Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κωνσταντινούπολη
Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα

Η δολοφονία αφήνει πολλά ερωτηματικά, κυρίως ως προς το ακριβές χρονικό σημείο της. Την περασμένη εβδομάδα το ΡΚΚ χτύπησε το λιμάνι του Ισκεντερούν διά θαλάσσης με ρουκέττα, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες. Πολλοί θεωρούν το έγκλημα “απάντηση” των ακροδεξιών.
Στον τουρκικό Τύπο, οι ειδήσεις για τη δολοφονία του καθολικού ιερέα παρουσιάζονται σε συνδυασμό με την επίσκεψη του πάπα στην κυπριακή δημοκρατία, καθώς ο Παντοβέζε σκόπευε να μεταβεί και εκείνος στην Κύπρο, για να υποδεχθεί τον ποντίφηκα.
Δράστης είναι ο 26χρονος Μουράτ Αλτούν, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόταν ως οδηγός του Παντοβέζε. Ο Αλτούν ομολόγησε το έγκλημά του και προφυλακίστηκε, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν.

Προσωπικοί λόγοι η αιτία
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Χατάι, όπου βρίσκεται και το Ισκέντερουν, το έγκλημα δεν φαίνεται να έχει πολιτικά ή άλλα ιδεολογικά κριτήρια αλλά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους. Το ίδιο υπονόησε και ο πάπας στις δηλώσεις του από το αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, καθώς τόνισε πως η δολοφονία δεν θα σκιάσει το διάλογο μεταξύ χρστιανοσύνης και Ισλάμ. Ο δράστης ισχυρίστηκε στις αρχές ότι “είδε μία αποκάλυψη”, και γι’ αυτό σκότωσε τον Παντοβέζε. Στο κρατητήριο, μάλιστα, άρχισε να απαγγέλει υψηλόφωνα την κλήση των πιστών για προσευχή που μεταδίδεται από τον μιναρέ. Εικάζεται δε ότι όταν μαχαίρωσε τον Παντοβέζε φώναξε “Αλλάχουεκμπερ” (Ο Θεός είναι μεγάλος).
Ωστόσο, οι χριστιανικές κοινότητες της Τουρκίας έχουν, για άλλη μία φορά, καταληφθεί από πανικό. Διάχυτη είναι η εντύπωση πως η δολοφονία είναι έργο ισλαμιστών εθνικιστών.
Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που δολοφονείται ιερέας στη Μικρά Ασία τα τελευταία χρόνια. Το 2006, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι -προφανώς θύμα πλύσης εγκεφάλου από την ισλαμιστική ακροδεξιά- εκτέλεσε εν ψυχρώ τον καθολικό ιερέα Αντρέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα μέσα στην εκκλησία και ενώ αυτός προσευχόταν. Οι γονείς τού δράστη, που εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών, δήλωσαν πως “έπραξε το εθνικό του καθήκον”. Το 2007, δολοφονήθηκε στη Σμύρνη ο ιερέας Αντριάνο Φραντσίνι από ένα 19χρονο, ενώ τρεις προτεστάντες ιεραπόστολοι κατεσφάγησαν το ίδιο έτος στη Μαλάτεια από ακροδεξιούς.
Σημειωτέον ότι οι ισλαμιστές και η ακροδεξιά προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι οι ιεραπόστολοι αποτελούν “κίνδυνο νούμερο ένα” για την τουρκική “εθνική κουλτούρα”. Η οργάνωση ΙΗΗ, που οργάνωσε την αποστολή στη Γάζα και βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο, έχει δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της κείμενα που πνέουν μένεα κατά των χριστιανών ιεραποστόλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου