Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ....

Επαμεινώνδας Λ. Στυλόπουλος, Δικηγόρος, LL.M.

Κάθε μέρα οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με νέες φορολογικές αυξήσεις και νομοθετικές επιλογές που δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ την ήδη βεβαρημένη κατάστασή τους.

Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία αντί να επιδιώξει με ουσιαστικό τρόπο την είσπραξη σημαντικών οφειλών από τους συνήθης κακοπληρωτές, κυνηγάει τα εύκολα θύματα, δηλαδή τα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία ούτως ή άλλως δύσκολα φοροδιαφεύγουν.

Το αποτέλεσμα της αύξησης των έμμεσων κυρίως φόρων και κυρίως του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας επιβεβαιώνει τα ανωτέρω.

Αναμφίβολα, κάθε αύξηση στους φόρους συνιστά εμπόδιο στην αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις μειώνουν τις πράξεις στις οποίες θα προχωρούσαν και άρα το κράτος εισπράττει τα ίδια χρήματα ή ακόμη και λιγότερα από τα κατά τα άλλα επιβεβλημένα μέτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά αυτοκινήτου, η οποία τον περασμένο μήνα βρέθηκε 45,7% χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα. Δεδομένου ότι η φορολογία επί των πωλήσεων των αυτοκινήτων είναι σημαντική, η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από το Τέλος Ταξινόμησης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η υστέρηση αυτών των εσόδων υπολογίζεται για το 2010 ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ, ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί στο φετινό προϋπολογισμό.

Παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα σε λίγους μήνες στο ήδη πληγέντα χώρο των κατασκευών από την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, ενώ ήδη στο κλάδο του εμπορίου καπνού παρατηρείται μείωση της κερδοφορίας έως 67%, καθώς και πτώση του τζίρου έως 30% μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία.

Κι αν η πρόφαση της ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών και εντολών της τρόικας ανάγεται σε νομιμοποίηση όλων αυτών των μέτρων, απορώ για το ποιός ασκεί εν τέλει την οικονομική μας πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, η θέσπιση τεκμηρίων και αντικειμενικών αξιών, αποτελεί ίσως την πιο ηχηρή επιβεβαίωση αποτυχίας ενός φορολογικού συστήματος. Με απλά λόγια, το κράτος λέει ότι εφόσον δεν μπορώ να σε βρω, σου προκαθορίζω εγώ το πόσο φόρο θα πληρώσεις βάσει «αντικειμενικών» κριτηρίων. Γιατί; Άραγε είναι γνωστό σε εκείνους που επιβάλουν τα μέτρα ότι σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων σε τιμές κάτω των αντικειμενικών αξιών; Δηλαδή επειδή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν τους τρόπους να φοροδιαφεύγουν, το τεκμήριο της φορολογικής αθωότητας ανατρέπεται και εμφανιζόμαστε όλοι a priori φοροφυγάδες;

Δυστυχώς, αναμένεται σύμφωνα με δημοσιεύματα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και πιθανόν νέα αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Απορώ που θα φτάσουν όλες αυτές οι αυξήσεις και κυρίως εάν τελικά θα μας σώσουν... Νομίζω ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα σωθεί η χώρα αλλά όχι οι πολίτες της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου