και ο Καραϊσκάκης έκαψαν τον οχυρό πύργο του χωριού Καλύβια του Μάλιου (επαρχία Ραδοβυζίου). Τα Άγραφα και το αρματολίκι αυτών στα τελευταία χρόνια πριν την Επανάσταση, τα κατείχαν οι απόγονοι του περίφημου Γιάννη Μπουκουβάλα (που πέθανε το 1872). Ο Καραϊσκάκης από νεαρή ηλικία φιλοδοξούσε να γίνει κάποια μέρα καπετάνιος των Αγράφων και το κατόρθωσε πράγματι το 1821 βοηθούμενος και από τον Γιαννάκη Ράγκο και τους περί αυτόν Βαλτινούς, αναγνωρισμένος ακόμη και από τις Σουλτανικές αρχές της Λάρισας.
Κάτοχος πλέον των Αγράφων, στην αρχή απέφυγε να προσβάλει τους Τούρκους, υποκρινόμενος υποταγή στον Σουλτάνο προκειμένου να αποφύγει επιδρομές Τούρκων στη περιοχή του. Το 1822 ήλθε σε έντονες προστριβές με τον Γιαννάκη Ράγκο που αξίωνε και αυτός την αρχηγία των Αγράφων. Με την εισβολή των Τούρκων στη Στερεά Ελλάδα (Νοέμβριος 1822) ο Καραϊσκάκης ειδοποίησε από τα Άγραφα τον γέροντα Πανουργιά «ότι διαπραγματεύθηκε προσωρινά με τους Τούρκους να αρχηγέψει στα Άγραφα και έτσι αυτοί να μην έλθουν» ενώ «τα "δικαιώματα" θα τα έστελνε ο ίδιος σ' εκείνους». Έτσι ενωμένοι ο Καραϊσκάκης με τους Στορνάρη και Γρηγόρη Λιακατά, προέβησαν σε συμφωνία με τον Βαλή της Ρούμελης Χουρσίτ Πασά, εξαγοράζοντας τον καιρό και περιμένοντας τα αποτελέσματα των εκστρατειών του κατά του Μεσολογγίου, κατά της Ανατολικής Ελλάδας καθώς και της εκστρατείας του Δράμαλη. Και "αν χρειάζονται στρατιωτική βοήθεια να τους πέμψει" έγραφε τότε ο Καραϊσκάκης.
Μετά τη λύση της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου (31 Δεκεμβρίου 1822) όταν μέρος του στρατού του Ομέρ Βρυώνη και του Κιουταχή χρειάστηκε από το Αγρίνιο να μετακινηθεί διερχόμενο από τα Άγραφα, στρατού του οποίου ηγούνταν οι Ισμαήλ Πασάς Πλιάσας, Ισμαήλ Χατζή Μπέντου και Άγος, ο Καραϊσκάκης προκατέλαβε με χίλιους περίπου άνδρες την διάβαση και ανάγκασε τους εχθρούς κοντά στον Άγιο Βλάση, να οπισθοχωρήσουν στο Αγρίνιο, μετά από πεισματώδη μάχη. Ο ίδιος στη συνέχεια αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα Άγραφα και να μεταβεί στην Ιθάκη προκειμένου να συναντήσει έμπειρους γιατρούς για την αντιμετώπιση της φυματίωσης από την οποία έπασχε. Οι γιατροί λίγες ελπίδες ζωής έδωσαν στον ήρωα και του συνέστησαν να μείνει στο νησί.
Επιστροφή - Δίκη

Ο Καραϊσκάκης, νοσταλγώντας τη Ρούμελη και τα Άγραφα, επέστρεψε από την Ιθάκη στο Μεσολόγγι και ζήτησε επίμονα να διορισθεί αρχηγός των ελληνικών πλέον όπλων της επαρχίας των Αγράφων. Αλλά ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος δεν δέχθηκε, θεωρώντας τον εαυτό του ικανό και άξιο στρατηγό αλλά και από αντιζηλία για τις ικανότητες του Καραϊσκάκη. Οι Τζαβελαίοι αλλά και άλλοι οπλαρχηγοί ήταν υπέρ του, ενώ εναντίον του ήταν μόνο ο Μαυροκορδάτος, που ηθελημένα παραγνώριζε τον ήρωα προκειμένου να υποστηρίξει τον περί αυτόν Γιαννάκη Ράγκο. Συνέβησαν τότε και κάποιες συμπλοκές μεταξύ οπαδών του Καραϊσκάκη και Μεσολογγιτών όταν εκείνοι κατέλαβαν το Αιτωλικό και αιφνίδια το Βασιλάδι, τα οποία και αργότερα περιήλθαν στην υπό τον Μαυροκορδάτο διοίκηση του Μεσολογγίου.
Τότε ο Μαυροκορδάτος κατηγόρησε τον Καραϊσκάκη μετά από ομολογία του Κωνσταντίνου Βουλπιώτη, που είχε μεταβεί στα Γιάννενα, ότι: "ο γιος της Καλογριάς είχε στείλει επιστολή στον Ομέρ Βρυώνη με την υπόσχεση να του παραδώσει το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό". Έτσι διόρισε επιτροπή προκειμένου να εξετάσει την "αποκάλυψη προδοσίας".
Στις 30 Μαρτίου 1824 συστάθηκε η παραπάνω επιτροπή και στις 2 Απριλίου 1824 (σε 3 μέρες) εκδόθηκε προκήρυξη των εγκλημάτων του Καραϊσκάκη με τον τίτλο «Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος». Κατά την προκήρυξη που ήταν πράξη διοικητική και όχι δικαστική, η εν λόγω επιτροπή έκρινε τον Καραϊσκάκη ένοχο «εσχάτης προδοσίας» άνευ δίκης. Παρόλα αυτά είναι αμφίβολο αν η απόφαση εκείνη της επιτροπής δημοσιεύθηκε ποτέ. Πάντως ο ήρωας στερήθηκε όλων των βαθμών και των αξιωμάτων του και διατάχθηκε να αναχωρήσει από το Αιτωλικό. Οι δε πολίτες διατάχθηκαν να αποφεύγουν κάθε επικοινωνία με τον «εχθρό της πατρίδας», τον Καραϊσκάκη, εφόσον αυτός «δεν μετανοήσει και προσπέσει στο έλεος των Ελλήνων και ζητήσει συγχώρησιν», θεωρώντας ότι το έλεος των Ελλήνων το εκπροσωπούσε ο Μαυροκορδάτος. Ανάλογη απόφαση δεν είχε προηγουμένως εκδοθεί ούτε κατά των Τούρκων. Έτσι στις 3 Μαΐου 1824 (ανήμερα της έκδοσης της προκήρυξης) ο Καραϊσκάκης με πολλούς οπαδούς του αναχώρησε από το Αιτωλικό και επιχειρώντας ανεπιτυχώς να καταλάβει τα Άγραφα μετέβη στο Καρπενήσι. Στις 27 Μαΐου του ίδιου έτους ζήτησε εγγράφως συγνώμη από τον Α. Μαυροκορδάτο, που όμως δεν εισακούσθηκε. Τελικά στις 25 Ιουνίου 1824 κατέφυγε στο Ναύπλιο όπου η Κυβέρνηση του αναγνώρισε όλους τους βαθμούς και τα αξιώματά του.
Αρχιστρατηγία

Αμέσως μετά την αποκατάστασή του ο Καραϊσκάκης διατάχθηκε από την Κυβέρνηση να εκστρατεύσει στην Ανατολική Στερεά επικεφαλής 300 μισθοφόρων. Επίσης, χωρίσθηκε και η περιοχή των Αγράφων σε δύο τμήματα και το μεν ανατολικό αποδόθηκε στον Καραϊσκάκη, το δε δυτικό στον Γιαννάκη Ράγκο. Έτσι κοντά στα Σάλωνα (Άμφισσα) συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο, ο δε Καραϊσκάκης, που είχε αποκτήσει την γενική εκτίμηση των οπλαρχηγών, εκλέχθηκε από εκείνους "στρατοπεδάρχης απολύτου εξουσίας".
Όμως στα τέλη του 1824 και χωρίς σχετική διαταγή της Κυβέρνησης, ο Καραϊσκάκης έλαβε μέρος μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλλα και άλλους Ρουμελιώτες στον 2ο εμφύλιο πόλεμο, κατά των λεγομένων ανταρτών, προχωρώντας ο ίδιος στη λεηλασία των οικιών των Ζαΐμηδων στη Κερπινή των Καλαβρύτων. Αμέσως μετά έσπευσε και συμμετείχε στη μάχη του Κρομμυδίου (περιοχή Μεθώνης). Μετά το τέλος του 2ου εμφυλίου πολέμου ο Κωλέττης ενίσχυσε τον Καραϊσκάκη και μ΄ άλλους πολλούς Στερεοελλαδίτες από το Μωριά και τη Ρούμελη, εφοδιάζοντάς τον με χρήματα, τρόφιμα και πολεμικό υλικό.
Στις αρχές του Μαΐου του 1825 ο Καραϊσκάκης επανέρχεται στη Στερεά και κατά τα μέσα του καλοκαιριού βρίσκεται σε πλήρη δράση διορισμένος ως γενικός αρχηγός όλων των εκτός Μεσολογγίου ελληνικών στρατευμάτων, κατά τον ίδιο χρόνο που αυτό πολιορκείτο από τον Κιουταχή και έπειτα από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου. Τότε ο Καραϊσκάκης μαζί με τον Τζαβέλλα καταστρώνουν ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο περικύκλωσης από ξηράς όλων των των Τούρκων που πολιορκούσαν το Μεσολόγγι, σε συνεννόηση πάντα με τους πολιορκημένους. Το περίφημο εκείνο σχέδιο άρχισε να εκτελείται τμηματικά από τις 21 μέχρι 25 Ιουλίου 1825 χωρίς όμως να ολοκληρωθεί. Επέφερε όμως διακοπή της πολιορκίας ενώ οι απώλειες των Τούρκων υπήρξαν σοβαρότατες, το δε ηθικό των πολιορκημένων αναπτερώθηκε. Στη συνέχεια ο Καραϊσκάκης με 3.000 άνδρες έσπευσε στα Άγραφα όπου εκεί αποδεκάτισε πολλούς Τούρκους καθώς και τουρκίζοντες χριστιανούς. Από εκεί προχώρησε στη περιοχή Βάλτου και μέσω των τουρκικών οχυρωμάτων, διήλθε την "Λάσπη του Καρβασαρά" όπου έδωσε νικηφόρα μάχη (1 Νοεμβρίου 1825) και τελικά στρατοπέδευσε στο Δραγαμέστο (σημ. Αστακός).
Την νύκτα της 10-11 Απριλίου 1826 όταν το προπύργιο της επανάστασης, η πόλη των "ελεύθερων πολιορκημένων", το Μεσολόγγι έπεσε, ο Καραϊσκάκης βρισκόταν ασθενής στον Πλάτανο της Ναυπακτίας. Πάραυτα έστειλε στη "Γέφυρα της Βαρνάκοβας" παρατηρητές να δουν πόσοι και ποιοι σώθηκαν από την ηρωική εκείνη φρουρά του Μεσολογγίου. Παρότι ο Πλάτανος ήταν έρημος και ο ίδιος ασθενής σε στρώμα, ετοίμασε ψωμί και σφακτά που μοίρασε πλουσιοπάροχα στα "πειναλέα εκείνα λείψανα του Μεσολογγίου".
Στις 17 Ιουνίου ο Καραϊσκάκης μαζί με πολλούς από εκείνους του μαχητές φθάνει στο Ναύπλιο. Η Επανάσταση ήδη στη Δυτική Στερεά είχε σβήσει και στην Ανατολική μόνο η Ακρόπολη των Αθηνών, η Κάζα και τα Δερβενοχώρια κατέχονταν από τους Έλληνες. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, αν και βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, υπό την θεραπεία του Ελβετού γιατρού Baily, πρότεινε στην εδρεύουσα "Διοικητική Επιτροπή" να αναλάβει ο ίδιος τον αγώνα στην Στερεά. Είχε όμως προσκληθεί και από τον Κριεζώτη και από τον Βάσσο, που δρούσαν ήδη στην Αττική και στην Ελευσίνα. Ο Α. Ζαΐμης, πρόεδρος της νεοπαγούς Διοικητικής Επιτροπής, θεώρησε τον "Γιο της Καλογριάς" ως τον αξιότερο στρατιωτικό για την γενική αρχιστρατηγία και τον αναγνώρισε ως αρχιστράτηγο, παρότι είχε παλαιότερα κατατρεχθεί από εκείνον και είχε υποστεί λεηλασία της οικίας του.
Στις 19 Ιουλίου 1826 ο Καραϊσκάκης επικεφαλής 680 περίπου ανδρών ξεκίνησε από το Ναύπλιο για την Στερεά στην οποία είχε εισβάλει ο Ομέρ Πασάς (της Καρύστου) και ο Κιουταχής (από Θήβα). Πολύ σύντομα ο Κιουταχής, λόγο της στρατιωτικής δεινότητας του Καραϊσκάκη, βρέθηκε από πολιορκών σε θέση πολιορκούμενου. Με υπόδειξη του Καραϊσκάκη συγκροτήθηκε στην Ελευσίνα γενικό ελληνικό στρατόπεδο. Στις 5-7 Αυγούστου του ίδιου έτους επήλθε η πρώτη αψιμαχία στο Χαϊδάρι, την οποία ακολούθησαν κι άλλες, φοβούμενος ο Κιουταχής την κατά μέτωπο επίθεση από τα κυκλωτικά πάντα σχέδια του Καραϊσκάκη. Στις αψιμαχίες εκείνες ο Καραϊσκάκης και ο Φαβιέρος διαφώνησαν περί της τακτικής του πολέμου. Όταν όμως ο Κιουταχής κατέλαβε την κάτω πόλη των Αθηνών, ο Καραϊσκάκης ενίσχυσε την φρουρά της Ακρόπολης με περιορισμένο σώμα υπό τον Κριεζώτη που κατάφερε και εισήλθε στις 10 Οκτωβρίου 1826. Τον ίδιο μήνα και 15 μέρες μετά (25 Οκτωβρίου) ο Καραϊσκάκης εκστράτευσε στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα και στη Φωκίδα, απ' όπου και απέκοψε τις τουρκικές εφοδιοπομπές, ολοκληρώνοντας έτσι τον αποκλεισμό του ανεφοδιασμού των Τούρκων.
Νικηφόρες πορείες

Προχωρώντας στη συνέχεια στην πολιορκία των πύργων της Δόμβραινας, διέταξε να αρχίσει και η προσβολή των Τούρκων που βρίσκονταν στην πεδιάδα του χωριού (12 Νοεμβρίου 1826). Δύο μέρες μετά μεταφέρει το στρατόπεδό του από την Δόμβραινα και την Κεκόση στη Μονή Δομπού του Αγίου Σεραφείμ και από εκεί στη Μονή του Όσιου Λουκά και στις 18 Νοεμβρίου στρατοπεδεύει στο Δίστομο, έχοντας ολοκληρώσει εκκαθαρίσεις σε όλη την περιοχή. Τις κυκλωτικές αυτές κινήσεις αντιλαμβάνεται γρήγορα ο Κιουταχής και ειδοποιεί να σπεύσουν σε βοήθειά του ο Μουσταφάμπεης από την Αταλάντη και ο Καχαγιάμπεης που ήταν νοτιότερα, οι οποίοι και ενώνοντας τις δυνάμεις τους έσπευσαν να καλύψουν τα νώτα των Τούρκων που πολιορκούσαν την Ακρόπολη.
Στις 18 Νοεμβρίου 1826 ο επικεφαλής των τουρκαλβανικών σωμάτων Μουσταφάμπεης στρατοπεδεύει στη Δαύλεια δίπλα σην Μονή της Ιερουσαλήμ προκειμένου να διανυκτερεύσει, προτιθέμενος την επομένη να φθάσει στην Άμφισσα μέσω Αράχοβας. Ο Καραϊσκάκης πληροφορούμενος τις κινήσεις και τις προθέσεις αυτές, την νύχτα της 18ης προς 19η Νοεμβρίου, σπεύδει με 560 άνδρες και προκαταλαμβάνει την Αράχοβα, την οποία οχυρώνει με την αμέριστη βοήθεια των κατοίκων. Στις έξι ημέρες που ακολούθησαν (19-24) οι μάχες που δόθηκαν εντός και εκτός της Αράχοβας υπήρξαν συντριπτικές για τους Τούρκους, που από 2.000 που ήταν, μόλις που διασώθηκαν περί τους 300. Στις μάχες εκείνες σκοτώθηκαν και τέσσερις Τούρκοι αρχηγοί σωμάτων: ο Μουσταφάμπεης, ο αδελφός του Καριοφίλμπεης, ο Ελζάμπεης καθώς και ο Κεχαγιάμπεης. Δυτικά του Ναού του Αγίου Γεωργίου της Αράχοβας, στο τέλος των μαχών, ο Καραϊσκάκης έστησε πυραμίδα από 1.500 κεφάλια τουρκαλβανών στρατιωτών.
Στη συνέχεια, διαβλέποντας πως ο Κιουταχής δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την πολιορκία χωρίς ανεφοδιασμό, συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις των περιοχών της Στερεάς. Αρχές Δεκεμβρίου εισέρχεται στο Τουρκοχώρι το οποίο και καταλαμβάνει ενώ με τα ίδια του τα χέρια φονεύει τον Μεχμέτ Πασά, τα δε λείψανα του στρατού εκείνου τα καταδιώκει μέχρι τη Βουδουνίτσα. Στις αρχές Φεβρουαρίου 1827 ανάγκασε και τον Ομέρ Πασά της Εύβοιας που είχε σπεύσει εναντίον του να παραιτηθεί του αγώνα και να επιστρέψει νικημένος στην έδρα του.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1827 ο Καραϊσκάκης επιστρέφει στην Ελευσίνα αφού είχε ελευθερώσει όλη την Στερεά Ελλάδα, εκτός του Μεσολογγίου, της Βόνιτσας και της Ναυπάκτου.
Το τέλος
.
Όταν ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης επέστρεψε μετά την τετράμηνη νικηφόρα περιοδεία του, έχοντας χίλιους περίπου άνδρες, στην Ελευσίνα, μετέφερε το στρατόπεδό του στο Κερατσίνι στα υψώματα του οποίου έχτισε "ταμπούρια" (μικρές οχυρώσεις) όπου επανειλημμένα δέχθηκε επιθέσεις των Τούρκων, ιδιαίτερα στις 4 Μαρτίου 1827. Τον ίδιο χρόνο 2.000 Πελοποννήσιοι υπό τον στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Πετμεζάδες, Σισίνη κ.ά. οπλαρχηγούς φθάνουν σε επικουρία του Αρχιστρατήγου.
Στις αρχές του Απριλίου του 1827 προσήλθαν και οι διορισμένοι από την Συνέλευση της Τροιζήνας (Κυβέρνηση), "στόλαρχος πασών των ναυτικών δυνάμεων", Κόχραν μαζί με τον Τσωρτς, "διευθυντή χερσαίων δυνάμεων" προκειμένου να συνδράμουν τον Αγώνα. Με τους δύο αυτούς ξένους ο Καραϊσκάκης βαθμιαία περιήλθε σε έριδες, τόσο για την τακτική του πολέμου, όσο και κατά την οργάνωση για την κατά μέτωπο επίθεση. Οι διορισμοί των ξένων εκείνων προσώπων υπήρξαν αναμφίβολα το μοιραίο σφάλμα που ανέτρεψε την έκβαση του Αγώνα. Και τούτο διότι προσπαθούσαν να εφαρμόσουν τακτικές οργανωμένου στρατού αγνοώντας τις τακτικές των Ελλήνων, την ψυχολογία τους, αλλά και τις μορφολογικές δυνατότητες της περιοχής, επιζητώντας την έξοδο με κατά μέτωπο επίθεση σε πεδιάδα, επειδή ακριβώς, δεν γνώριζαν το είδος αυτό του πολέμου που επιχειρούσαν μέχρι τότε οι Έλληνες. Έτσι η ανάμιξη αυτών στις πολεμικές ενέργειες με ταυτόχρονες διαταγές του ενός και του άλλου παρέλυσαν τις διαταγές του Καραϊσκάκη.
Αυτό οδήγησε τον Αρχιστράτηγο να επεμβαίνει προσωπικά μέχρι αυτοθυσίας σε όλες τις συμπλοκές, ακόμη και τις μικρότερες, ένα ακόμη μοιραίο σφάλμα των περιστάσεων εκείνων. Αυτό το αντελήφθη ο Κολοκοτρώνης ο οποίος και διαμήνυσε στον Καραϊσκάκη να αποφεύγει τις άσκοπες αψιμαχίες και ακροβολισμούς για να μη φονεύονται και οπλαρχηγοί τους οποίους "κυνηγά το βόλι". Ο Κολοκοτρώνης του τόνιζε μάλιστα ότι είναι ανάγκη "να σώσει τον εαυτόν του για να σωθεί και η πατρίδα". Ο Καραϊσκάκης όμως έχοντας ατίθασο χαρακτήρα, παρά τις συστάσεις και παρά την κατάσταση της υγείας του αποφάσισε να ανακόψει τους ακροβολισμούς των Τούρκων.
Η επιχείρηση ορίσθηκε να πραγματοποιηθεί τη νύχτα της 22ας προς την 23η Απριλίου 1827, έχοντας συμφωνήσει κανείς να μην ξεκινήσει άκαιρα τους πυροβολισμούς πριν δοθεί το σύνθημα για γενική επίθεση. Το απόγευμα της 22ας Απριλίου ακούστηκαν πυροβολισμοί από ένα Κρητικό οχύρωμα. Οι Κρητικοί προκαλούσαν τους Τούρκους και καθώς εκείνοι απαντούσαν οι εχθροπραξίες γενικεύτηκαν. Ο Καραϊσκάκης, παρότι άρρωστος βαριά, έφτασε στον τόπο της συμπλοκής. Εκεί μια σφαίρα τον τραυμάτισε θανάσιμα στο υπογάστριο. Οι γιατροί που ανέλαβαν την περίθαλψή του, γρήγορα κατάλαβαν ότι θα κατέληγε.
Ο ήρωας μεταφέρθηκε στο στρατόπεδό του στο Κερατσίνι και αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, υπαγόρευσε τη διαθήκη του που ιδιόχειρα υπέγραψε. Η τελευταία κουβέντα που είπε στον συμπολεμιστή του Στρατηγό Μακρυγιάννη, όταν ο τελευταίος πήγε να τον επισκεφτεί, ήταν "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα".
Την επομένη στις 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.
Αναφέρεται πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και μοιρολογούσε σαν γυναίκα.
Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη ανέλαβαν ο Κόχραν με τον Τσώρτς την διοίκηση της διεξαγωγής της μάχης στη πεδιάδα του Φαλήρου όπου και ακολούθησε η ολοκληρωτική καταστροφή του Ανάλατου, στη σημερινή περιοχή Φλοίσβου (Φαλήρου) όπου είχαν οι Τούρκοι παρασύρει τους Έλληνες μέχρι που τους περικύκλωσαν. Ακολούθησε η διάλυση του ελληνικού στρατοπέδου της Ακρόπολης και η ανακατάληψή της και η διάλυση και του στρατοπέδου του Κερατσινίου.
Φημολογία για το θάνατό του

Οι πηγές που αναφέρονται στον θάνατο του Καραϊσκάκη χαρακτηρίζονται από ασυμφωνία.
Ο Δημήτριος Ανιάν, γραμματέας του Καραϊσκάκη που έγραψε την αυτοβιογραφία του το 1833, αναφέρει απλά τον τραυματισμό του αρχιστράτηγου και ότι ο Καραϊσκάκης πριν πεθάνει εμπιστεύτηκε στους Χατζηπέτρο και Γρίβα ότι «επληγώθη από το μέρος των Ελλήνων, ότι εγνώριζεν τον αίτιον και ότι, αν ήθελε ζήση, ήθελε τον κάμει γνωστόν και εις το στρατόπεδον».
Στο έργο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» του Ιωάννη Ζαμπέλιου, ο αρχιστράτηγος φαίνεται να λέει προς τους Χατζηπέτρο και Γρίβα : «Αύριον αν είμαι ζωντανός ακόμη, ελάτε να σας πω έναν μυστικόν», αλλά σε υποσημείωση του βιβλίου του αναφέρει ότι το «μυστικό» αυτό παρεξηγήθηκε και ερμηνεύθηκε εσφαλμένως σαν «δολοφονία από κάποιον Έλληνα».