Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Πήρε το μήνυμα του Ομπάμα η Μέρκελ, λένε οι αμερικανοί. Δεν θα πτωχεύσει ευρωπαϊκή χώρα


Πήρε το μήνυμα του Ομπάμα η Μέρκελ, λένε οι αμερικανοί. Δεν θα πτωχεύσει ευρωπαϊκή χώρα
(upd) Η Μέρκελ έλαβε το μήνυμα του Ομπάμα και εξετάζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερο “φεντεραλισμό» στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες απο αμερικανικές πηγές στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες που δηλώνουν ικανοποιημένες απο την συνεργασία του υπουργού Οικονομικών κ. Γκάιντερ με τους Γερμανούς και τους άλλους ευρωπαίους κυβερνητικούς και τραπεζίτες.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν οτι η γερμανική στάση στο πρόβλημα διάσωσης των ευρωπαικών οικονομιών θα χαλαρώσει αισθητά και ενδεχομένως σύντομα – αν προλάβουν να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες – να έχουμε οριστική λύση «πακέτο» εντός του Μαρτίου. Τι σημαίνει αυτό;
Καταρχήν και βασικότερο όλων, είναι οτι αλλάζει το κλίμα και η Γερμανία αποδέχεται οτι είναι αναγκαίο να βρεθεί λύση, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούσε οτι δεν θα έβλαπτε και πολύ να αφήσει τις υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ στην τύχη τους. Και αυτό είναι η αρχή του παντός για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται τώρα συνεχείς διαβουλεύσεις στην Γερμανική Καγκελαρία για την διαμόρφωση των θέσεων που θα γίνουν τελικά αποδεκτές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι έχουν ήδη συμφωνηθεί τα εξής:
Οτι δεν θα υπάρχουν πτωχεύσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Οτι όλες οι επιμηκύνσεις αποπληρωμής χρεών, θα γίνουν.
Οτι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών έχει επίσης συμφωνηθεί – καταρχήν.
Οτι παράλληλα θα θεσμοθετηθεί η κεντρική διαχείριση των ευρωπαικών οικονομιών απο κάποιο ευρωπαϊκό όργανο (τύπου υπουργείου οικονομικών της Ευρώπης) και οτι θα  μεταφερθούν σε αυτό εξουσίες διαχείρισης των οικονομιών απο όλες τις κυβερνήσεις.
Οτι θα επιβληθεί ο ίδιος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Οτι θα δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών στα αμερικανικά πρότυπα.
Αυτό που ΔΕΝ έχει συμφωνηθεί ακόμη είναι οτι θα επιτρέπεται η επαναγορά ομολόγων απο τα κράτη μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης EFSF. Οι αμερικανοί θεωρούν οτι αυτό πρέπει απαραιτήτως να γίνει και οτι αυτή θα είναι τελικά η συνεισφορά των ιδιωτών, δηλαδή των αγορών στην προσπάθεια στήριξης. Διότι σήμερα η αγορά προσφέρει μοναδική ευκαιρία να επαναγοραστούν φθηνά τα ομόλογα χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους απο τις χώρες μέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανική Καγκελαρία εξετάζει πυρετωδώς αυτό το συγκεκριμένο θέμα πριν τις  Συνόδους Κορυφής με στόχο να βρεθεί λύση και όχι να μην βρεθεί.

Όλα αυτά αλλάζουν το κλίμα στην ευρωπαική Ένωση και καθιστούν πολύ πιθανή την εφαρμογή του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης» το οποίο έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αντίποδα του πολύ σκληρού γερμανικού «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας ». Και μόνο το όνομα του νέου Συμφώνου που εμπεριέχει τη λέξη «Σύγκλιση» δείχνει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης αλλά και στην κατεύθυνση που θα κινηθεί απο εδώ και πέρα η Ευρώπη.
Όλα αυτά βεβαίως αποτελούν τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα εφόσον πράγματι υλοποιηθούν και εφόσον μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αποδεχθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούνται για την ένταξη στο Σύμφωνο. Μια ευκαιρία που θα πανηγυρισθεί δεόντως απο την κυβέρνηση εαν και εφόσον εγκριθεί η λύση πακέτο που ζήτησε ο κ. Παπανδρέου.  Και πανηγυρισμός στην Ελλάδα σημαίνει ευκαιρία άμεσων εκλογών την άνοιξη ώστε να ενισχυθεί η κυβερνητική δύναμη και να πάρει το φώς για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.
Τι είπαν οι Αμερικάνοι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αμερικανοί – σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ανέδειξαν ώς μείζον ζήτημα για την παγκόσμια οικονομία το ενδεχόμενο πτώχευσης ευρωπαϊκής χώρας και εξέθεσαν τις επιπτώσεις που μπορεί κάτι τέτοιο να έχει στην παγκόσμια οικονομία. Εξήγησαν επίσης ότι είματε πολύ κοντά στο ενδεχόμενο μια πτώχευση να δημιουργήσει τεράστια κρίση χρέους και να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2008 στις αγορές που προκλήθηκαν τότε απο την πτώχευση της Lehman Brothers.
Οι αμερικανοί σχεδόν ταυτίστηκαν με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερη σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου