Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

6/06/2010

Ξεσκονίζουν χιλιάδες συντάξεις - "μαϊμού"


Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ

Συνταξιούχους με ηλικία… από 100 έως και 120 ετών αλλά και «δικαιούχους» που εμφανίζονται να εισπράττουν… 8 συντάξεις με τον ίδιο ΑΦΜ αποκαλύπτουν οι πρώτοι εμπεριστατωμένοι έλεγχοι για τις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων.
Το υπουργείο Εργασίας, για να πιάσει τις περιπτώσεις των θανόντων που… παίρνουν ακόμη σύνταξη, προχωρά σε διασταυρώσεις με τα ληξιαρχεία των δήμων. Για το σκοπό αυτό, σε σύσκεψη για τον έλεγχο των διπλών συντάξεων που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και τη συμμετοχή στελεχών της ΗΔΙΚΑ, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών ώστε το μητρώο των συνταξιούχων που πληρώνονται να διασταυρώνεται (μέσω του ΑΜΚΑ) κάθε μήνα με τους θανάτους που δηλώνονται στα Ληξιαρχεία. Εκτιμάται ότι έτσι θα μπορεί να σταματά άμεσα η καταβολή σύνταξης, καθώς η άλλη οδός, αυτή της ενημέρωσης των Ταμείων από τα ληξιαρχικά γραφεία ή από τους συγγενείς, αποδείχτηκε ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα.
Απόδειξη το γεγονός ότι στα μητρώα πληρωμών συντάξεων που τηρεί η ΗΔΙΚΑ βρέθηκε συνταξιούχος γεννηθείς το 1890, δηλαδή 120 ετών σήμερα(!), να είναι στις λίστες των «εν ενεργεία» ασφαλισμένων παίρνοντας προφανώς ακόμη σύνταξη!
Το υπουργείο Εργασίας προχωρά όμως σε καθολικό έλεγχο όλων των διπλών συντάξεων, ώστε να διαπιστωθεί αν τα πρόσωπα που εισπράττουν δυο και τρεις συντάξεις, πρώτον είναι υπαρκτά και δεύτερον τις εισπράττουν με τις νόμιμες περικοπές. Στόχοι είναι η αποκάλυψη των παράνομων διπλών συντάξεων, αλλά και η διακοπή πληρωμής όταν ο συνταξιούχος δεν έχει ΑΜΚΑ.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής εξετάστηκε το ενδεχόμενο της αναστολής σύνταξης, σε κάθε περίπτωση που δεν υπάρχει ο ΑΜΚΑ, καθώς έχει εντοπιστεί ένα ποσοστό 20% από το σύνολο των 3,3 εκατ. συνταξιούχων να μην έχουν πάρει ΑΜΚΑ, και παρά ταύτα να παίρνουν σύνταξη!
Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι γίνονται «τυφλές πληρωμές» (δηλ. χωρίς αντιστοίχιση με ΑΜΚΑ) σε περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι παράνομες συντάξεις, γιατί μπορεί ένας συνταξιούχος να έχει δηλώσει ΑΜΚΑ σε ένα Ταμείο και να εισπράττει παράλληλα δεύτερη σύνταξη από άλλο Ταμείο χωρίς να έχουν διασταυρωθεί τα στοιχεία του.
Ο έλεγχος των διπλών συντάξεων γίνεται από την ΗΔΙΚΑ και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Στον ΟΓΑ από το σύνολο των 1,8 εκατ. ασφαλισμένων υπάρχουν 70.000 συνταξιούχοι χωρίς ΑΜΚΑ.
Εκτιμάται πως όταν γίνει η διασταύρωση με τους συνταξιούχους του Δημοσίου θα αποκαλυφθεί ένα απίστευτο «πάρτι σπατάλης» που κρατά για χρόνια και βυθίζει το ασφαλιστικό σύστημα στα ελλείμματα.
Αλλη περίπτωση που προκάλεσε την έκπληξη των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν αυτή όπου στον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) εμφανίζεται να πληρώνονται… 8 συντάξεις κάθε μήνα! Οταν όμως «ψάχτηκε» η συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι με το ΑΦΜ του δικαιούχου που παίρνει σύνταξη, εμφανίζονται να εισπράττουν επίσης μερίδιο σύνταξης η σύζυγος, ο κόρη, ο γιος και πιθανώς οι λοιποί συγγενείς!
Η εν λόγω περίπτωση ερευνάται για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για νόμιμους κληρονόμους σύνταξης (αν η σύζυγος δεν συνταξιοδοτείται και τα παιδιά είναι ανήλικα) ή αν υπάρχει καραμπινάτη απάτη με συνταξιούχο που έχει φύγει από τη ζωή αλλά εμφανίζονται ταυτόχρονα ως δικαιούχοι και αυτός αλλά και οι… κληρονόμοι του!
Ο έλεγχος στα μητρώα συνταξιούχων της ΗΔΙΚΑ γίνεται σε τρία επίπεδα:
* Με βάση την ηλικία.
* Με βάση τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
* Με βάση την κατηγορία σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).
Με βάση την ηλικία το «ηλεκτρονικό δίχτυ» της ΗΔΙΚΑ αλίευσε, όπως ανέφεραν στον «Α.Τ.» αρμόδιες πηγές, συνταξιούχο με ημερομηνία γέννησης το 1890. Η έκπληξη είναι ότι ο εν λόγω δικαιούχος εμφανίζεται ως «εν ενεργεία» - που σημαίνει δυο πράγματα: Ή ότι υπάρχει Ελληνας υπεραιωνόβιος (σ.σ.: το ρεκόρ κατέχει σήμερα ή εν ζωή Γαλλίδα Εζενί Μπλανσάρ με ηλικία κοντά στα 115 χρόνια) ή ότι απλά ξεχάστηκε στα μητρώα της ελληνικής γραφειοκρατίας και εξακολουθεί μετά θάνατον να συνταξιοδοτείται!
Με αυτά τα απίστευτα κι όμως αληθινά να συμβαίνουν στη χώρα μας, εκτιμάται πως το ασφαλιστικό σύστημα πληρώνει συντάξεις σε χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν πατήσει τα 100!
Από τα στοιχεία των πληρωμών που έχουν γίνει στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαϊου, έχουν εντοπιστεί συνολικά 21 εκατομμύρια πληρωμές, δηλαδή κατά μέσον όρο πληρωμές σε 4 εκατομμύρια «δικαιούχους» κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε Ελληνα συνταξιούχο αντιστοιχεί όχι μια αλλά μιάμιση σύνταξη.
Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς ο αριθμός των προσώπων που συνταξιοδοτούνται είναι περίπου 3,3 εκατ. στην κύρια σύνταξη εκ των οποίων οι 2 εκατ. είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης. Στην πράξη υπάρχουν συνταξιούχοι - φαντάσματα που τους πληρώνουν τα Ταμεία, όχι επειδή θέλουν αλλά γιατί αδυνατούν να τους εντοπίσουν! Το σύστημα δηλαδή λειτουργεί σαν τον «αυτόματο πιλότο».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα λεφτά που πιστώνονται για τις συντάξεις κάθε μήνα κάποιοι τα παίρνουν. Το ερώτημα είναι ποιοι τα παίρνουν και αυτό είναι αναπάντητο για χρόνια. Δεν είναι υπερβολή -αντίθετα αποτελεί κοινό μυστικό- ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γνωρίζει πρόσωπα αλλά τον αριθμό των συντάξεων. Και με βάση τον αριθμό βγαίνουν «στατιστικά στοιχεία» (π.χ. τόσες συντάξεις γήρατος, άρα και τόσοι οι συνταξιούχοι) που όμως δεν είναι ακριβή. Ο έλεγχος για τους συνταξιούχους με ονοματεπώνυμο μόλις ξεκίνησε και τα αποτελέσματα θα προκαλέσουν πάταγο όταν ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου