Μείωση συντάξεων για όλους από το 2011
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Μείωση συντάξεων θα έχουν από το 2011 όλοι όσοι πρόκειται να εξέλθουν του εργασιακού βίου. Άλλος λίγο άλλος περισσότερο, θα υποστούν τις περικοπές που έρχονται με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει την Ελλάδα στο πόδι. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και η διαδικασία συζήτησης και κυρίως ψήφισής του, αναμένεται θυελλώδης, ενώ θα φέρει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους για να αποδείξουν αν είναι τηλε-κριτικοί της κυβέρνησης, επιζητώντας τη δημοσιότητα των «παραθύρων», ή αν όντως έχουν τα κότσια να μιλάνε ελεύθερα και να πράττουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους.
Οι μειώσεις συντάξεων έρχονται από τις εξής ρυθμίσεις:
* Από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης από το 2011 και μετά που θα υπολογίζονται με συντελεστή 2%, ενώ τα χρόνια ασφάλισης έως το 2010 παραμένουν με το παλιό καθεστώς, που ισχύει σε κάθε ταμείο.
* Από τις περικοπές που θα επιβληθούν στις επικουρικές συντάξεις και που εκτιμάται ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πέσουν… θεαματικά από το 60% που είναι σήμερα σε ορισμένα ταμεία (ΤΑΝΠΥ) ίσως και πιο κάτω από το 20%. Το ψαλίδι στις επικουρικές θα αφορά και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2011.
* Από την τσιμπίδα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (το νέο ΛΑΦΚΑ) που θα πιάνει και θα κόβει από φέτος τον Αύγουστο συντάξεις από 1.400 ευρώ και πάνω. Το χαράτσωμα ξεκινά με παρακράτηση σύνταξης κατά 3% (1.400-1.700 ευρώ) και φτάνει στο 10% (σύνταξη από 3.500 ευρώ και άνω). Μάλιστα θα επιβάλλεται επί του συνόλου της σύνταξης, δηλαδή στα 1.500, κράτηση 45 ευρώ το μήνα και στα 3.500 ευρώ, κράτηση 350 ευρώ.
* Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεών τους ξεκινούν από 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια και αν αντέξουν να δουλεύουν για 40 χρόνια, τότε κλιμακωτά η αναπλήρωση πάει μέχρι το 1,5%. Η σύνταξή τους θα είναι κατά μέσο όρο στο 48% των μισθών της 40ετίας και μαζί με τη βασική των σημερινών 360 ευρώ, η αναπλήρωση ανεβαίνει στο 64%. Αγνωστο βέβαια αν οι νέοι που πρωτοπιάνουν δουλειά, θα έχουν και ένα φιλοδώρημα από την επικουρική σύνταξη.
Μόνιμη θα είναι η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης (τα Δώρα εορτών και το επίδομα καλοκαιριού), που μετατράπηκαν με ήδη ψηφισμένη διάταξη σε επιδόματα 800 ευρώ, για όσους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 2.500 ευρώ. Ενώ για συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ η 13η και 14η σύνταξη έχουν ήδη καταργηθεί.
Η βασική σύνταξη θα χορηγείται μειωμένη για όσους αποχωρούν πριν το 65ο έτος και θα αναπληρώνεται στο έτος αυτό. Ειδικά για όσους αποχωρήσουν από το 2011 έως το 2015, θα δίνεται αναλογία της βασικής για τα 4 αυτά έτη, δηλαδή τα 1/35 των 360 ευρώ, για κάθε έτος ήτοι ένα ποσό της τάξης από 10,8 ευρώ (το 2011) μέχρι 41 ευρώ (το 2014).
Στα βαρέα η συνταξιοδότηση κλειδώνει στα 60 με 35ετία, αλλά γλιτώνουν όσοι από το 2011 και μετά θέλουν μόνο 1.350 ένσημα (4,5 χρόνια) για να βγουν στη σύνταξη με τις παλιές διατάξεις (55-57 με 35ετία).
Καταργούνται από το 2011 οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση άγαμων θυγατέρων, ενώ διατηρούνται με αυστηρά κριτήρια οι συντάξεις χηρείας.
Στο ΙΚΑ μπαίνουν και οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ, από το 2011, κατόπιν αναλογιστικής μελέτης, ενώ όπως είναι γνωστό στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται και οι νέοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Πραγματική κεραμίδα είναι οι αυξήσεις στο όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Για τις μητέρες μάλιστα με ανήλικο ανεβαίνουν κατά 15 χρόνια και ανατρέπουν πλήρως τον προγραμματισμό της ζωής τους για τα επόμενα χρόνια. Στα 60 θα μπορούν να παίρνουν μειωμένη κατά 30% τη σύνταξή τους. Πραγματικά επιδόματα, δηλαδή, αφού τα ποσά στις περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης δεν θα ξεπερνούν τα σημερινά 450 ευρώ!
Παρήγορο είναι ότι για σύνταξη στα 65 θα συνυπολογίζονται και πλασματικά έτη ασφάλισης για άντρες και γυναίκες όπως στρατός, σπουδές, διάστημα ανεργίας, πριν και μετά τον τοκετό, γονικές άδειες και τα πλασματικά χρόνια ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, που είναι 1 έτος για το πρώτο παιδί, και 2 για το δεύτερο και κάθε επόμενο. Δηλαδή μητέρα που απέκτησε μετά το 2000 τρία παιδιά θα έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει 5 χρόνια πλασματικής ασφάλισης πληρώνοντας όμως εισφορά 26% επί του μισθού της.
Αλλαγές προβλέπονται και στη διαδοχική. Σύνταξη θα δίνει το τελευταίο ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος ο εργαζόμενος, αρκεί να έχει:
Πέντε ολόκληρα έτη ή 1.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων όμως είκοσι (20) μήνες ή 500 ημέρες κατά την τελευταία πενταετία πριν τη διακοπή της απασχόλησής ή την υποβολή αίτησης για σύνταξης λόγω γήρατος.
Σαράντα μήνες ή 1.000 ημέρες εκ των οποίων όμως12 μήνες ή 300 ημέρες αντίστοιχα κατά την τελευταία πενταετία πριν την υποβολή αίτησης για σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θανάτου.
Οι συντελεστές υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης είναι ίδιοι για όσους έχουν εργαστεί ως μισθωτοί και κυμαίνονται ανεξαρτήτως ταμείων και ύψους εισφορών που κατέβαλαν μεταξύ 1,02 και 2,2% (από 1 μέχρι 40 χρόνια ασφάλισης). Για τους ελευθεροεπαγγελματίες οι συντελεστές διαμορφώνονται στο 2% για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου