Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Αλλαγές-σοκ στο ασφαλιστικό στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Google Adsense Center

Αλλαγές-σοκ και στο ασφαλιστικό των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών σχεδιάζει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας κατά γράμμα το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υπέγραψε με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, θα περιληφθούν ρυθμίσεις με τις οποίες θα προβλέπεται η σημαντική αύξηση του ελάχιστου χρόνου υπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση στρατιωτικών και υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να τροποποιηθούν επί το δυσμενέστερο οι διατάξεις του άρθρου 26 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων που προβλέπουν ότι:
 “Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη αν απομακρυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο από τις τάξεις και έχει εικοσιπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία δεκαπενταετή πραγματική.
Κατ΄ εξαίρεση για τις γυναίκες στρατιωτικούς γενικά, οι οποίες έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά, καθώς και για τους άνδρες στρατιωτικούς, οι οποίοι έχουν τρία τουλάχιστον παιδιά και είναι χήροι ή διαζευγμένοι, εφόσον οι τελευταίοι έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια των ανήλικων ή ανίκανων παιδιών, αρκεί εικοσαετής πλήρης πραγματική συντάξιμη υπηρεσία ανεξάρτητα από το χρόνο κατάταξης τους”.
Οι τροποποιήσεις που θα γίνουν θα συνίστανται στη σημαντική αύξηση των ετών απαιτούμενης συντάξιμης υπηρεσίας για την κατοχύρωση δικαιώματος λήψης σύνταξης από τα 20 και τα 25 έτη στα 35 έτη! Δηλαδή ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος παραμονής στην υπηρεσίας θα αυξηθεί κατά 10 έως και 15 έτη.

Εξίσωση ορίων ηλικίας
Πέραν των αλλαγών στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ένστολων, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό του δημοσίου θα περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από το 2011.
Οι περιπτώσεις “άνισης μεταχείρισης” ανδρών και γυναικών στους όρους συνταξιοδότησης από το δημόσιο, για τις οποίες η χώρα μας καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι οι εξής:
- Στους προσληφθέντες μέχρι 31-12-1982, εκρίθη ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση ανδρών και γυναικών όσον αφορά στα γενικά όρια ηλικίας που ανέρχονται στα 65 έτη για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες.
- Στους διορισθέντες μετά την 1η-1-1983, η άνιση μεταχείριση σε βάρος των ανδρών εντοπίσθηκε στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Με 15 ή 25 έτη υπηρεσίας: οι άνδρες λαμβάνουν σύνταξη στο 65ο έτος της ηλικίας τους ενώ οι γυναίκες στο 60ό.
β) Οι άνδρες μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας τους ενώ οι γυναίκες στο 55ο.
γ) Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους εφόσον κατά τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας έχουν ανήλικο παιδί.
- Στους ασφαλισθέντες από 1-1-1993 και εξής:
α) Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν σύνταξη στο 55ο έτος της ηλικίας τους εφόσον κατά τη συμπλήρωση 20 ετών υπηρεσίας έχουν ανήλικο παιδί.
β) Οι γυναίκες με τρία παιδιά και άνω θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης στο 56ο έτος εάν έχουν τρία παιδιά, στο 53ο εάν έχουν τέσσερα και στο 50ό εάν έχουν πέντε ή περισσότερα παιδιά, εφόσον έχουν συμπληρώσει 20ετή υπηρεσία.
Όλα τα παραπάνω μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν για τις γυναίκες θα αυξηθούν στο επίπεδο των 65 ετών για πλήρη σύνταξη και στο επίπεδο των 60 ετών για μειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι τα όρια ηλικίας των γυναικών που απασχολούνται στο δημόσιο θα αυξηθούν κατά 5 έως και 15 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου