Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Υψηλές τιμές πετρελαίου‘γονατίζουν’ την Ευρώπη & απειλούν με κατάρρευση την Ελλάδα


newsimage
Την ώρα που το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη πλησιάζει τα 105 δολάρια το βαρέλι και το brent στο Λονδίνο τα 116 και ενώ η τιμής της αμόλυβδης ξεπερνά τα 1,65 ευρώ το λίτρο κατακτώντας ιστορικό ρεκόρ και το πετρέλαιο θέρμανσης πλησιάζει το αντίστοιχο δικό του, οι πολιτικοί και η Τρόικα κοιτάζουν απαθείς τους Έλληνες να χάνουν ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της αγοραστικής τους δύναμης και την ελληνική οικονομία να απειλείται με οριστική κατάρρευση και δεν κάνουν τίποτε απολύτως γι’ αυτό λες και η Ελλάδα είναι η Σαουδική Αραβία.
Εκτός και αν υπάρχει όντως πετρέλαιο στη χώρα σε τεράστιες ποσότητες και αν η κυβέρνηση ετοιμάζει μία ανακοίνωση έκπληξη ότι θα το εξορύξει άμεσα, η Ελλάδα κινδυνεύει να δεχτεί ένα δυνατό πετρελαϊκό σοκ το οποίο την βρίσκει στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή.
Ήδη η άνοδος των πετρελαϊκών τιμών έχει προκαλέσει ανοδικά ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης στη Βρετανία και την Ολλανδία και προσεγγίζουν ρεκόρ τους στην Ιταλία και τη Γερμανία. Οι Ευρωπαίοι περιορίζουν τις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο και κόβουν από τη ψυχαγωγία, τα ταξίδια και κάθε ‘περιττή’ μετακίνηση επηρεάζοντας άμεσα την τεχνολογία.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει ανοδικά και τις τιμές τροφίμων που σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών κάνοντας τους καταναλωτές ακόμη πιο προσεκτικούς. Αν η Γερμανία επηρεαστεί αρνητικά από το πετρελαϊκό σοκ σε βαθμό που επηρεαστεί η οικονομία της έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η ανάπτυξη, τότε η Ευρώπη θα κινδυνέψει με επιστροφή σε ύφεση.
Η κρίση έχει χτυπήσει ήδη και τις ΗΠΑ με τις πιο ευπαθείς πολιτείες να είναι και οι πιο ευάλωτες. Στην Καλιφόρνια η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε τα 4 δολάρια το βαρέλι τιμή που θεωρείται το όριο πάνω από το οποίο σημάνει κόκκινος συναγερμός.
Και στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν μείνει με τα χέρια σταυρωμένα να κοιτάζουν τις τιμές πετρελαίου να απογειώνονται και να μην ασχολούνται καν με το θέμα… μέχρι που θα είναι πλέον πολύ αργά.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου