Έχουμε βαρεθεί - κι εμείς, σίγουρα κι εσείς- να ακούμε και να διαβάζουμε για προ- και κυρίως μετα-πασχαλινές δίαιτες, γεμάτες ενοχές...
για τις γουρουνιές που διαπράξαμε την Κυριακή. Οι περισσότερες από αυτές ακολουθούν το κλασσικό μοτίβο ενός γενικού προγράμματος, (Δευτέρα το πρωι φρυγανιά, το μεσημέρι γιαούρτι φάλαινας, το βράδι όσο μάνγκο θες κ.λπ.) χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό το πρόγραμμα μας ταιριάζει ή ποιό ακριβώς σκοπό εξυπηρετεί. Ασε που έχουμε γίνει και τρομερά δύσπιστοι με τις δίαιτες των πρωινάδικων τύπου Ατκινς κ.λπ., οι οποίες θεωρούνται από μη αποδοτικές έως επικίνδυνες.
Για το λόγο αυτό, απευθυνθήκαμε σε ειδικό διατροφολόγο, προκειμένου περισσότερο να κατανοήσουμε κι όχι να εφαρμόσουμε. Αυτά που τελικά πληροφορηθήκαμε, είναι πολύ πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα απ'όσο υπολογίζαμε, έχοντας να προτείνουμε ένα ισσοροπημένο πρόγραμμα για πριν και μετά την Κυριακή του Πάσχα./a>. που μπορεί να κάνει ο καθένας. Ο Γιώργος Κώνσταντος, μας εξηγεί:
"Ας το σκεφτούμε συνολικά: Μόλις έχουμε έρθει από μια περίοδο νηστείας που ακολουθούν οι περισσότεροι Έλληνες κι ετοιμαζόμαστε για μια Κυριακή γεμάτη κρεατοφαγία. Tι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό; Σημαίνει ότι όλο αυτό τον καιρό έχουν εξαιρεθεί από τη διατροφή μας όλα τα ζωικά –κρέατα, τυριά, γάλατα, αυγά και η διατροφή βασίζεται σε φυτικά προϊόντα (λαδερά, όσπρια) και ζυμαρικά κι από πρωτεΐνες, θαλασσινά. Αυτά συνήθως ισχύουν από Μεγάλη Δευτέρα έως Παρασκευή – αν και υπάρχουν και κάποιοι που νηστεύουν 40 ημέρες.
Τι πρέπει να γίνει τώρα; Πρέπει να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας να δεχτεί τα κρέατα της Κυριακής, καθώς εκείνη την ημέρα μπαίνουν στον οργανισμό μας απότομα πλήθος τοξίνες και πολύ νάτριο. από τα κρέατα αλλά και διάφορά άλλα (τυρόπιτες κ.λπ.).
Πολύ σοφά οι παλιοί έχουν βάλει τη μαγειρίτσα το βράδι του Σαββάτου, γιατί πρόκειται για μορφή σούπας. Ποια είναι η «στρατηγική» που ακολουθούσαν; Μαγείρευαν κρεατοσκευάσματα, εντόσθια κ.λπ. σε υγρή μορφή, με σκοπό να δημιουργηθεί γαστρικό υπόστρωμα στο στομάχι. Έτσι θα μπορούσε να δεχτεί ευκολότερα τα «ξερά», στεγνά κρέατα της επόμενης μέρας.
Εγώ προσωπικά προτείνω στους πελάτες μου το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου να φάνε μια χορτόσουπα. ή μπρόκολο - κάτι βραστό τέλος πάντων. Κατόπιν το βράδυ θα έρθει και η μαγειρίτσα, οπότε ο οργανισμός θα μπορέσει ευκολότερα να μεταβολίσει τις τοξίνες.
Σε ένα πρόγραμμα διατροφής, συνήθως ποτέ δεν υπολογίζουμε τις δυο μέρες Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα. Αφήνουμε τον καθένα να φάει ό, τι θέλει.
Κι ερχόμαστε τώρα στην Τρίτη του Πάσχα. Από αυτή τη μέρα ξεκινά η αποτοξίνωση. Όσοι κάνουν πρόγραμμα αδυνατίσματος, τους βάζω πολύ συγκεκριμένα πράγματα, που μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα. Τι ισχύει όμως γενικά για όλους ανεξαιρέτως;
Ισχύει ότι πρέπει να φας συνήθως κάτι φυτικό. Φασολάκια, μπάμιες ή φακές. Η ακόμα ρύζι με γιαούρτι. Η μια πατατοσαλάτα. Μπορείς να φας το ίδιο μεσημέρι και βράδυ, ή το βράδυ μια φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και μέλι.
Την Τετάρτη τώρα, πρέπει στη διατροφή σου να προσθέσεις ψάρι. Οπωσδήποτε. Αν το καλοσκεφτείς, έχεις να το βάλεις σχεδόν δέκα ημέρες στη διατροφή σου. Κι όταν λέμε ψάρι, εννοούμε ψητό ή βραστό, με χόρτα.
Από εκεί και μετά, στήνουμε ένα διαιτολόγιο με σύνθεση μέρα παρά μέρα πρωτεΐνη και μέρα παρά μέρα υδατάνθρακα. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία της διατροφής σαν περίγραμμα, η συνολική στρατηγική.
Γιατί μέρα παρά μέρα; Γιατί οι ισορροπίες στον οργανισμό είναι συγκεκριμένες. Δεν πρέπει να συγκρούονται μεταξύ τους οι διατροφικές ενώσεις. Πρέπει μέρα παρά μέρα να πάρουμε περισσότερους υδατάνθρακες και στα ενδιάμεσα λιγότερους. Έτσι κι αλλιώς, κάθε μέρα παίρνουμε υδατάνθρακες στο 50%. Απλά άλλοτε τους παίρνουμε μαζεμένους το μεσημέρι, κι άλλοτε μισούς μισούς μεσημέρι-βράδυ, για να μπορούν να καίγονται.
Τι πρέπει να έχουμε σαν γενική εικόνα; Όταν παίρνουμε περισσότερες πρωτεΐνες, κάνουμε περισσότερες καύσεις. Όταν μάλιστα οι πρωτεΐνες είναι καλής ποιότητας (π.χ ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα. κουνέλι. λευκά κρέατα γενικώς) και συνοδεύονται πάντα με σαλάτες, (ΟΧΙ με ζυμαρικά), τότε ο οργανισμός κάνει καύσεις. Τότε καίμε λίπος και υπάρχει αποτέλεσμα.
Προσοχή εδώ: Όταν συνοδεύεις τις πρωτεϊνες με ρύζι, πατάτες και μακαρόνια, δε σημαίνει απαραίτητα ότι παχαίνουν, αλλά δε θα αδυνατίσει και κανείς – κι ίσως κάποιοι θα παχύνουν κι όλας.
Έτσι λοιπόν το ξεχωρίζουμε: Αν βάλουμε χορταρικό στο κρέας. είναι δίαιτα. Αν βάλουμε άμυλο (και απαραίτητα σαλάτα μαζί) τότε είναι απλά διατροφή, για κάποιον που δε θέλει να χάσει βάρος.
Αν θέλει κάποιος να χάσει λίπος; Τότε πάμε για πιο γερή αποτοξίνωση από Τρίτη. Μπορεί να φάει όλη μέρα μόνο φρούτα και γιαούρτι. Ή όλη μέρα χορτόσουπες. Εκεί προετοιμάζεται ο οργανισμός. Φεύγουν όλες οι τοξίνες, έχει διούρηση μεγάλη, κι από την επόμενη μέρα βάζουμε συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα με σκοπό να καεί λίπος.
Το πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση το σωματότυπό του και το μεταβολικό του ρυθμό (πόσες καύσεις κάνει την ημέρα). Και πάντα επιλέγουμε ως προτιμότερη τη μεσογειακή διατροφή ως πρότυπο.