Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ...ΕΝΩΜΕΝΟ...ΔΥΝΑΤΟ

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα πρώτα δύο πακέτα της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ :
Στις 3 του Μάρτη και στις 3 του Μάη 2010 - οπότε και υπογράφτηκε το μνημόνιο με την τρόικα - η κυβέρνηση προώθησε τα πρώτα και πιο σκληρά πακέτα λιτότητας που γνώρισε ο ελληνικός λαός από τη δεκαετία ακόμα του ''50, προωθώντας ταυτόχρονα πλήθος αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις

1. Κατάργησαν τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
2. Πετσόκοψαν κατά 20% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
3. Επέβαλαν πάγωμα των μισθών για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για τα τρία επόμενα χρόνια.
4. Προχώρησαν σε τριετές πάγωμα των συντάξεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
5. Μείωσαν κατά 10% τις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα.
6. Μείωσαν από 3% μέχρι 10% τις συντάξεις που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, με νέο χαράτσι αντίστοιχο του ΛΑΦΚΑ.
7. Ανέστειλαν ακόμα και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του πενιχρού επιδόματος αλληλεγγύης, που προοριζόταν για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού.

Εξαπέλυσαν άγρια φοροεπιδρομή

8. Αύξησαν δύο φορές μέσα στο 2010 τους συντελεστές του ΦΠΑ, πυρπολώντας το λαϊκό εισόδημα.
9. Αύξησαν τρεις φορές μέσα στο 2010 τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, με αποτέλεσμα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου σε ποσοστά που φτάνουν το 63%!
10. Αύξησαν τρεις φορές μέσα στο 2010 τους ειδικούς φόρους για ποτά και τσιγάρα. Τα τσιγάρα μετά την εφαρμογή του μέτρου θα κοστίζουν τουλάχιστον 40% ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου. Οι επιβαρύνσεις για τα ποτά είναι της τάξης των 3 ευρώ ανά φιάλη.
11. Επέβαλαν έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα εισοδήματα του 2009.

Διέλυσαν την Κοινωνική Ασφάλιση

12. Εκτίναξαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια δουλειάς. Κατάργησαν την 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και την 35ετία με όριο ηλικίας. Στην πράξη και με δεδομένες την αύξηση της ανεργίας και την ένταση των μορφών μερικής απασχόλησης, οι εργατοϋπάλληλοι θα μένουν στην παραγωγή για πάνω από 50 χρόνια, μέχρι τα βαθιά γεράματα.
13. Προχώρησαν σε δραστική μείωση των συντάξεων, πάνω από 35%, αφού πλέον ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται στο σύνολο του εργασιακού βίου αντί της τελευταίας πενταετίας.
14. Απαγόρευσαν τη συνταξιοδότηση πριν το 60ό έτος της ηλικίας, καταργώντας τη λεγόμενη πρόωρη συνταξιοδότηση, με πρώτα θύματα τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τις πολύτεκνες.
15. Μείωσαν τις συντάξιμες αποδοχές κατά 6% το χρόνο για όποιον εργαζόμενο έχει σαράντα χρόνια δουλειάς και τολμήσει να συνταξιοδοτηθεί μεταξύ των ηλικιών 60 και 65 χρόνων, χωρίς να περιμένει τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του.
16. Προχώρησαν σε ολική ανατροπή στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να έχουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία μετατρέπεται σε επαγγελματική.
17. Επέβαλαν στις γυναίκες να δουλεύουν από 5 μέχρι 17 χρόνια παραπάνω, στο όνομα της εξίσωσής τους με τους άντρες.
18. Εισήγαγαν το θεσμό του αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής, που στρώνει το έδαφος για εργασία μέχρι τα 70 χρόνια και παραπάνω. Ηδη η Γερμανία ετοιμάζεται να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 χρόνια και η Γαλλία στα 70.
19. Έφεραν το θεσμό της βασικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε ένα προνοιακό επίδομα, το οποίο δεν απονέμεται μετά το 65ο έτος.
20. Προχώρησαν σε δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων, η οποία θα καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη. Το κράτος δε θα δίνει ούτε ένα ευρώ για τις συντάξεις των εργαζομένων. Η τριμερής χρηματοδότηση του συστήματος καταργείται.
21. Δημιούργησαν 3 Ταμεία Ασφαλισμένων. Μέσα από τη συνένωση των Ταμείων θα μειωθούν παραπέρα όλες οι υπηρεσίες Υγείας και άλλες παροχές.

Επέκτειναν τον εργασιακό Μεσαίωνα

22. Κατάργησαν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό. Ψήφισαν την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους. Με πρόσχημα την απασχόληση των νέων και των μακροχρόνια ανέργων δε θα δίνεται ούτε ο κατώτερος μισθός, που σήμερα ανέρχεται στα 740 ευρώ μεικτά, και θα δημιουργηθεί η γενιά των 500 ευρώ.
23. Κατάργησαν το οχτάωρο και μείωσαν την αμοιβή των υπερωριών. Ψήφισαν την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας. Πρόκειται για την περίφημη διευθέτηση, με την οποία καταργείται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Ο εργάτης υποχρεώνεται να εργάζεται υπερωριακά για μια περίοδο και μια άλλη να υποαπασχολείται ή να λαμβάνει υποχρεωτική άδεια. Για την περίοδο της υπερωριακής εργασίας δε θα παίρνει την πρόσθετη χρηματική αποζημίωση που ισχύει σήμερα.
24. Απελευθέρωσαν τα όρια των ομαδικών απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν από 21 μέχρι 200 εργαζόμενους.
25. Προχώρησαν σε δραστική μείωση των αποζημιώσεων για τις απολύσεις, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50%.

1404-Για τον αγιορείτικο Δεκαπενταύγουστο




Σήμερα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Παναγιάς στο Περιβόλι Της, στον άγιο τάφο Της στα Ιεροσόλυμα, στη Ρωσία, τη Σερβία και όπου στον κόσμο ακολουθείται το ιουλιανό εορτολόγιο.
Επί τη μεγάλη ημέρα της Κοιμήσεως καταθέτουμε ευλαβικά στα πόδια της εορτάζουσας Κυράς Πορταϊτισσας την μετάνοια μας και δυο λόγια του παραμυθιτικού αγιορείτη οσίου Σιλουανού του Ρώσου (φωτογραφία), όπως τα βρήκαμε στη βιογραφία του, γραμμένη από τον κατά πνεύμα υιό του γεροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ.
102.jpg
H ψυχή μου γεμίζει φόβο και τρόμο όταν αναλογίζομαι την δόξα της Θεομήτορος.
Είναι ενδεής ο νους μου και φτωχή και αδύναμη η καρδία μου  αλλά η ψυχή μου χαίρεται  και παρασύρομαι στο να γράψω έστω και λίγα γι Αυτήν.
Η ψυχή μου φοβάται να το αποτολμήση αλλά η αγάπη με πιέζει να μην κρύψω τις ευεργεσίες της ευσπλαχνίας της.
Η Θεότόκος δεν παρέδωσε στη Γραφή ούτε τις σκέψεις της ούτε την αγάπη της για τον Υιό και Θεό της, ούτε τις θλίψεις της ψυχής της κατά την ώρα της σταυρώσεως γιατί ούτε και τότε θα μπορούσαμε να τα συλλάβουμε.Η αγάπη της για τον Θεό ήταν  ισχυρότερη και φλογερότερη από την αγάπη των Χερουβείμ και των Σεραφείμ, κι όλες οι δυνάμεις των αγγέλων και αρχαγγέλων εκπλήττονται μ΄ Αυτήν.
Παρ όλο όμως που η ζωή της Θεοτόκου σκεπαζόταν θα λέγαμε από την άγια σιγή, ο Κύριος φανέρωσε όμως στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας πως η Παναγία αγκαλιάζει με την αγάπη της όλο τον κόσμο και βλέπει με το Άγιο Πνεύμα όλους τους λαούς της γης και όπως ο Υιός της, σπλαγχνίζεται και ελεί τους πάντες
Ω, και να γνωρίζαμε πόσο αγαπά η Παναγία όλους, όσοι τηρούν τις εντολές του Θεού, και πόσο στενοχωριέται για κείνους που δεν μετανοούν ! Αυτό το δοκίμασα με την πείρα μου
Δεν ψεύδομαι λέω την αλήθεια ενώπιον τού Θεού, πως γνώρισα πνευματικά την Άαχραντη Παρθένο. Δεν Την είδα αλλά το Άγιο Πνεύμα  μου έδωσε να γνωρίσω Αυτήν και την αγάπη Της  για μάς. Χωρίς την ευσπλαγχνία της η ψυχή μου θα είχε χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Εκείνη όμως ευδόκησε να με επισκεφθεί και να με νουθετήση για να μην αμαρτάνω. Μού είπε «Δεν μ΄αρέσει να βλέπω τα έργα σου.» Τα λόγια ήταν ευχάριστα, ήρεμα, με πραότητα και συγκίνησαν την ψυχή. Πέρασαν πάνω από σαράντα χρόνια μα η ψυχή μου δεν μπορεί να λησμονήσει εκείνη τη γλυκιά φωνή  και δεν ξέρω πώς να ευχαριστήσω την αγαθή και σπλαγχνική μητέρα του Θεού.
Αληθινά, Αυτή είναι η βοήθεια μας ενώπιον τού Θεού  και μόνο το όνομα της χαροποιεί την ψυχή. Αλλά και όλος ο ουρανός και η γη χαίρονται με την αγάπη της.
Αξιοθαύμαστο πράγμα. Ζει στους  ουρανούς  και βλέπει αδιάκοπα την δόξα του Θεού αλλά δεν λησμονεί κι εμάς τους φτωχούς κι αγκαλιάζει με την ευσπλαγχνία της όλη τη γη κι όλους τους λαούς
Κι Αυτή την Άχραντη Μητέρα Του ο Κύριος την έδωσε σε εμάς. Αυτή είναι η χαρά και η ελπίδα μας. Αυτή είναι η πνευματική μας Μητέρα  και βρίσκεται κοντά μας κατά την φύση ως άνθρωπος και κάθε χριστιανική ψυχή ελκύεται από την αγάπη προς Αυτήν.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα


«Η συμβολή του Ελληνικού λαού εις την αποκατάστασιν της βασιλόπαιδος Σοφίας, πρωτίστως προβάλλεται ως η ηθική και έμπρακτος συμμετοχή του εις το ευτυχές γεγονός»... Μ' αυτήν την... αισιόδοξη νότα έκλεινε το νομοσχέδιο που ψήφισε η ελληνική Βουλή το 1962 και καθόριζε το ιλιγγιώδες ποσόν της προίκας της «πριγκιπίσσης» Σοφίας ενόψει του γάμου της με τον πρίγκιπα της Ισπανίας.
Η ελληνική Βουλή το 1962 καθόριζε το ιλιγγιώδες ποσόν των 9 εκατ. δρχ. -αφορολόγητα- για την προίκα της Σοφίας. Την καλοπαντρέψαμε την «πριγκίπισσα». Ευτυχώς που ο Νικόλαος είχε ένα άλογο αντί για τα 6 της θείας. Η ελληνική Βουλή το 1962 καθόριζε το ιλιγγιώδες ποσόν των 9 εκατ. δρχ. -αφορολόγητα- για την προίκα της Σοφίας. Την καλοπαντρέψαμε την «πριγκίπισσα». Ευτυχώς που ο Νικόλαος είχε ένα άλογο αντί για τα 6 της θείας. Ετσι καλοπαντρέψαμε την «πριγκίπισσα» κι έφυγε μακριά στα ξένα, εκεί στη μαύρη χούντα του Φράνκο όπου όμως κανείς δεν την πείραξε... Πέρασε αυτή καλά κι εμείς χειρότερα. Πάντως, η Σοφία δεν ξεχνά την πατρίδα μας. Γι' αυτό επιστρέφει συχνά στον τόπο του εγκλήματος... Αλλωστε ο αδελφός της Κωνσταντίνος ό,τι βαφτίσεις και γάμους έχει, στην Ελλάδα τούς πραγματοποιεί κουβαλώντας εστεμμένους και έκπτωτους απ' όλο τον κόσμο.
Η Σοφία λοιπόν δεν μπορούσε να λείψει «από την ομορφότερη στιγμή» στη ζωή του ανιψιού «πρίγκιπος» Νικολάου στις Σπέτσες. Κι έτσι θυμηθήκαμε τους δικούς της χλιδάτους γάμους αλλά και του Κωνσταντίνου δύο χρόνια αργότερα, τους οποίους χρυσοπληρώσαμε υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, σε μια Ελλάδα πάμπτωχη, εξουθενωμένη από πολέμους, με τις κυβερνήσεις να εναλλάσσονται και τα πολιτικά παιχνίδια ανάμεσα σε πρωθυπουργούς και ανάκτορα να μην έχουν τέλος.
Η πρόκληση ήταν εξόχως εξοργιστική: έρανος των πεινασμένων Ελλήνων για την προίκα τη Σοφίας. Κι όμως, η πράξη θεωρήθηκε αυτονόητο καθήκον του έθνους έναντι ιερού σκοπού. Επρεπε μάλιστα να συγκεντρωθεί ένα αξιοπρεπές ποσόν, ας πούμε γύρω στις 300 χιλιάδες δολάρια ή 9 εκατομμύρια δραχμές -αφορολόγητα- ώστε να μη ρεζιλευτούμε στους συμπεθέρους...
Η απειλή ακουγόταν μήνες πριν, αλλά κανείς σώφρων δεν ήθελε να το πιστέψει. Ομως το ειδικό νομοσχέδιο που καταθέτει ο Κ. Καραμανλής, κάνει τον κοσμάκη να παραμιλήσει: θα δοθούν 30.000 χρυσές λίρες ως προίκα από τον ελληνικό λαό στον γαμπρό Δον Χουάν. Ο υπουργός Οικονομικών Θεοτόκης δηλώνει μάλιστα ότι η προικοδότηση απηχεί «την εθνική ευαισθησία από την οποίαν εις τοιαύτας περιστάσεις διαπνέεται πάντα το έθνος»!
Αθλιες συνθήκες
Εν τω μεταξύ, το «ευαίσθητο εις τοιαύτας περιστάσεις» έθνος διαβιεί σε άθλιες οικονομικές, κοινωνικές και μορφωτικές συνθήκες. Λίγα χρόνια μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στα χειρότερά της. Η ανεργία σκαρφαλώνει στα ύψη, στα ξερονήσια «φιλοξενούνται» αγωνιστές όπου η «βασιλομήτωρ» Φρειδερίκη φροντίζει την πνευματική τους ανάνηψη, οι μη έχοντες στον ήλιο μοίρα Ελληνες της υπαίθρου μεταναστεύουν μαζικά και μισθωτοί και δημόσιοι υπάλληλοι στις πόλεις φυτοζωούν.
Οσοι προσπαθούν να βρουν μια δουλειά τρέμουν μήπως η ασφάλεια ανακαλύψει κάτι, έστω και κατ' ελάχιστον, ύποπτο στα πολιτικά τους φρονήματα. Είναι η ίδια εποχή που, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο «Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα» του Γ. Κάτρη, εκπαιδευτικός από τη βόρειο Ελλάδα καταφεύγει ζητώντας βοήθεια στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τονίζοντας στην επιστολή του ότι «οι μαθηταί του Γυμνασίου κατέστησαν πραγματικοί σκελετοί εκ της πείνης»...
Το σκανδαλώδες είναι ότι ο επίμαχος λογαριασμός της προικός ανοίγει παρανόμως πρόωρα, όπως σημειώνει η «Αυγή» της 11ης Μαρτίου 1962: «Κατεβλήθησαν 100.000 δολάρια στον κ. Κοσμαδόπουλο ως εκπρόσωπο της πριγκιπίσσης, διαταγή του υπουργού Οικονομικών εις χρέωσιν λογαριασμού του Δημοσίου, ως προκαταβολή της προικός. Η χορήγησις αυτού του ποσού προ της ψηφίσεως του σχετικού νόμου -και τη στιγμή μάλιστα που έχουν προκληθεί ισχυρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης εναντίον της προικίσεως της πριγκιπίσσης- αποτελεί βοερή παρανομία»...
Η απτόητη όμως Φρειδερίκη έχει βάλει σκοπό να καταπλήξει τους γαλαζοαίματους της Ευρώπης, να αποδείξει ότι ποσώς υστερεί σε χρήμα και λάμψη το βασίλειό της... Και δεν φτάνει η προίκα. Οι παράτες του γάμου στοιχίζουν -όλα από τον κρατικό κορβανά- 2.900.000 δολάρια, αφού ένεκα διαφορετικών δογμάτων γαμπρού και νύφης ο γάμος είναι διπλός, πρώτα στον καθολικό Αγ. Διονύσιο και μετά στη Μητρόπολη. Για τον στολισμό των εκκλησιών απαιτούνται 90 χιλιάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα. Δεξιωθήκαμε τότε 32 βασιλείς και πρίγκιπες, 109 έκπτωτους εστεμμένους και 3.000 ισπανούς αριστοκράτες.
Ο «γάμος του αιώνα», όπως τον είπαν, «αποζημιώνει» τον πεινασμένο λαό που στήνεται καρτερικά κρατώντας σημαιάκια -τη φασιστική του Φράνκο και την ελληνική- για να απολαύσει τη νύφη, να προσέρχεται στην εκκλησία μέσα σε χρυσή άμαξα που σέρνουν έξι άσπρα άλογα.
Η Οριάνα Φαλάτσι, απεσταλμένη του ιταλικού περιοδικού «Γιουροπέο», διεκπεραιώνει τότε ένα σχιζοειδές ρεπορτάζ: πότε βρίσκεται στους δρόμους στις πορείες λαϊκών κινητοποιήσεων και πότε στις λαμπρές πορείες βασιλικών γάμων:
«Παρακολουθώντας την πομπή αδυνατούσες να πιστέψεις ότι όλο αυτό συμβαίνει στο 1962, εποχή που άνθρωποι εκτοξεύονται στο Διάστημα για να φτάσουν στη Σελήνη. Ποιος αριστοκράτης, όμως, σκεφτόταν την προοπτική της Σελήνης; Κάποιοι σίγουρα έχουν τρόπο να ζουν υπέροχα στη Γη».
Κι ενώ τα λαϊκά αιτήματα για αυξήσεις των παγωμένων ημερομισθίων απορρίπτονται, στις 11 Σεπτεμβρίου 1962 η κυβέρνηση αυξάνει τη βασιλική χορηγία από 384.000 δολάρια το χρόνο σε 567.000 δολάρια, θεσπίζοντας επίσης ειδική χορηγία προς τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο ύψους 83.600 δολαρίων το χρόνο.
Κι έρχεται η σειρά του επόμενου χρυσού γάμου, που τώρα πρέπει να διαχειριστεί ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 ο Κωνσταντίνος παντρεύεται την πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία και, φυσικά, τα έξοδα του γάμου επιβαρύνουν το Δημόσιο.
Η Φρειδερίκη επί ποδός
Η Φρειδερίκη βρίσκεται πάλι επί ποδός, ασυγκράτητη, παρά το πένθος που φέρει εξαιτίας της πρόσφατης χηρείας της... Πομπές, λαμπροί καλεσμένοι, πανάκριβα δώρα, βόλτα του ζεύγους με χρυσοποίκιλτες άμαξες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας κ.λπ.
Κι αν οι βασιλικοί γάμοι ανήκουν πια σε μια μακρινή εποχή, όλο κάτι γίνεται που αφορά στους γόνους της πολυπληθούς οικογένειας Γλίξμπουργκ και οι σκελετοί βγαίνουν πάλι απ' την ντουλάπα... Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε έναν ελαφρύ τρόμο, όχι επειδή ανησυχούμε για την ανατροπή πολιτεύματος αλλά γιατί μια τέτοια επίθεση στη μνήμη μάς δημιουργεί, τουλάχιστον, κατάθλιψη.
Και παρ' όλο που οι γάμοι των τέως δεν επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο, σήμερα, υπό το ζυγό ενός άλλου «θρόνου», του ΔΝΤ, η υπόμνηση του αλλοτινού πέφτει μάλλον βαριά στην ψυχολογία μας.
Και ίσως είναι καιρός, ακόμα και οι ανάλαφροι, οι ρομαντικοί που συγκινούνται από τις «πριγκιπικές» ροζ ιστορίες, να ψυχαγωγηθούν με πιο σοβαρά πράγματα. Γιατί οι γάμοι της πάλαι ποτέ ελληνικής δυναστείας δεν τελειώνουν μ' αυτούς του Νικολάου. Η Θεοδώρα και ο Φίλιππος στο ράφι θα μείνουν;
Οσο για τα κέρδη που αφήνουν στον ελληνικό τουρισμό κάτι τέτοια «κοσμοϊστορικά» γεγονότα, είναι θέμα προς συζήτηση. Πόσο τιμάται ο βιασμός της μνήμης και ο εκμαυλισμός συνειδήσεων;

«Προίκα στην παιδεία, όχι στη Σοφία»

Μην ξεχνάμε ότι του γάμου της Σοφίας είχαν προηγηθεί οι «εκλογές της βίας και νοθείας» τον Οκτώβριο του 1961 μέσα σε κλίμα έντασης και επεισοδίων -ακόμα και με νεκρούς- με το αστυνομικό κράτος να προσπαθεί να καταπνίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Η τρομοκρατία εναντίον των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς από την κυβέρνηση Καραμανλή, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό και τους παρακρατικούς, δεν είχαν προηγούμενο όπως και η νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.
Χαρακτηριστικό ντοκουμέντο των σουρεαλιστικών διπλοψηφιών είναι η περίπτωση 218 εγγεγραμμένων χωροφυλάκων που βρέθηκαν να δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία! Και πώς ο Κ. Καραμανλής να αρνηθεί την «αρωγή» στο γάμο έπειτα από τέτοια εκλογική διαδικασία;
Το πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο νομοσχέδιο περί προικοδότησης της «πριγκιπίσσης» ψηφίζεται στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Μαρτίου του 1962 με την ΕΔΑ απούσα της ψηφοφορίας. Ετσι ενώ η κυβέρνηση διά δηλώσεως του υπουργού Οικονομικών αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αύξησης μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, προσφέρει στον διάδοχο του θρόνου της τότε φασιστοκρατούμενης από τον Φράνκο Ισπανίας 9 εκατ. δρχ.
Η «πριγκίπισσα», ως κόρη αρχιστράτηγου πατρός Παύλου, πρέπει να προικοδοτηθεί αναλόγως. Οι «εισφορές», όπως και στα πάμπολλα ευαγή βασιλικά ιδρύματα -άλλη μόνιμη, χαίνουσα πληγή στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας- είχαν αρχίσει την επιχείρηση-αφαίμαξη χρόνια πριν. Κάπως έτσι κινδύνευσε τότε να τινάξει τα πέταλα το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (όπως συμβαίνει και σήμερα άλλωστε εξαιτίας άλλων «βασιλικών» φόρων). Οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας δωρεάν παιδεία, το σύνθημα «προίκα στην παιδεία, όχι στην Σοφία» κάνει το γύρω του κόσμου αλλά στην Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής κωφεύει.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ....

Επαμεινώνδας Λ. Στυλόπουλος, Δικηγόρος, LL.M.

Κάθε μέρα οι πολίτες αυτής της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με νέες φορολογικές αυξήσεις και νομοθετικές επιλογές που δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ την ήδη βεβαρημένη κατάστασή τους.

Δυστυχώς, η ελληνική πολιτεία αντί να επιδιώξει με ουσιαστικό τρόπο την είσπραξη σημαντικών οφειλών από τους συνήθης κακοπληρωτές, κυνηγάει τα εύκολα θύματα, δηλαδή τα μικρομεσαία στρώματα, τα οποία ούτως ή άλλως δύσκολα φοροδιαφεύγουν.

Το αποτέλεσμα της αύξησης των έμμεσων κυρίως φόρων και κυρίως του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας επιβεβαιώνει τα ανωτέρω.

Αναμφίβολα, κάθε αύξηση στους φόρους συνιστά εμπόδιο στην αύξηση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών. Συνεπώς, οι φορολογούμενοι αντιδρώντας σε αυτές τις κινήσεις μειώνουν τις πράξεις στις οποίες θα προχωρούσαν και άρα το κράτος εισπράττει τα ίδια χρήματα ή ακόμη και λιγότερα από τα κατά τα άλλα επιβεβλημένα μέτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά αυτοκινήτου, η οποία τον περασμένο μήνα βρέθηκε 45,7% χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα. Δεδομένου ότι η φορολογία επί των πωλήσεων των αυτοκινήτων είναι σημαντική, η πτώση της αγοράς αυτοκινήτου έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων από το Τέλος Ταξινόμησης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η υστέρηση αυτών των εσόδων υπολογίζεται για το 2010 ότι θα υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ, ως προς τους στόχους που είχαν τεθεί στο φετινό προϋπολογισμό.

Παρόμοια αναμένεται να είναι η εικόνα σε λίγους μήνες στο ήδη πληγέντα χώρο των κατασκευών από την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, ενώ ήδη στο κλάδο του εμπορίου καπνού παρατηρείται μείωση της κερδοφορίας έως 67%, καθώς και πτώση του τζίρου έως 30% μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στη φορολογία.

Κι αν η πρόφαση της ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών και εντολών της τρόικας ανάγεται σε νομιμοποίηση όλων αυτών των μέτρων, απορώ για το ποιός ασκεί εν τέλει την οικονομική μας πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, η θέσπιση τεκμηρίων και αντικειμενικών αξιών, αποτελεί ίσως την πιο ηχηρή επιβεβαίωση αποτυχίας ενός φορολογικού συστήματος. Με απλά λόγια, το κράτος λέει ότι εφόσον δεν μπορώ να σε βρω, σου προκαθορίζω εγώ το πόσο φόρο θα πληρώσεις βάσει «αντικειμενικών» κριτηρίων. Γιατί; Άραγε είναι γνωστό σε εκείνους που επιβάλουν τα μέτρα ότι σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων σε τιμές κάτω των αντικειμενικών αξιών; Δηλαδή επειδή υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν τους τρόπους να φοροδιαφεύγουν, το τεκμήριο της φορολογικής αθωότητας ανατρέπεται και εμφανιζόμαστε όλοι a priori φοροφυγάδες;

Δυστυχώς, αναμένεται σύμφωνα με δημοσιεύματα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλά και πιθανόν νέα αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Απορώ που θα φτάσουν όλες αυτές οι αυξήσεις και κυρίως εάν τελικά θα μας σώσουν... Νομίζω ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα σωθεί η χώρα αλλά όχι οι πολίτες της!

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Το κομποσχοίνι




Σκέψεις ενός Αγιορείτου Μοναχού

Ας σταθούμε για λίγο και ας κοιτάξουμε ένα μικρό κομποσκοίνι, σαν αυτό που κατασκευάζεται από μαύρο μαλλί στο Άγιον Όρος. Είναι μία ευλογία από έναν Άγιο τόπο. Όπως τόσα άλλα που έχουμε στην Εκκλησία, είναι κι αυτό μία ευλογία ετοιμασμένη και δοσμένη σε μας από κάποιον εν Χριστώ αδελφό η πατέρα, έναν ζωντανό μάρτυρα μιας ζώσης παραδόσεως. Είναι μαύρο το χρώμα του πένθους και της λύπης και αυτό μας θυμίζει να είμαστε νηφάλιοι και σοβαροί στη ζωή μας. Έχουμε διδαχθεί ότι η προσευχή της μετανοίας, ειδικά η προσευχή του Ιησού, μπορεί να μας φέρει αυτό που οι Πατέρες ονομάζουν «χαρμολύπη». Εμείς νιώθουμε λύπη για τις αμαρτίες και αδυναμίες και πτώσεις μας ενώπιον του Θεού, των συ­νανθρώπων μας και του εαυτού μας, όμως η λύπη αυτή γίνεται πηγή χαράς και αναπαύσεως εν Χριστώ, ο οποίος εκχύνει το έλεός Του και την συγχώρηση σε όλους όσοι επικαλούνται το όνομά Του.
Το κομποσκοίνι αυτό είναι πλεγμένο από μαλλί, έχει δηλαδή ληφθεί από πρόβατο, γεγονός που μας θυμίζει ότι είμαστε πρόβατα του Καλού Ποιμένος, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Θυμίζει ακόμη τον «Αμνόν του Θεού, τον αίροντα τας αμαρτίας τον Κόσμου»[1]. Παρόμοια και ο Σταυρός του κομποσκοινιού μας μιλά γι' αυτή τη θυσία και τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, της ταπεινώσεως επί της υπερηφανίας, της αυτοθυσίας επί του φωτός επί του σκότους. Και η φούντα; Αυτή να τη χρησιμοποιείς, για να σκουπίζεις τα δάκρυα από τα μά­τια σου ή, αν δεν έχεις δάκρυα, να σου θυμίζει να πενθείς, γιατί δεν έχεις πένθος. Εξ άλλου, μικρές φούντες στόλιζαν τα ιερά άμφια από τον καιρό της Παλαιάς Διαθήκης. Αυτό μας θυμίζει την Ιερά Παράδοση της οποίας μετέχουμε, όταν χρησιμοποιούμε το κομποσκοίνι.
Τα κομποσκοίνια πλέκονται συμφωνά με μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ίσως μία από τις πιο πρώι­μες μορφές κάποιου μέσου βοηθητικού της προσευχής ήταν η συγκέντρωση μικρών λιθαριών η σπόρων και η μετακίνησή τους από ένα σημείο η δοχείο σε ένα άλλο κατά την διάρκεια του «κανόνα» της προσευχής η του «κανόνα» των μικρών η μεγάλων μετανοιών. Αναφέρεται ακόμη η ιστορία ενός μονάχου που σκέφθηκε να κάνει απλούς κόμπους σε ένα σχοινί και να το χρησιμοποιεί στον καθημερινό «κανόνα» της προσευχής του. Ο διάβολος όμως έλυνε τους κόμπους από το σχοινί και ματαίωνε τις προσπάθειες του φτωχού μονάχου. Εμφανίστηκε τότε ένας Άγγελος και δίδαξε στον μοναχό έναν ειδικό κό­μπο, όπως είναι τώρα διαμορφωμένος στα κομποσκοίνια, αποτελούμενο από αλλεπάλληλους Σταυρούς. Τους κόμπους αυτούς ο διάβολος δεν μπορούσε να τους λύσει λόγω της παρουσίας των Σταυρών.
Κομποσχοίνια υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Τα πε­ρισσότερα έχουν ένα Σταυρό πλεγμένο ανάμεσα στους κόμπους η στην άκρη τους, ο οποίος σημειώνει το τέλος, καθώς επίσης και ένα είδος σημαδιού μετά από κάθε δέκα, εικοσιπέντε η πενήντα κό­μπους η χάνδρες. Υπάρχουν πολλά είδη κομποσχοινιών. Μερικά είναι πλεγμένα από μαλλί ή μετάξι ή κάποιο άλλο πιο πολυτελές ή πιο απλό υλικό. Άλλα είναι κατασκευασμένα με χάνδρες ή με το αποξηραμένο λουλούδι ενός φυτού που λέγεται «δάκρυ της Παναγίας».
Το κομποσχοίνι είναι ένα από τα αντικείμενα που δίδονται σε έναν Ορθόδοξο μοναχό κατά την τελετή της κούρας του. Του δίνεται σαν το πνευμα­τικό του ξίφος με το οποίο ως στρατιώ­της του Χριστού πρέπει να πολεμήσει κατά του νοητού εχθρού μας, του δια­βόλου. Το ξίφος αυτό το χρησιμοποιεί επικαλού- μενος το όνομα του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού και ικετεύοντας για το έλεος Του με την προσευχή του Ιησού: Κύριε Ιησού Χρι­στέ, Υιέ τον Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλόν. Η προσευχή αυτή μπορεί να λεχθεί σε συντομότερη μορφή: Κύ­ριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με, ή σε εκτενέστερη: Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ και Λόγε του Θεού, δια πρεσβειών της υπεραγίας Θεοτόκου και πά­ντων των Αγίων, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.
Με την βοήθεια του κομποσχοινιού μπορούν να γίνουν και άλλες σύντομες προσευχές, όπως η
προσευχή του τε­λώνη: ο Θεός, ίλάσθητι μοι τω αμαρτωλω[2], η προσευχή στην Θεοτόκο:
 
Ύπεραγία Θεοτόκε, σώσον Ημάς, ή άλλες σύντομες προσευχές στον φύ­λακα Άγγελο, σε μεμονωμένους Αγίους ή στους Αγίους Πάντες. Η συνηθισμένη μορφή μιας τέτοιας προσευχής είναι: Άγιε Άγγελε - ή Άγιε (δείνα) πρέ­σβευε υπέρ εμού. Μετατρέποντας τις λέξεις των συντόμων αυτών προσευχών σε «ελέησον ημάς» ή  «πρέσβευε υπέρ ημών» ή συμπεριλαμβάνοντας το όνομα ή τα ονόματα ανθρώπων για τους όποιους θέλουμε να προσευχηθούμε, μπορούμε επιπλέον να χρησιμοποιούμε το κομποσχοίνι για προσευχές υπέρ των άλλων. Το ίδιο ισχύει και για προσευχή υπέρ των κεκοιμημένων: Ανάπαυσον, Κύριε, τηv ψυχήν του δούλου σου.
Όταν οι μοναχοί και οι λαϊκοί κρατούν το κομποσχοίνι στα χέρια τους, αυτό αποτελεί υπενθύμιση της υποχρεώσεώς τους να προσεύχονται χωρίς διακοπή, σύμφωνα με την εντολή του Αποστόλου Παύλου: αδιαλείπτως προσεύχεσθε[3]. Ο καθένας μπορεί να κρατά ένα κομποσχοίνι στην τσέπη ή σε κάποιο διακριτικό μέρος, όπου μπορεί εύκολα να το χρησιμοποιήσει απαρατήρητος, σε περιπτώσεις που είναι προτιμότερο να προσευχηθεί μυστικά, χωρίς να ελκύσει την προσοχή των άλλων. Το κομποσχοίνι μπορεί επίσης να τοποθετηθεί επάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού μας, στο αυτοκίνητο, μαζί μ' ένα μικρό Σταυρό ή εικόνισμα ή σε άλλα κατάλληλα σημεία ως υπενθύμιση προσευχής και ως ένα είδος ευλογίας και μία άγια και θεία πα­ρουσία στη ζωή μας.
Τώρα ας δούμε σύντομα τον πρωταρχικό σκοπό για τον οποίο κατα­σκευάστηκε το κομποσχοίνι. Ο κύριος σκοπός του κομποσχοινιού είναι να μας βοηθά κατά την προσευχή μας προς τον Θεό και τους Αγίους Του. Εκτός από το να μας χρησιμεύει ως μία διαρκής εξωτερική υπενθύμιση και ευλογία, πως μπορεί αυτό το μικρό κομποσχοίνι να μας βοηθήσει να προσευχόμαστε; Μπορούμε βέβαια και χωρίς αυτό να προσευχηθούμε, μερικές φορές μάλιστα μπορεί να μας αποσπάσει στην προσπάθειά μας να συγκεντρωθούμε στην προσευχή. Έχοντας αυτά υπ' όψιν, ας δούμε μερικούς τρόπους με τους όποιους μας βοήθα το κομποσχοίνι.
Μερικές φορές η προσευχή μας είναι θερμή και μας είναι εύκολο να προσευχηθούμε. Άλλοτε όμως ο νους μας είναι τόσο σκορπισμένος ή είμαστε τόσο ταραγμένοι ή με τόσο διασπασμένη την προσοχή, που μας είναι πρακτικά αδύνατο να συγκεντρωθούμε στην προσευχή. Αυτό συμβαίνει κυρίως, όταν προσπαθούμε να τηρούμε κάποιον καθημερινό κα­νόνα προσευχής. Μερικές ημέρες πάει καλά, άλλοτε όμως ίσως τις περισσό­τερες φορές οι προσπάθειές μας φαίνο­νται σχεδόν μάταιες. Αλλ' επειδή, όπως λέγεται, είμαστε όντα της συνήθειας, είναι πολύ ωφέλιμο να καθορίσουμε μία ειδική και τακτή ώρα της ημέρας για προσευχή. Η βραδινή ώρα (όχι πολύ αργά) πριν κοιμηθούμε είναι καλή, επειδή είναι σημαντικό να τελειώνουμε την ημέρα με προσευχή. Το πρωί, ξυπνώντας, είναι επίσης καλό να ξεκινούμε την νέα ημέρα με προσευχή. Μπορεί ακόμη κανείς να βρει άλλες ώρες της ημέρας που να μπορεί να ησυχάζει και να συγκεντρώνεται.
Η προσπάθειά μας είναι να καθιερώσουμε την προσευχή ως έναν κα­νόνα στη ζωή μας, όχι ως μία εξαίρεση. Εν αυτό επιδιώκουμε να βρούμε κάποια ώρα που καθημερινά θα μπορούμε να έχουμε λίγη ησυχία, ώστε να συγκεντρωθούμε και να στρέψουμε τα μάτια της ψυχής μας στον Θεό. Ως μέρος αυτού του κανόνα ίσως θελήσουμε να διαβάσουμε μερικές προσευχές από κάποιο προσευχητάριο ή να προσευχηθούμε και να βρούμε ψυχική γαλήνη με άλλους τρόπους, όπως με το διάβασμα θρησκευτικών κειμένων ή με την ανασκόπησιν[4] των γεγονότων της ημέρας που πέρασε κ.ο.κ. Ο πιο αποτελεσματικός όμως τρόπος για να ωφεληθεί κανείς από τον κανόνα της προσευχής είναι να λέ­γει τακτικά σε καθορισμένο αριθμό την ευχή του Ιησού (Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με). Ο αριθμός αυτός δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος και ίσως χρειαστούν μόνο δεκαπέντε περίπου λε­πτά. Αυτό όμως θα είναι το τμήμα της ημέρας μας που ανήκει στον Θεό, οι λίγοι κόκκοι αλάτι που θα νοστιμίσουν όλη την πνευματική μας ζωή. Πολλοί γιατροί σή­μερα συνιστούν αυτή την πρακτική χάριν της σωματικής υγείας, ιδιαίτερα για να ξεπεράσει κανείς το άγχος. Ακόμη καλύ­τερα, ας βρίσκουμε διάφορα τέτοια μικρά χρονικά διαστήματα καθ' όλη την διάρ­κεια της ημέρας και ας τα γεμίζουμε τα­κτικά με τους πολύτιμους θησαυρούς της προσευχής, τους όποιους κανείς δεν μπο­ρεί να κλέψει και που απο ταμιεύονται για λογαριασμό μας στον Ουρανό[5].
Άν θέλεις να τηρείς κάποιο σταθερό αριθμό προσευχών ως μέρος του καθημε­ρινού κανόνος, θα βοηθηθείς πολύ από το κομποσχοίνι. Με αυτό μπορείς να προφέ­ρεις έναν καθορισμένο αριθμό προσευχών και να συγκεντρώνεσαι στα λόγια της προσευχής, καθώς την προφέρεις. Αφού συγκεντρώσεις τους λογισμούς σου, πάρε το κομποσχοίνι στο αριστερό σου χέρι και κράτησέ το ελαφρά μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Έπειτα κάνοντας ήσυχα τον Σταυρό σου ψιθύρισε την ευχή του Ιησού. Καθώς οι λογισμοί σου θα συγκε­ντρώνονται όλο και περισσότερο, ίσως να μη χρειάζεται να συνεχίζεις να σταυροκοπιέσαι ή να λέγεις την προσευχή δυνατά. Όταν όμως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, χρησιμοποίησε το σημείο του Σταυρού και το ψιθύρισμα ως μέσα που σε βοηθούν να κρατάς τον νου σου στην προσευχή.
Είναι καλό να στέκεσαι όρθιος με το κεφάλι σκυμμένο σε στάση ταπει­νή. Ορισμένοι θέλουν να υψώνουν τα χέρια τους πότε-πότε, ζητώντας έλεος. Άλλοι όμως βρίσκουν πιο βοηθητικό το να κάθονται ή να γονατίζουν με το κε­φάλι σκυμμένο, για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν. Πολλά εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο, από την υγεία του και την ανατροφή του. Το πιο σημαντικό είναι να μένεις ακίνητος και να συγκεντρώνε­σαι στα λόγια της προσευχής, καθώς την επαναλαμβάνεις.
Φυσικά, πρέπει να αποκρούει κανείς τον πειρασμό της βιασύνης. Για τον λόγο αυτό μερικοί αντί για κομποσχοίνι χρη­σιμοποιούν ένα ρολόγι ως εξωτερικό μετρητή της διάρκειας της προσευχής τους ρυθμίζοντας ανάλογα το ξυπνητήρι, Με την χρήση του ρολογιού μπορεί κανείς να αφιερώσει καθορισμένο χρόνο στην προσευχή, χωρίς να μετρά τον ακριβή αριθμό των προσευχών.
Το κομποσχοίνι είναι επίσης ένας βο­λικός τρόπος να μετρά κανείς τις μικρές η μεγάλες «μετάνοιες» (γονυκλισίες) που κάνει στον κανόνα του. Το να κάνουμε το σημείο του Σταυρού και μετά να σκύβουμε και να ακουμπούμε το έδαφος με τα δάκτυ­λα ή να γονατίζουμε και να ακουμπούμε το μέτωπο στο έδαφος αποτελεί αρχαίο τρόπο προσευχής στον Θεό και τους Αγίους Του. Μπορεί κανείς να συνδυάσει αυτές τις μικρές η τις μεγάλες μετάνοιες με την ευχή του Ιησού η τις σύντομες προσευχές που αναφέραμε προηγουμένως. Η σωματική κίνηση της μικρής η της μεγάλης «μετάνοιας» (ελαφράς η βαθιάς, δηλαδή εδαφιαίας, γονυκλισίας) μπορεί να συντελέσει στην θέρμη της προσευχής και να δώσει εξωτερική έκφραση στην ικεσία μας καθώς ταπεινωνόμαστε μπροστά στον Θεό. Είναι ακόμη ένας τρό­πος εφαρμογής της Αποστολικής εντολής να δοξάζουμε τον Θεό και με τις ψυχές και με τα σώματα μας[6].
Αρκετοί χρησιμοποιούν το κομπο­σχοίνι όταν αποσύρονται, για να κοιμηθούν. Σταυρώνουν το κρεβάτι τους, παίρνουν το κομποσχοίνι, κάνουν το σημείο του Σταυρού, ξαπλώνουν και λένε ήσυχα την ευχή, μέχρι να αποκοιμηθούν. Το να ξυπνάς με το κομποσχοίνι ανάμεσα στα δάκτυλά σου η δίπλα στο μαξιλάρι σου σε βοήθα να ξεκινήσεις την καινούρ­για ημέρα με προσευχή. Όμως το να τε­λειώνει κανείς την προηγούμενη ημέρα με ήσυχη προσευχή είναι ένας ακόμη κα­λύτερος τρόπος προετοιμασίας για ένα προσευχητικό ξεκίνημα της καινούργιας ημέρας για να μην αναφέρουμε και την προετοιμασία για την Αιώνια ημέρα, σε περίπτωση που τη νύχτα εκείνη μας έρθει ο ύπνος του θανάτου. Άλλοι πάλι παίρνουν το κομποσχοίνι στο χέρι τους σε στιγμές απραξίας, όπως όταν πηγαί­νουν στην εργασία τους η ταξιδεύουν. Σε οποία στιγμή της ημέρας το θυμηθείς, πάρε στο χέρι σου ένα μικρό κομποσχοίνι. Ο συνδυασμός της κινήσεως αυτής με την προσευχή που κάνεις άλλες ώρες θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς και να προσευχηθείς μερικές φορές στην διάρ­κεια της ημέρας, όπου κι αν είσαι και ό,τι κι αν κάνεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση της εντολής του αδιαλείπτως προσεύχεσθε.
Ο άγιος Επίσκοπος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ αναφέρει ότι και οι μακρές ακολουθίες της Εκκλησίας είναι μία καλή ευκαιρία να προσεύχεσαι με το κομποσχοίνι. Συχνά είναι δύσκολη η συγκέντρωση στα λόγια που διαβάζο­νται η ψάλλονται στον Ιερό Ναό και πιο εύκολα κανείς συγκεντρώνεται ήσυχα στις δικές του προσευχές, είτε αυτές είναι αυτοσχέδιες, σχετικές με κά­ποια ειδική ανάγκη, είτε προσευχές και ύμνοι που γνωρίζει απ' έξω, είτε σύντομες προσευχές ειδικά η ευχή του Ιησού επαναλαμβανόμενες με την βοήθεια του κομποσχοινιού. Στην πράξη με τον τρόπο αυτό μπορεί κάνεις να συγκεντρώνεται καλύτερα στην ίδια την Ιερά Ακολουθία, όπως λέγει και ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Φυσικά, όταν προσευχόμαστε στις Ιερές Ακολουθίες, η προσευχή μας ενώνεται με την προσευχή όλης της Εκκλησίας.
Ο νους μας είναι διαρκώς απασχολημένος με διάφορες σκέψεις. Δεν προλα­βαίνουμε να αρχίσουμε την προσευχή και αμέσως συλλαμβάνουμε τον νου μας να σκέφτεται κάτι άλλο. Και σ' αυτήν την περίπτωση η παρουσία του κομποσχοινιού στα δάκτυλά μας μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε τον νου μας και να επιστρέψουμε στην εργασία της προσευχής πιο γρήγορα. Επίσης, όταν συναντούμε μία χάνδρα σημάδι ή τον Σταυρό του κομποσχοινιού, καθώς μετακινούμε τους κόμπους του με τα δά­κτυλα μας, καταλαβαίνουμε αν ο νους μας δεν πρόσεχε στις προσευχές που σκοπεύαμε να κάνουμε. Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε εκ νέου τις προσευχές μας, χωρίς να εμπλακούμε σε σκέψεις σχετικά με το πόσο εύκολα αποσπώμεθα από την προσευχή μας στον Θεό.
Εδώ κάναμε μία αναφορά στην μεγά­λη επιστήμη της προσευχής, αυτήν που οι Άγιοι Πατέρες ονόμασαν τέχνη τεχνών. Υπάρχει εκτεταμένη και πλούσια γραμ­ματεία από τους μεγάλους ανθρώπους της προσευχής όλων των εποχών, που μπορεί να μας βοηθήσει και να μας καθο­δηγήσει στην εκμάθηση, με την βοήθεια του Θεού, αυτής της πιο μεγάλης και της πιο ωφέλιμης απ' όλες τις επιστήμες. Η τακτική ανάγνωση της Άγιας Γραφής, των Βίων των Αγίων και άλλων ευσεβών και πνευματικών κειμένων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Βιβλία όπως ή «Φιλοκαλία» περιέχουν σπουδαίες και εμπνευσμέ­νες συμβουλές και οδηγίες, για να μάθει κανείς να προσεύχεται ως Χριστιανός, γιατί η προσευχή είναι ένα ουσιώδες στοιχείο του να είναι κανείς Χριστιανός. Πάνω απ' όλα όμως χρειάζεται η χάρις του Θεού εν τη Εκκλησία, ιδιαίτερα μέσω της Ιεράς Εξομολογήσεως και της Μετάλήψεως των Αχράντων Μυστηρίων.
Αυτές είναι μερικές εισαγωγικές μόνο σκέψεις για το πως να χρησιμοποιούμε επωφελώς το κομποσχοίνι. Όμως το πιο σημαντικό είναι να αρχίσει κάνεις να προσεύχεται. Το κομποσχοίνι δεν προσεύ­χεται από μόνο του, αν και μερικά είναι τόσο ωραία, που μπορεί να δώσουν αυτή την εντύπωση. Είναι βέβαια ένα σημαντι­κό παραδοσιακό βοήθημα για την προσευχή μας και ειδικά για έναν καθημερινό κανόνα προσευχής. Το βασικό όμως είναι να συγκεντρωνόμαστε στα λόγια της προσευχής και να προσφέρουμε προσευ­χές από την καρδιά μας στον Ιησού Χρι­στό, τον Κύριο και Θεό μας. Άν αυτό το μικρό κομποσχοίνι σε βοήθα να πεις μία προσευχή η σου θυμίζει να προσεύχεσαι ή σε βοήθα με κάποιο τρό­πο να γίνεις πιο προσευχητικός, τότε έχει εκπληρώσει τον σκοπό του. Σε έχει δέσει πιο κοντά και πιο στενά με τον Χριστό, τον Θεό μας, και σε έχει φέρει πιο κοντά στην Βασιλεία του Θεού, διότι η Βασι­λεία του Θεού εντός υμών εστίν7.
 
Πηγή: ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ, Σκέψεις ενός Αγιορείτου Μοναχού, «Αγιορείτικη Μαρτυρία» της Ι. Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, τ. 12-13, 

Η εγκληματικότητα πνίγει την Ελλάδα!..

ΞΕΦΡΑΓΟ αμπέλι πια η Ελλάδα!.. Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα!..
Η εγκληματικότητα πνίγει αυτόν τον άλλοτε ήσυχο τόπο…
Τα τρία τέταρτα του ενημερωτικού δελτίου μιας εφημερίδας είναι καθημερινά γεμάτα με ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές και προπαντός εγκλήματα. Η ζωή του ανθρώπου σήμερα είναι πια πολύ φτηνή!..
***
ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ τις σελίδες μιας εφημερίδας. Θα τρελαθείτε διαβάζοντας το ατελείωτο αστυνομικό δελτίο…
…Οπου συλλαμβάνονται ακόμα και δεκάχρονα μειράκια να διαπράττουν ληστείες ή διαρρήξεις…
ΑΦΟΡΜΗ για το σημερινό μου άρθρο πήρα από το έγκλημα των εγκλημάτων με το 11χρονο κοριτσάκι, που ανθρωπόμορφο κτήνος, αφού το βίασε, το κακοποίησε, το έριξε έπειτα ζωντανό σε πηγάδι δέκα μέτρων, δολοφονώντας το!!!
***
Ε, λοιπόν, αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα ένα αθώο αγγελούδι, μέρες τώρα με ρίχνει σε κατάθλιψη και δεν με αφήνει να κλείσω μάτι!..
ΘΥΜΑΣΤΕ, αλήθεια, σ' αυτή την ειδυλλιακή μέχρι πριν από μια – δυο δεκαετίες χώρα να συνέβαινε έστω και το ένα δέκατο απ’ όσα αποτρόπαια συμβαίνουν σήμερα;
***
ΛΗΣΤΕΙΕΣ καθημερινά σε τράπεζες… Σπείρες διαρρηκτών αλωνίζουν στα απροστάτευτα σπίτια!.. Τσαντάκηδες κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στους δρόμους… Και το νέο φρούτο με τους νοσηρούς εκείνους παιδεραστές, φαινόμενο που πήρε τεράστιες διαστάσεις!..
ΚΑΙ το πιο τραγικό: Οι ληστές ή οι διαρρήκτες δεν κλέβουν απλώς…
Δολοφονούν χωρίς αίτια, μη υπολογίζοντας τη ζωή αθώων ανθρώπων!..
***
ΜΑΚΡΙΑ από μένα κάθε σκέψη ρατσισμού. Αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι στις δέκα εγκληματικές πράξεις οι 7 ή οι 8 δράστες είναι αλλοδαποί!..
Κυρίως Αλβανοί!..
Συμπέρασμα: Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εγκληματικότητας στην Ελλάδα, οφείλεται και στην εισροή μεταναστών…
Και για να είμαστε δίκαιοι: Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στην Ελλάδα και νοικοκύρηδες είναι και εργατικοί και έντιμοι…
Τη μικρή μειοψηφία των εγκληματιών, όμως, την αποτελούν άτομα που από τις φυλακές γειτονικών μας κρατών ήλθαν να ξεσπάσουν την εγκληματικότητά τους στην Ελλάδα!..
***
ΑΣ αφήσουν, λοιπόν, οι Αρχές τους κομπλεξισμούς τους περί ρατσισμού και ας λάβουν τα μέτρα που πρέπει…
Η κατάσταση έφθασε πια στο απροχώρητο!..

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Κουρά μοναχών στη Σκήτη Αγίου Ανδρέα (Σεράι) από τον Γέροντα Εφραίμ


Σεράι
Σεράι
Αν κάποιος μπορέσει και παρευρεθεί σε όλα τα μυστήρια της Ορθοδοξίας μας, θα μπορέσει καλύτερα να καταλάβει την μοναδικότητα και την πνευματικότητα που εμπεριέχεται στην πίστη μας. Όπως μου έλεγε ένα Γάλλος ιερομόναχος, πρώην Καθολικός : «Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο τυχεροί είστε που είστε γεννημένοι μέσα στην Ορθοδοξία».
Έτσι λοιπόν, στις 3/10 μας ευλόγησε ο Κύριος να παρευρεθούμε στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), όπου τελέσθηκε μια διπλή κουρά μεγαλόσχημων μοναχών και μια ρασοφορία.
Ο μοναχός, όπως και κάθε πλάσµα, του Θεού γεννιέται και πεθαίνει. Όµως η γέννηση του μοναχού δεν ταυτίζεται µε τη βιολογική γέννηση, αλλά µε µια νέα ταυτότητα που αποκτά κατόπιν μακροχρόνιας και έντονης µύησης και δοκιμασίας. Τα θέσµια του Ορθόδοξου µοναχισµού και κατεξοχήν του Αγίου Όρους, προϋποθέτουν µια τέτοια πορεία.
koura10
Ο υποψήφιος αρχικά εντάσσεται δοκιμαστικά σε µια αδελφότητα. Εκεί, υπό την καθοδήγηση του Γέροντα – Ηγουµένου, ακολουθεί ένα πρόγραµµα προσευχής και διακονίας και συνυφασμένης κατήχησης, που τηρείται για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Ως δόκιµος, συνήθως ο υποψήφιος δε φέρει παρά µόνο “σκουφάκι”, κατόπιν ευχής που του διαβάζεται.
Ύστερα από απόφαση του ηγουµενοσυµβουλίου ορίζεται η στιγµή της κουράς του υποψήφιου μοναχού. Την ιεροτελεστία θα τελέσει κάποιος ιερομόναχος , (Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ) ενώ ο ηγούμενος (Δικαίος της Σκήτης, Γέροντας Εφραίμ ) θα παραστέκεται στον προσερχόμενο μοναχό ως ανάδοχός του. Ο υποψήφιος, φορώντας συνήθως λευκές κάλτσες και λευκή φανέλα, µετά την είσοδο του ευαγγελίου στη Θεία Λειτουργία, οδηγούμενος υπό του ηγουμένου, φέρεται από τη θύρα του ναού κάτω από τον πολυέλαιο. Εκεί, αφού βάλει µμετάνοια προς τα τέσσερα σηµεία του ορίζοντα, προχωρεί και βάζει τρεις μετάνοιες στις εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου και του αγίου που τιµάται το Καθολικό. Έπειτα βάζει μετάνοια, παίρνει την ευχή του Ηγουμένου και στέκεται στα αριστερά του µε σταυρωμένα τα χέρια.
koura11
Μετά την ψαλμωδία των διατεταγμένων απολυτίκιων, ο ιερέας κατηχεί τον μέλλοντα μοναχό διαβάζοντας την ευχή “Άνοιξον τα της καρδίας σου ώτα, Αδελφέ,…”. Ακολουθούν ερωταποκρίσεις ανάµεσα στον ιερέα και τον υποψήφιο που βεβαιώνουν την εκούσια προσέλευσή του στη µοναχική πολιτεία.
«Ερώτησις: Τι προσήλθες, Αδελφέ, προσπίπτων τω αγίω Θυσιαστηρίω, και τη αγία Συνοδία ταύτη;
Απόκρισις: Ποθών τον βίον της ασκήσεως, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Ποθείς αξιωθήναι του Αγγελικού Σχήματος, και καταταγήναι εν τω χορώ των Μοναζόντων;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Ο ιερεύς: Όντως καλόν έργον και μακάριον εξελέξω, αλλʼ εάν και τελειώσης· τα γαρ καλά έργα κόπω κτώνται και πόνω κατορθούνται.
Ερώτησις: Εκουσία σου τη γνώμη προσέρχη τω Κυρίω;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Μη εκ τινος ανάγκης η βίας;
Απόκρισις: Ουχί, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Παραμενείς τω Μοναστηρίω και τη ασκήσει, έως εσχάτης σου αναπνοής;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Φυλάττεις σεαυτόν εν παρθενία, και σωφροσύνη και ευλαβεία;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Σώζεις μέχρι θανάτου την υπακοήν τω Προεστώτι, και πάση τη εν Χριστώ Αδελφότητι;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Ερώτησις: Υπομένεις πάσαν θλίψιν και στενοχωρίαν του μονήρους βίου, δια την βασιλείαν των ουρανών;
Απόκρισις: Ναι, του Θεού συνεργούντος, τίμιε Πάτερ.
Αµέσως µετά τις ερωταποκρίσεις συνεχίζεται η κατήχηση υπό του ιερέως. Νέα στιχοµυθία έπεται. Μετά και το πέρας αυτής της στιχοµυθίας, ο ιερέας απευθύνει ευχή ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για τον κειρόµενο µοναχό.
Ακολουθεί η εκφώνηση του ονόµατος του µοναχού. Ο ιερέας τότε τρεις φορές θα δώσει στον κειρόµενο µοναχό το ψαλίδι της κουράς του και ο µοναχός άλλες τρεις αντίστοιχα θα αντιδώσει το ψαλίδι διαµέσου του Ηγουµένου στον ιερέα.
« Και μετά το συντάξασθαι, επιθείς ο Ιερεύς το ψαλίδιον επί του Ιερού Ευαγγελίου, λέγει προς αυτόν·
Λάβε το ψαλίδιον, και επίδος μοι αυτό.»
Ο ιερέας κείρει την κόµη του γονυκλινή υποψήφιου στο όνοµα της Αγίας Τριάδος, ενώ οι χοροί ψάλλουν τρεις φορές το “Κύριε Ελέησον”. Ο τυπικάρης (μοναχός υπεύθυνος για την τήρηση του τυπικού) στη συνέχεια φέρνει τα μοναχικά ενδύµατα από το Ιερό Βήµα και τα επιδίδει στον ιερέα. Αυτός, αφού τα ευλογήσει τα παραδίδει στον Ηγούμενο, ο οποίος και ντύνει το νέο μοναχό.
koura1
Έτσι µε τη σειρά του φορά το λέντιον ή ζωστικό, (το οποίο είναι μαύρου χρώματος, που συμβολίζει το χιτώνα της ευφροσύνης και της αγαλλιάσεως αντί της γυμνώσεως και της καταισχύνης, την οποία φορέσαμε με την παρακοή μας και αντί της φθοράς και του θανάτου που μας προξένησε αυτή η παρακοή και την οποία φθορά αναιρεί το μοναχικό σχήμα με την υπακοή και τον ενάρετο βίο. Ο χιτώνας αυτός ονομάζεται χιτώνας δικαιοσύνης γιατί η λέξη δικαιοσύνη σημαίνει κάθε αρετή και ο μοναχός φορώντας το οφείλει να γίνει πρόθυμος για κάθε αρετή. Μάλιστα το μαύρο χρώμα του σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πάντοτε οχυρωμένος πίσω από το πένθος για την αμαρτία και την ξενιτιά για τον κόσμο.),
koura2
το αγγελικό σχήµα (Το μεγάλο σχήµα που μοιάζει µε πετραχήλι είναι μαύρο κεντημένο µε κόκκινο ή άσπρες και χρωματιστές κλωστές. Πάνω του αναπαρασταίνονται ο σταυρός του Κυρίου µε τη λόγχη και τον σπόγγο εκατέρωθεν και από κάτω µια νεκροκεφαλή. Αριστερά και δεξιά έχει σε συντομογραφίες τις επιγραφές:
ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΒΡΙΗΛ
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΑ
Τούτο το Σχήµα δαίµονες φρίτουσσι
Θεού θέα Θείον Θαύµα
Χριστός Χριστιανοίς χαράν χαρίζει
Φως Χριστού φαίνει πάσι
Τόπος Κρανίου Παράδεισος γέγονε Αδάµ),
τον ανάλαβο ή πολυσταύρι (ο οποίος φοριέται από τους ώμους μπροστά και πίσω σταυροειδώς και σχηματίζει το σημείο του σταυρού, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Εικονίζει το σημείο του σταυρού και σημαίνει ότι ο μοναχός αναλαμβάνει το σταυρό του επί των ώμων του και ακολουθεί το Δεσπότη Χριστό. Καθώς το πολυσταύρι περιέχει πολλούς σταυρούς και περιβάλλει μπροστά και πίσω το σώμα του μοναχού και της μοναχής το περιφράσσει και το οχυρώνει απ’ τις προσβολές του διαβόλου και από κάθε κακή επιθυμία), τη ζώνη («εις νέκρωσιν σώματος και ανακαίνισιν πνεύματος».
Η ζώνη αποτελεί σημείον σωφροσύνης, καθαρότητας και νεκρώσεως των κινήσεων της σάρκας κι επίσης σημείον ισχύος εναντίον των παθών και παράλληλα στήριξη στις πράξεις των εντολών), το παλλίον ή ράσο (ενδύεται ως στολή αφθαρσίας και σεμνότητος για την ευλαβή του ζωή αιώνια σε εκείνον ο οποίος θα το λάβει και αποτελεί τη θεία περιβολή που του χαρίζει το Άγιο Πνεύμα),
koura3
τα υποδήµατα (που όπως λένε τα λόγια της μοναχικής κουράς, με τα οποία ετοιμάζεται να εφαρμόσει και να διαδώση το ευαγγέλιο της ειρήνης. Επίσης, τα σανδάλια αυτά τον προφυλάσσουν για να μην προσκρούσουν τα πόδια του και να μην δαγκωθεί από το νοητό όφι, αλλά να επιβαίνει πάνω σ’ αυτούς και να καταπατεί λέοντα και δράκοντα δηλαδή τα κρυφά και φθονερά θηρία της κακίας. Με τα σανδάλια αυτά θα τρέχει κατευθείαν την οδό του Ευαγγελίου μέχρις ότου φτάσει στους Ουρανούς, εκεί που είναι το πολίτευμα των μοναχών, κατά τον Απόστολο Παύλο), το καλυµµαύχι ( ως σημείο της σκέπης του Θεού), το κουκούλι (της ακακίας ως περικεφαλαία ελπίδος για τη σωτηρία μέσω της εκ Θεού επισκιάσεως της χάριτος, αλλά και για την ύψωση του νου του μέσω της ταπεινοφροσύνης και της ακακίας όπως ακριβώς είναι τα άδολα νήπια, αλλά και για τη Θεού φύλαξη και περίθαλψη της κεφαλής με όλα τα αισθητήρια.
koura4
Το κουκούλιο κρέμεται μπροστά και πίσω, εκεί όπου βρίσκεται το λογιστικό και η καρδιά) και τέλος τον µανδύα (ο οποίος θεωρείται το τελειώτατον ένδυμα και το περιεκτικό όλων, σημαίνει δε τη φυλακτική και σκεπαστική δύναμη του Θεού, ταυτόχρονα το συνεσταλμένο ευλαβές και ταπεινό της Μοναχικής ζωής, ενώ το ότι δεν έχει μανίκια σημαίνει ότι καθ’ όλη τη ζωή του όλα τα μέλη του είναι νεκρά για κάθε κοσμική εργασία και αμαρτία.
koura5
Αφήνει μόνο ελεύθερο το κεφάλι το οποίο βλέπει προς το Θεό και φρονεί τα θεία και ανατρέχει μόνο προς το Θεό). Συνεχίζεται η Θεία Λειτουργία ψαλλοµένου του “Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε..”. Θα ακολουθήσουν τα αναγνώσµατα και ο ιερέας θα δώσει στο νέο µοναχό σταυρό, κοµποσχοίνι και λαµπάδα αναµµένη. Ο νέος µοναχός θα µεταλάβει πρώτος χωρίς να βγάλει το κουκούλι του. Αφού µοιραστεί το αντίδωρο, οι άλλοι µοναχοί µε τη σειρά πηγαίνουν στο νέο αδελφό που στέκεται σε στασίδι, ασπάζονται το σταυρό που κρατά και του εύχονται “καλό παράδεισο” ή άλλες αρµόζουσες ευχές.
koura6
Φως μοναχοίς άγγελοι. Φως δε πάντων ανθρώπων μοναδική Πολιτεία, είναι η ζωή κατά μίμηση των Αγγέλων, αυτή στήριξε και στηρίζει την Οικουμένη και ο άνθρωπος, ο χριστιανός που ενδύεται το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα είναι άξιος πολλών επαίνων και μακαρισμών.
Όταν κάποιος, λοιπόν, προσέρχεται για να αφιερώσει τη ζωή του εξ όλης της ψυχής και της διανοίας του στο Νυμφίο Χριστό τότε χαίρεται και αγάλλεται ο ουρανός και πανηγυρίζει ο κόσμος των Αγγέλων γιατί ένας ακόμα άνθρωπος τάχθηκε να μιμηθεί τη ζωή τους. Ο μοναχός και η μοναχή κινούνται μέσα στην ιερή προσμονή του Ουράνιου Νυμφίου τους. Ζουν και κινούνται σε μια πνευματική όαση με το νοσταλγικό λόγο «ελθέτω χάρις και παρελθέτω ο κόσμος ούτος». Και μαζί με τον κόσμο παρέρχεται το όνομα το παλαιό και λαμβάνει νέο όνομα, διότι αφού εγκαταλείπει τον παλαιό άνθρωπο και ενδύεται το νέο άνθρωπο.
Στο σύνολό τους, όλα τα ρούχα του μοναχού εικονίζουν τη νέκρωση του Χριστού μας. Ως τάφος εικονίζεται ο μανδύας και ως εντάφια τα υπόλοιπα ρούχα. Ο ανάλαβος και το Μεγάλο Σχήμα δηλώνουν ότι είναι εσταυρωμένος ο μοναχός για τον κόσμο, όπως άλλωστε το υποσχέθηκε. Το κουκούλιο του εικονίζει το σουδάριο κι έτσι όλος ο μοναχός μιμείται με το σχήμα του τον σταυρωθέντα Δεσπότη του, ο oποίος πέθανε και τυλίχτηκε στα σπάργανα και στο σουδάριο.
Σε όλη του τη ζωή πλέον, ό,τι φορά, θα του υπενθυμίζει ότι συνεσταυρώθηκε με το Χριστό και συνεκρώθηκε μαζί Του και οφείλει να αγωνιστεί για να συναναστηθεί και να συνανυψωθεί και να αναφανεί συγκληρονόμος της πατρικής Βασιλείας και των αγαθών των ετοιμασμένων προ καταβολής κόσμου…
Βλέποντας και ακούοντας τα λόγια της ακολουθίας, δεν μπορεί παρά να σκέφτεται κάποιος το πόσο ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι μέσα στην Ορθόδοξη πίστη. Δεν μας πιέζει κανείς να ακολουθήσουμε τον λόγο Του. Με την δική μας θέληση ερχόμαστε κοντά Του. Από τη στιγμή όμως που θα το κάνουμε, παύει να υπάρχει το θέλημα μας και υπάρχει μόνο το θέλημα Του. Και το μόνο που θέλει από εμάς είναι ένα: Να γίνουμε ένα με το Θεό.
«Ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι· όπερ εστι, παρεσκευασμένον αεί μέχρι θανάτου προς πάσαν εκπλήρωσιν των αυτού εντολών· και πεινάσαι έχεις, και διψήσαι, και γυμνητεύσαι, υβρισθήναι τε και χλευασθήναι, ονειδισθήναι, και διωχθήναι, και πολλοίς άλλοις περιαχθήναι λυπηροίς, οις η κατά Θεόν ζωή χαρακτηρίζεται· και όταν ταύτα πάντα πάθης, Χαίρε, φησίν, ότι ο μισθός σου πολύς εν τοις ουρανοίς· εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών, ω η δόξα εις τους αιώνας. Αμήν»

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Φτιάξτε το μόνοι σας...Ψωμί

Φτιάξτε το μόνοι σας...




Ψωμί από τα ίδια τους τα… χέρια είναι διατεθειμένοι να παρασκευάσουν οι Έλληνες σε περίπτωση που ακριβύνει τους επόμενους μήνες η τιμή του ψωμιού έως και 30%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην μικρή στατιστική μας απόπειρα, δηλώνουν πως θα αντιδράσουν με αποχή από την αγορά του ψωμιού, στο ενδεχόμενο να ανατιμηθεί κι απαντούν ότι θα το έφτιαχναν μόνοι τους.
«Δεν είμαι διατεθειμένη να πληρώνω υπερτιμημένο το ψωμί στον φούρνο, οπότε θα βάλω την ποδίτσα μου… Αν και προτιμώ να φάω φρυγανιά» εξηγεί η κ. Μαίρη Κυρίτση.
Στο ίδιο κλίμα απαντά και ο κ. Χρήστος Φαρμάκης, «με 30% καπέλο στη τιμή δεν θα ψώνιζα. Εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να το φτιάξω γιατί είμαι ανίδεος, αλλά θα έβρισκα κάποιο τρόπο».
Μια προέκταση στην επιλογή του αναλύει ο κ. Κορκοντίνος ισχυριζόμενος, «εγώ θα έφτιαχνα μόνος μου ψωμί, με την ευκαιρία μιας ανατίμησης, καλό θα ήταν να βλέπαμε διαφορετικά τα πράγματα και το όφελος που θα είχαμε για την υγεία μας».
Αν και προβληματισμένη για τις συνέπειες της αντενέργειάς της, η κ. Χαρίκλεια Χαλδαίου υποστηρίζει «ίσως και μόνο από πείσμα θα το έκανα, δεν ξέρω αν θα είχε αποτελέσματα…».
Μια άλλη πτυχή στην επιλογή του σπιτικού ψωμιού δίνει η κ. Ειρήνη Βογιατζή, απαντώντας «ναι, γιατί ήδη φτιάχνει ο πατέρας μου. Κυρίως γιατί του αρέσει το σπιτικό φαγητό».
Λύση μέσω τρίτων βρίσκει ο κ. Παύλος Μπικουβάρης, αστειευόμενος «μάλλον θα βάλω τη θεία μου να φτιάχνει γιατί μαγειρεύει ωραία».
«Όχι» στην κατ’ οίκον παρασκευή λέει μια άλλη μερίδα των ερωτηθέντων. Αρνητική στην ιδέα να βρεθεί στην κουζίνα, η κ. Μαρία Νικολοπούλου υποστηρίζει «δεν θα φτιάξω ψωμί στο σπίτι, προτιμώ να μην φάω καθόλου».
Τον μπελά… της μαγειρικής επιθυμεί να αποφύγει κι ο κ. Μάνος Μπογδάνος που διευκρινίζει «θα εξακολουθήσω να παίρνω έτοιμο το ψωμί, εργένης είμαι δεν μπορώ να βάζω μπελάδες στο κεφάλι μου με άλλα μαγειρέματα».
Την άλλη πλευρά προσπαθεί να κατανοήσει ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να παρασκευάσω ψωμί, πόσο θα φάω; Δυο φέτες;…».
Μικρό το κακό μέσα στο κλίμα της γενικότερης στέρησης θεωρεί το γεγονός της ανατίμησης του ψωμιού, ο κ. Νίκος. «Δεν θα φτιάξω, η αύξηση της τιμής του ψωμιού δεν είναι τίποτα μπροστά στα άλλα που μας ακρίβυναν και μας έκοψαν τις συντάξεις… δεν έχουμε σταματήσει ακόμα να τρώμε το ψωμί αλλά κάνουμε οικονομία».


Οφελος έως και 40% στον οικογενειακό μας προϋπολογισμό μπορούμε να πετύχουμε όταν παρασκευάσουμε στο σπίτι μας το πλέον αναπόσπαστο διατροφικό μας αγαθό, που δεν είναι άλλο από το ψωμί.
Σε ένα καθημερινό ελληνικό τραπέζι το ψωμί δεν απουσιάζει. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το πληρώνουμε ολοένα και πιο ακριβό ενώ, μετά τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά των σιτηρών, δεν αποκλείεται να το αγοράζουμε με «καπέλο» που θα φτάνει και το 30%.
Σε μια περίοδο που τα αγαθά πρώτης ανάγκης αυξάνουν με μαθηματική ακρίβεια και το εισόδημα μιας οικογένειας μειώνεται ριζικά, υπάρχουν λύσεις και απαντήσεις που αν μη τι άλλο μας προσφέρουν και υγεία και οικονομία στην τσέπη του προσωπικού μας προϋπολογισμού. Αρκεί να ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία, να αποκτήσουμε επιτέλους καταναλωτική συνείδηση, να κάνουμε έρευνα προτού προβούμε στην αγορά οποιουδήποτε προϊόντος και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολλά τα πράγματα που μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη.
Αν λοιπόν δεν θέλουμε να πούμε «το ψωμί ψωμάκι…» πληρώνοντάς το με τεράστιο «καπέλο» 40%, καλό θα ήταν να αρχίσουμε να φτιάχνουμε το ψωμί στο σπίτι δημιουργώντας τις δικές μας «συνθέσεις» έξυπνα, οικονομικά και κυρίως υγιεινά.
Όπως προέκυψε από την έρευνα του «Α.Τ.» με τα ίδια χρήματα τα οποία διαθέτει ο καταναλωτής για να αγοράσει από τον φούρνο της γειτονιάς του 1 κιλό ψωμί, δυο δηλαδή φραντζόλες, μπορεί μόνος του στο σπίτι να φτιάξει 4 φρατζόλες ψωμί.
Επισκεφθήκαμε πολλά διαφορετικά αρτοποιεία, προκειμένου να μάθουμε από πρώτο χέρι τη συνταγή την οποία χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, την δοσολογία αλλά και το κόστος παρασκευής. Και η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε αρκετά, αφού όπως αποδείχτηκε οι… ειδικοί δεν ήταν καθόλου πρόθυμοι να μας πουν τα «μυστικά» τους. Οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των σιτηρών, οι συζητήσεις για πιθανή αύξηση των τιμών, αλλά και η στάση του κόσμου στο άκουσμα των ενδεχόμενων αυξήσεων, έχουν κάνει τους αρτοποιούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς.
Με λίγη παραπάνω προσπάθεια όμως, καταφέραμε τελικά να συγκεντρώσουμε κάποιες από τις πληροφορίες που θέλαμε. Και το συμπέρασμα; Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, ο Έλληνας οικογενειάρχης βγαίνει κατά πολύ ωφελημένος φτιάχνοντας μόνος του το ψωμί. Και όχι μόνο κερδισμένος στην τσέπη του.. αλλά και στη υγεία του. Γιατί το σπιτικό ψωμί παρασκευασμένο από αγνά υλικά που έχουμε επιλέξει, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του εμπορίου. Η γεύση και η μυρωδιά του σίγουρα θα σας ανταμείψουν. Μπορεί λοιπόν να σπαταλήσετε λίγο περισσότερο χρόνο στην κουζίνα σας, όμως αξίζει τον κόπο αν αναλογιστείτε ότι πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχετε, θα σερβίρετε στα παιδιά σας ζεστό, σπιτικό ψωμί.



Πώς θα φτιάξετε παραδοσιακό χωριάτικο ψωμί στο σπίτι σας…

Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι
* 1 κουταλάκι μαγιά (περίπου 50γρ)
* 1 κουταλάκι αλάτι
* 1 κουταλάκι ζάχαρη
* μισό λίτρο περίπου νερό

Εκτέλεση:
Με λίγο χλιαρό νερό βρύσης διαλύουμε τη μαγιά κ ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι κ τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μία λακκούβα κ ρίχνουμε την μαγιά, σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε διαρκώς. Προσοχή με το νερό γιατί από αλεύρι σε αλεύρι αλλάζει η αναλογία. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα (μην βγει νερουλή η ζύμη).
Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ, σιγά σιγά όμως με το ζύμωμα θα γίνεται λεία και ελαστική! Αλεύρι προσθέτουμε ΜΟΝΟ αν χρειαστεί.
Ζυμώνουμε περίπου 15 λεπτά.
Φτιάχνουμε 3-4 φραντζολάκια, τα τοποθετούμε στο ταψί (πρέπει να ’χουν περιθώριο γιατί θα φουσκώσουν αρκετά). Χαράζουμε την επιφάνεια με 2-3 μαχαιριές, αλείφουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και αφήνουμε σκεπασμένο το ταψί να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν τα φραντζολάκια! (περίπου 40-50 λεπτά).
Μόλις περάσει η ώρα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου ένα τέταρτο της ώρας!
Απολαύστε το!!!

Το χαμόγελο του Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού.

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ
keidia-5.jpg
Λίγες ώρες μετά τον ενταφιασμό του Γέροντος Ιωσήφ δημοσιεύσατε στην ιστοσελίδα σας ένα άρθρο με τον τίτλο «Η κηδεία του μακαρίου Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού - Χαμόγελο από την αιωνιότητα» περιγράφοντας με λίγα λόγια το γεγονός βοηθούμενος και από λίγες φωτογραφίες. Η φωτογραφία του κεκοιμημένου, χαμογελαστός όχι μόνο με τα χείλη αλλά με όλη την έκφραση του προσώπου του, έκανε μεγάλη εντύπωση στον κόσμο και το βλέπουμε από τα άρθρα και σχόλια σε πολλές ιστοσελίδες. Και όντως συναντά κανείς νεκρούς με φωτεινό πρόσωπο, με ειρηνική έκφραση, με βαθειά ανάπαυση, αλλά πού το χαμόγελο; Αφ' ενός όλοι οι πνευματικοί Πατέρες  λένε ότι η ώρα του θανάτου είναι φοβερή για τον άνθρωπο, αφ' ετέρου διαβάζουμε στα Γεροντικά ότι και οι πιο προχωρημένοι στην πνευματική ζωή, από ταπείνωση, δεν ξεθάρρευαν πριν περάσουν στην άλλη ζωή όπου δεν υπάρχει πια κίνδυνος. Επί πλέον ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν καρδιοπαθής και πολύ ταλαιπωρημένος από την αρρώστια. Πώς λοιπόν κοιμήθηκε χαμογελώντας;
Η απάντηση είναι: ΟΧΙ, δεν κοιμήθηκε χαμογελώντας, αλλά ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ.
Μετά συζήτηση με μερικούς πατέρες της Μονής, σας μεταφέρουμε την διήγηση του γεγονότος.
Οι δύο μοναχοί που ήταν μαζί του μέχρι την τελευταία στιγμή έτρεξαν να ειδοποιήσουν τον Γέροντα Εφραίμ και τους υπόλοιπους πατέρες και δεν πρόσεξαν τον κεκοιμημένο, ο οποίος έμεινε μάλιστα με το στόμα μισάνοιχτο.
1.jpg2.jpg3.jpg
Ήρθαν λοιπόν να τον ετοιμάσουν σύμφωνα με το μοναχικό τυπικό. Ο Γέροντας Εφραίμ έδωσε εντολή να του αφήσουν το πρόσωπο ακάλυπτο. Οι πατέρες προσπάθησαν να του κλείσουν το στόμα, αλλά ήταν αργά, το στόμα παρέμενε ανοιχτό. Έδεσαν μάλιστα μία γάζα γύρο να του κρατήσει το στόμα κλειστό, αλλά μετά που το έβγαλαν το στόμα άνοιξε πάλι. Είχαν περάσει περίπου 45 λεπτά από την κοίμησή του.
- Γέροντα, θα φαίνεται άσχημο έτσι με το στόμα, τί να κάνουμε;
- Όπως είναι, μην του καλύψετε το πρόσωπο!
7.jpg

Τον έραψαν στον μοναχικό μανδύα όπως συνήθως. Όλη η διαδικασία να τοποθετηθεί στον μανδύα και να ραφεί διάρκεσε άλλα περίπου 45 λεπτά. Στην συνέχεια έκοψαν το ύφασμα γύρω από το πρόσωπό του, κατά την εντολή, και βρήκαν τον Γέροντα όπως τον βλέπουν πλέον όλοι, χαμογελαστός. Τους άκουσε και τους έκανε και αυτό το μικρό χατήρι, για να μην τους λυπήσει; Ή ήθελε να μας δώσει μια ιδέα για αυτό που είδε και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μετά την αναχώρησή του από την παρούσα ζωή;

Το χαμόγελο του Γέροντος Ιωσήφ είναι το πρώτο υπερφυσικό γεγονός μετά την κοίμησή του και έγινε μεγάλη παρηγοριά για όλους.
keidia-5.jpgdsc_09881.jpg

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Εκλογές ή Δημοκρατία της… «παρέας»;





ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι τον έχουν έτοιμο το νέο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο…
…Που σύντομα θα μας τον ξεφουρνίσουν αιφνιδιαστικά!..
ΕΙΝΑΙ ένας νόμος στα μέτρα των Αρχηγών και της παρεούλας τους, που τον αποκαλούν «γερμανικό μοντέλο» - για να του προσδώσουν, προφανώς, ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά…
…Και επειδή βολεύει τους Αρχηγούς, δεν υπάρχει σχεδόν αντίδραση από την αντιπολίτευση…
***
ΤΑ κύρια χαρακτηριστικά αυτού του νόμου, που εξοργίζουν και τον τελευταίο δημοκράτη πολίτη, είναι:
Από τους 300 βουλευτές που κατά το Σύνταγμα θα πρέπει να εκλέγει απευθείας ο λαός, οι 120 δεν θα εκλέγονται πια αλλά θα διορίζονται με λίστα από τον Αρχηγό και την παρέα του!!!
Και οι 180 θα εκλέγονται… Αλλά κι εδώ υπάρχει άλλη πολιτική κομπίνα με τις μονοεδρικές!
***
ΜΕ το σημερινό καθεστώς εκλογής, υπάρχουν κι εδώ οι αδύνατες πλευρές. Λόγου χάρη μεγάλο μέρος των υποψηφίων ορίζονταν από τις αρχηγικές παρέες, αλλά και από το παλαιοπολιτικό κατεστημένο των ξεπερασμένων κομματικών οργανώσεων…
Αλλά υπήρξε η στοιχειώδης δημοκρατικότητα στις εκλογές…
***
ΓΙΑ σκεφθείτε τώρα την αρχηγική παρεούλα και τον πρόεδρο του κόμματος να κλείνονται σε ένα γραφείο και να αποφασίζουν, χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία, ποιους θα διορίζουν βουλευτές;
Και ο ρόλος του λαού ποιος θα είναι; Μήπως ο ρόλος του χειροκροτητή και μόνο;
Τι σόι λογική είναι αυτή, αλήθεια;
***
ΑΥΤΕΣ τις αποφάσεις για «γερμανικά μοντέλα» και νέους εκλογικούς νόμους τις παίρνουν ερήμην των πολιτών…
Μόλις οι ψηφοφόροι συνειδητοποιήσουν ότι πάνε να τους θέσουν στο περιθώριο, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκωθούν…

ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙ - VIRUS

1. Microsoft Security Essentials
microsoft-security-essentials
To Microsoft Security Essential δημοσιεύθηκε από τη Microsoft στα τέλη του 2009, και είναι ένα πολύ καλό Antivirus. Αρκετά ελαφρύ και για παλιότερα συστήματα και αρκετά ικανό στον εντοπισμό των πρεισσότερων ιών και malware.
To δυνατό σημείο του MSE είναι το φιλικό περιβάλλον, με μεγάλα κουμπιά για τις πιο βασικές λειτουργίες. Ιδανικό για αρχάριους χρήστες.
Το MSE διατίθεται δωρεάν. Είναι διαθέσιμο σε μία μόνο έκδοση και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οικιακή ή επαγγελματική χρήση σύμφωνα με τους όρους χρήσης του.
2. AVG Free
avg
To AVG είναι το δημοφιλέστερο δωρεάν antivirus. Παρέχει πλήρη προστασία από ιούς και malware και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα εμπορικό πρόγραμμα antivirus. 
Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη δωρεάν και την Pro.
3. Avira Free
avira-logo
To Avira μπορεί να συγκριθεί με το Microsoft Security Essentials ως προς τη φιλικότητα προς τον χρήστη και στο ότι είναι το ίδιο ελαφρύ. 
Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, όπως και το AVG, τη δωρεάν και την professional.
4. Avast! Free
avast-5-logo
Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δωρεάν antivirus. Το Avast! εκτός από προστασία για ιούς και malware, προσφέρει προστασία ενάντια στα trojans και spyware.
To Avast! antivirus διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τη δωρεάν και την Pro.
5. Malwarebytes
malwarebytes
Οποιοδήποτε antivirus και αν χρησιμοποιείτε, θα χρειαστείτε σίγουρα και το Malwarebytes. Αυτό το πρόγραμμα δεν τρέχει σε πραγματικό χρόνο και δεν προστατεύει αυτόματα το σύστημά σας. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αν έχετε πρόβλημα με κάποιο malware, το Malwarebytes θα καταφέρει ότι δεν καταφέρνουν τα υπόλοιπα. Με ένα απλό σκανάρισμα θα βρει και θα διαγράψει όλα τα malwares. Από τα πιο χρήσιμα προγράμματα, και το συνιστούμε σε όλους, αφού θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους ακόμα και όταν το τρέχετε σε Safe Mode.
6. ComboFix
combofix
To ComboFix είναι η τελευταία σας επιλογή ε΄να δεν δουλέψει το antivirus σας και το MalwareBytes. Το πρόγραμμα αυτό, δεν είναι φιλικό με τον χρήστη, τρέχει σε γραμμή εντολών και είναι περήφανο γι'αυτό. Εάν δεν είστε σίγουροι για τη λειτουργία του καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε γιατί τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Το σίγουρο είναι, ότι όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν το Combofix είναι εκεί να δώσει τη λύση.
7. Clamwin
clamwin_logo
To Clamwin είναι η έκδοση του ClamAV (antivirus για Linux) για Windows. To Clamwin δεν παρέχει προστασία σε πραγματικό χρόνο, αλλά μόνο σαρώνει το σύτημά σας χειροκίνητα. Παρ'όλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε, είναι δωρεάν.
8. Panda Cloud AntiVirus
panda_cloud_AV_scanning_610x420
To Panda Cloud Antivirus τρέχει στο σύννεφο. Σας προστατεύει μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι στο internet αλλά δεν δεσμεύει πόρους από το σύστημά σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι bandwidth από τη σύνδεσή σας. Είναι κατάλληλο για παλιούς υπολογιστές με επαρκή σύνδεση στο internet αλλά και για netbooks όπου τα χαρακτηριστικά τους δεν επιτρέπουν την ομαλή χρήση ενός antivirus.
9. Comodo Firewall & Antivirus
comodo
To Comodo είναι γνωστό κυρίως για το δωρεάν firewall. Αν και το firewall δεν έιναι και τόσο εύχρηστο, το Comodo είναι μια πολύ καλή λύση εάν ψάχνετε ένα δωρεάν antivirus πακέτο με δωρεάν firewall.
10. Κοινή Λογική 2011
Το καλύτερο και απολύτως δωρεάν antivirus. Η καλύτερη προστασία από ιούς στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιοήσουμε τη λογική μας. Τα sites με ακατάλληλο περιεχόμενο, ναι είναι επικίνδυνα όπως και τα warez sites. Τα emails των οποίων δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα δεν τα ανοίγουμε για κανένα λόγο. Διαβάστε και προηγούμενο άρθρο μας για να δείτε πως θα προστατευτείτε από ιούς που περιέχονται σε emails. Γενικά, ότι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν είναι.
Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο δωρεάν antivirus ή έχετε κάποια εμπειρία με τα παραπάνω, μοιραστείτε τη μαζί μας στα σχόλια.

Διαβάστε περισσότερα : http://www.pcsteps.gr/miscellaneous/64-apps-and-tools/493-ta-10-kalitera-dorean-antivirus#ixzz0xMwyOAbz
Κατασκευή και σχεδιασμός Ιστοσελίδων Datasync - Advanced IT Solutions